Amenințarea infectării cu noul coronavirus, COVID-19, nu se referă doar la specia umană, ci și la o serie de mamifere, cele mai expuse din acest punct de vedere fiind anumite specii de maimuțe, dar și balenele și delfinii, precum și o serie de animale aflate pe cale de dispariție. La această concluzie au ajuns cercetătorii de la Universitatea California (UC Davis). Conform acestora animalele domestice, precum pisicile, bovinele și oile, s-au dovedit a prezenta un risc mediu de infectare, în timp ce câinii, caii și porcii au avut un risc scăzut de a contracta virusul care a aruncat întreaga omenire în pandemie.
Includerea delfinilor în grupul animalelor ce prezintă risc egal de infectare cu noul coronavirus, precum oamenii, i-a determinat pe jurnaliștii CTnews să afle care este situația îndrăgitelor animale aflate în îngrijirea Delfinariului, din cadrul Complexului Muzeal de Științe ale Naturii Constanța.
“Sunt studii genomice și moleculare care au luat în observație structura receptorilor pentru virusul corona, pentru proteina spike, cu care se fixează. S-a făcut un clasament, iar în acest clasament, ca receptivitate, pe locul întâi sunt maimuțele, de care suntem, din punct de vedere evoluționist, cel mai apropiați. Apoi, după maimuțe, vin în mod ciudat cervidele și delfinii. Mai departe, pe etajul următor, sunt nurcile și pisicile”, a explicat, pentru CTnews, directorul Complexului Muzeal de Științe ale Naturii, dr.Adrian Bîlbă.
În ceea ce-i privește pe îndrăgiții Ni-Ni și Chan-Chan, cei doi delfini ai Delfinariului din Constanța, s-au luat toate măsurile de protecție, astfel încât aceștia să fie în deplină siguranță.
“În natură, delfinii au corona luată de la păsări, fiindcă nu se întâlnesc cu alte mamifere. Însă, aici, în cadrul Delfinariului, delfinii se întâlnesc cu noi și, indirect, cu alte animale cu care intrăm noi în contact. În consecință, luăm niște măsuri foarte serioase vis-a-vis de delfini. Anul trecut nu am făcut interacțiuni cu delfinii, precum delfinoterapie, poze cu delfinii, mici întâlniri, avem și acțiuni foto, deci nu le-am mai făcut din perspectiva omului, pentru că puneam copiii lângă delfini și existau riscuri, deci nu am putut face.
Anul acesta avem pregătită o nouă abordare. Dacă ne gândim că oamenii se vor vaccina și, în mare parte, vom fi imunizați, sunt delfinii care sunt neimunizați și le putem transmite virusul. Din acest motiv, am dat o notă internă, să avem o maximă securitate în jurul lor, care constă în clorinare, curățenie în jurul lor, suntem focusați pe delfini.
Antrenorii se controlează, chiar am avut un antrenor care s-a îmbolnăvit și 30 de zile nu intră la delfini, ca să fiu sigur că am luat toate măsurile pentru a realiza prevenția acestei boli la delfini. Aceste animale sunt în grija noastră, noi suntem părinții lor, avem o responsabilitate față de sănătatea lor și trebuie să avem grijă de ele și să fim responsabili”, a enumerat, dr.Adrian Bîlbă, măsurile luate în cadrul CMSN.
Evident, în toată această perioadă, s-au luat toate măsurile de protecție și pentru celelalte animale aflate în grija CMSN, chiar dacă riscul de infectare a acestora cu noul coronavirus este mult mai scăzut decât în cazul delfinilor.
“Restul animalelor de pe Microrezervație nu au probleme deosebite de susceptibilitate, chiar dacă avem și cervide, pentru că dincolo de primul gard, mai avem un gard separator, pe care l-am făcut anul trecut și pe care l-am gândit și în sensul în care mulți vizitatori încercau să le dea de mâncare și am avut animale care au murit, după ce au mâncat ambalaje, pentru că rumegătoarele au o problemă cu ambalajele, nu le digeră și nu au cum să treacă și, în consecință, le blochează intestinul”, a mai spus dr. Adrian Bîlbă.
Be the first to comment