Portul Constanța reprezintă cel mai mare și mai important hub al traficului de mărfuri din Orient către Europa Centrală și de Est. DP World România, unul dintre cei mai importanți operatori de terminale maritime din Portul Constanța derulează un proiect cât se poate de complex, care, de anul viitor, va plasa România în liga superioară a infrastructurilor portuare din întreagă Europă. Cel mai nou element cheie care va contribui la realizarea acestui obiectiv este terminalul multimodal, în suprafață de 12 hectare, pe care DP World România îl are în fază de proiectare și execuție, la momentul actual.
„Începând cu anul trecut, 2022, am revizitat planul de investiții și ne-am propus să facem investiții strategice care vor ajuta sectorul transporturilor, nu doar în Portul Constanța, dar și în România generând premisele unor fluxuri de mărfuri către Europa Centrală și Europa de Est. După proiectul pe care noi l-am început acum câțiva ani, proiectul terminalului multimodal de la Aiud și proiectele pe care le avem în desfășurare la Project cargo, la Ro-Ro, ne-am propus anul acesta să demarăm activitățile – și avem acum în curs o licitație de proiectare și de execuție – a unei platforme multimodale de 12 hectare, platformă care se va situa în terminalul maritim din Constanța”, a explicat directorul general al DP World România, Cosmin Cârstea, în cadrul unei conferințe de presă susținute marți, la Constanța.
Noua zonă logistică are potențialul de a fi conectată cu fluxurile provenite prin transporturile maritime, fluviale, feroviare și rutiere din Portul Constanța, generând premisele unor activități specifice, unor activități de depozitare a mărfurilor, unor activități logistice care să aibă ca obiectiv creșterea fluxurilor de mărfuri prin Portul Constanța, a mai subliniat reprezentantul DP World.
În contextul în care Portul Constanța a devenit cel mai important nod maritim al Uniunii Europene, în Marea Neagră, investiția de amploare a DP World se integrează perfect în peisajul nevoii de intesificare a fluxului de mărfuri prin această zonă către centrul și estul Europei. Banii din care se realizează această nouă facilitate menită să ridice capacitatea de depozitare și manipulare din Portul Constanța provin parte din fonduri europene nerambursabile, finanțare de stat, suma fiind completată de fonduri din bugetul propriu al investitorului. Mai mult, prin acest proiect, DP World România își propune să se poziționeze ca un aliat al statului român în dezoltarea sectorului de transporturi într-un mod strategic.
„Aș vrea să punctez câteva aspecte cu privire la valoarea pe care această zonă o va aduce în Constanța, dar și în România. Această zonă va fi un suport pentru operațiunile care se desfășoară acum în terminalul nostru, operațiunile care au legătură cu fluxul de mărfuri containerizate, Project cargo, Ro-Ro, rezultatul fiind o creștere a capacității totale. În contextul acesta, Portul Constanța se bucură de o cerere în cerere de fluxuri de mărfuri, iar zona aceasta va deservi exact această nișă.
Concret, la nivel macro, investițiile pe care DP World le-a început și și le-a propus, în Portul Constanța și în România, vor susține un flux adițional de un milion de tone de mărfuri pe an. Această zonă, această platformă de 12 hectare va contribui cu aproximativ 200.000 de tone, anual, în acest milion. Pe lângă această investiție, investiția pe care o avem în curs de finalizare, terminalul Ro-Ro, terminalul Project cargo și proiectul extinderii platformei pentru activități specifice terminalului de containere, contribuie cu aproximativ jumătate de milion de tone pe an”, a detaliat Cosmin Cârstea.
Cea mai nouă investiție a DP World România în infrastructura din Portul Constanța vine într-un moment cât se poate de oportun, atât pentru țara noastră, cât și pentru Uniunea Europeană, prin faptul că Portul Constanța reprezintă un punct critic, în care se intersectează două fluxuri tradiționale de mărfuri, fluxul maritim, care vine din China, prin Oceanul Indian, trece Marea Mediterană și prin Bosfor în Marea Neagră – acesta este un flux tradițional, dar și fluxul de mărfuri care vine pe Drumul Mătăsii, pe coridorul de mijloc, care traversează China prin Kazahstan, ajunge în zona Caspică și din Georgia vine în Constanța, după cum a mai explicat directorul general al DP World România.
„Este singurul port din comunitatea europeană în care cele două fluxuri se suprapun. Proiectul despre care vorbim, acesta al platformei multimodale în care se vor desfășura servicii suport, de depozitare și pentru activități logistice își propune ca să contribuie, în anul 2024, la deschiderea acestor fluxuri de mărfuri. Deci, practic, ținta noastră este ca, la anul, în 2024, să avem această platformă în operare. Aceasta se aliniează perfect, conform strategiei noastre, cu planul investițional pentru că ne-am propus ca terminalul Ro-Ro și terminalul de Project cargo să fie operabil în septembrie – octombrie, anul acesta, terminalul multimodal din zona Aiudului, la fel, să-și deschidă porțile tot așa, în septembrie – octombrie, urmând ca la anul să avem zona aceasta de logistică deschisă, astfel încât să putem finaliza planul nostru de investiții strategice. Această zonă va susține toate fluxurile de mărfuri care trec prin Portul Constanța, în specia prin terminalul nostru maritim, care au legătură cu containerele, cu mărfurile Ro-Ro și cu Project cargo”, a mai subliniat Cârstea.
