FOTO VIDEO Dr. George Nemeleac de la OCH, medic specialist ortopedie și traumatologie: „În cazurile de ruptură de tendon ahilean, tratamentul chirurgical reprezintă standardul de aur”

Dr. George Nemeleac. FOTO OCH

În cadrul seriei ”Viață și sănătate”, jurnalistul Paul Alexe de la CTnews a dialogat cu dr. George Nemeleac, medic specialist ortopedie și traumatologie în cadrul Ovidius Clinical Hospital (OCH), despre o leziune destul de frecvent întâlnită în rândul sportivilor, dar nu numai: ruptura de tendon ahilean.

„Tendonul ahilean este, poate, cel mai cunoscut tendon al corpului nostru, se găsește în spatele gambei și face legătura între mușchii gambei, adică tricepsul sural și picior, fiind responsabil de locomoție, fiind responsabil de flexia plantară a piciorului. Ruptura lui înseamnă întreruperea continuității fibrelor acestuia, tendonul ahilean fiind o structură fibrilară, care se traduce printr-o impotență funcțională, pierderea capacității de a merge a pacientului. În funcție de localizarea acestei rupturi există abordări diferite ale acestei patologii”, explică dr. George Nemeleac.

Conform medicului specialist, în cele mai multe cazuri, ruptura de tendon ahilean apare ca rezultat al unor activități sportive, iar pacientul clasic este pacientul bărbat, 30-40 de ani, care practică sportul ocazional, căruia îi lipsește disciplina sportivă și încălzirea este deficitară sau chiar lipsește și, undeva, pe parcursul meciului, undeva în primele 10-20 de minute, pacientul simte o durere foarte puternică în spatele gambei, cade, se prezintă la medic și este diagnosticat cu această problemă.

Totuși, sunt și alte situații favorizante în apariția rupturii de tendon ahilean.

„Aici vorbim despre pacienții cu obezitate, pacienții care poartă sau folosesc încălțăminte necorespunzătoare, pacienții care se află sub tratament antibiotic, care luat pe termen lung poate preedispune la ruptura de tendon ahilean. Deasemenea, alte patologii inflamatorii, precum tendinite, bursite local, care prin inflamație duc la scăderea rezistenței tendonului ahilean”, a spus dr. George Nemeleac jurnaliștilor CTnews

Simptomul principal care anunță o ruptură de tendon ahilean este disconfortul dureros, pacientul simte o durere în spatele gambei pentru o perioadă și atunci trebuie să se prezinte la medic să vadă despre ce este vorba.

„Durerile de călcâi sunt și ele parte a patologiei piciorului și a gambei, dar în acest caz vorbim despre un diagnostic diferențial cu alte patologii, precum fasceita plantară, bursita plantară, piciorul plat, fracturi sau entorse de gleznă sau calcaneu”, explică medicul specialist.  

Pentru pacient, pe lângă servicii medicale de cea mai bună calitate, garantate de experiența medicilor specialiști și aparatura medicală de cea mai înaltă performanță, Ovidius Clinical Hospital prezintă avantajul de a putea face toate investigațiile necesare în același loc, astfel încât să primească un diagnostic cât mai exact și în cel mai scurt timp posibil.

„În cadrul Ovidius Clinical Hospital dispunem de toată aparatura necesară disgnosticării rupturii de tendon ahilean și a oricărei patologii cu privire la membrele inferioare. În momentul în care se prezintă la noi, pacientul este supus inspecției, anamnezei, discutăm cu el, aflăm cum s-a întâmplat, iar ca investigație paraclinică începem, bineînțeles, cu radiografia, pentru a putea face diagnosticul diferențial cu fracturile de gleznă, entorsele de gleznă, fracturile de calcaneu care pot mima foarte ușor o ruptură de tendon ahilean.

Trebuie spus că una dintre investigațiile cele mai accesibile și ușor de făcut, chiar și în cabinetul de consultație este ecografia, prin care diagnosticăm foarte ușor ruptura de tendon ahilean, pur și simplu prasând sonda ecografică pe zona dureroasă, dar standardul de aur în diagnosticarea rupturii de tendon ahilean este, bineînțeles, RMN-ul, o procedură rapidă, eficientă și prin care putem să observăm și alte structuri din jurul tendonului ahilean”, spune dr.George Nemeleac.

Tratamentul recomandat, în special pacienților tineri, este cel chirurgical, mult mai indicat pentru că șansele de recidivă sunt reduse, iar recuperarea pacientului este mai rapidă.

„De cele mai multe ori, vorbim despre tratament chirurgical, foarte important, mai ales pentru grupa de vârstă de care aminteam, 30-40 de ani. Sunt, însă, cazuri în care tratamentul chirurgical nu este posibil și atunci se practică tratamentul conservator, adică imobilizarea într-o atelă gipsată, pentru o perioadă de 8-12 săptămâni. Acest tratament conservator se adresează în special pacienților vârstnici sau care sunt sub tratament cu corticosteroizi sau cu tratament antibiotic de lungă durată, pacienților care prezintă alte patologii asociate, patologii cardiace, renale sau care împiedică vindecarea corectă a pielii. În schimb, pentru toți ceilalți, tratamentul chirurgical este standardul de aur. Recidiva este foarte frecventă în cazul pacienților tratați conservator, astfel că pe pacienții tineri noi nu îi sfătuim să urmeze tratamentul conservator”, a spus dr. George Nemeleac.

Medicul specialist recomandă o prezentare cât mai rapidă la medic, într-o patologie de acest fel, deoarece este importantă o intervenție cât mai rapidă.

„Sfatul meu este să nu lăsați o astfel de patologie, nu contramandați vizita cât mai rapidă la medic, pentru că este foarte importantă intervenția precoce, în primele 72 de ore, iar rezultatul o să fie unul satisfăcător, iar recuperarea mult mai rapidă. Serviciile noastre de imagistică sunt disponibile 24 de ore din 24, la fel ca și clinica de ortopedie, iar cei care au astfel de probleme pot veni la OCH cu cea mai mare încredere”, a concluzionat dr. George Nemeleac.

Reamintim că în cadrul Ovidius Clinical Hospital pot fi efectuate majoritatea investigațiilor pentru prevenție și a intervențiilor pentru a trata orice afecțiune din stadiu incipient. Pacienții care doresc o programare la Ovidius Clinical Hospital pot lua legătura cu spitalul la telefon (0241 480 400 și 0241 766 624), e-mail (office@ovidius-ch.ro) sau direct la adresa spitalului (Ovidiu, Constanța, DN 2A, km 202+880).

Pentru mai multe amănunte, se poate accesa site-ul www.ovidius-ch.ro.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*