Prezent alături de directorul general al DP World România la Constanța a fost și managerul de proiect al companiei, Cornel Peleanu. Acesta a oferit detalii despre caracteristice tehnice care deosebesc terminalul multimodal aflat în dezvoltare, comparativ cu ce se găsește deja ca parte din infrastructura Portului Constanța.
„Este un terminal multimodal pe care îl numim așa pentru este cumva în inima și în continuarea terminalului deja existent. Are și va avea legătură cu danele de operare, cu apa, va avea legătură cu operarea pe cale ferată și în special va sprijini foarte mult traficul rutier. Această platformă betonată, această platformă multimodală, în suprafață de 12 hectare, va fi împărțită cumva în funcție de nevoile noastre operaționale. În speță, undeva la cinci hectare din această platformă va fi destinată 100% depozitării mărfurilor, undeva la trei hectare din ea vor fi zone de acces, pentru că fiind o suprafață de 12 hectare și accesul acestor mărfuri de tip Project cargo și suport pentru terminal, necesită niște drumuri de acces suficient de bine dimensionate din toate punctele de vedere, în special safety. Din această cauză am prevăzut o suprafață de trei hectare din ea pentru aceste drumuri de acces și mai avem o suprafață de aproximativ trei hectare ca spații adiacente și spații suport. Restul de două hectare sunt spații verzi, gard de împrejmuire, camere și spații aferente controlului de acces și security pentru această zonă”, a explicat managerul de proiect, Cornel Peleanu.
Noul terminal multimodal nu trebuie confundat cu platforma similară începută de DP World România anul trecut și care ar urma să fie gata și operațională toamna această. Dimpotrivă, noua suprafață vine ca o extindere și o modernizare a ceea ce deja a fost început, fiind încă o latură a unui amplu și ambițios proiect, menit să facă Portul Constanța mult mai atractiv și competitiv.
„Diferența majoră și importantă dintre cele două platforme este că întreaga suprafață de platformă betonată pe care o vom construi, pe o lungime de 400 de metri, va avea o rampă de acces astfel încât, camioanele cu mărfuri generale când vor trebui să ajungă la descărcare și se vor poziționa cu spatele pentru a fi descărcate mărfurile, utilajele noastre de operare vor putea să intre direct în platformele camioanelor, astfel încât prin această optimizare a modului de operare, platformă care, din cunoștințele noastre, cumva este unică în Portul Constanța, va putea crea o creștere de capacitate cu 50% față de ce operăm astăzi. Din calculele noastre și mai detaliate, estimarea noastră este că putem opera undeva la o sută de camioane zilnic pe această platformă, în acest mod”, a punctat Cornel Peleanu.
Un alt plus inovator pe care îl aduce investiția DP World România la Constanța este componenta total securizată și digitalizată a acestei platforme multimodale, care va reduce către zero timpii morți ai tranzitului de mărfuri containerizate. Astfel, se urmărește gestionarea cât mai bună a traficului de mărfuri containerizate, în așa fel încât capacitatea de tranzit să crească exponențial.
Platforma va avea o capacitate de stocare de circa 14 tone pe metrul pătrat – capacitate suficientă să satisfacă actuala cerere a pieței din punct de vedere operațional.
Directorul DP World România, Cosmin Cârstea a readus în discuție scannerul performant care va avea capacitatea de a scana între 60 și 70 de containere pe oră, fapt care va permite scanarea direct la descărcarea de pe feribot, iar autoritățile vor avea acces la datele colectate de acest scanner fapt care va ușura procedurile birocratice de eliberare a mărfurilor care trec prin vamă.
„Acest scanner este o investiție a noastră, dar va fi controlat în întregime de către autoritățile vamale române. Ei vor gestiona aceste fluxuri și vor lua decizii de eliberare și de control al mărfurilor”, a mai completat Cosmin Cârstea.
Subliniind încă o dată importanța parteneriatului strategic dintre companie și statul român, directorul general al DP World România a adus în discuție dialogul cu autoritățile române implicate în monitorizarea și gestionarea traficului de mărfuri din Portul Constanța.
„Cu autoritățile am început de mai bine de un an de zile un grup de lucru, am vizitat și alte porturi europene în care fluxurile din zone non-europene vin în zona europeană, astfel încât să identificăm procesele și similitudinile pentru a oferi servicii competitive cu alte porturi europene”, a spus acesta.
Platformele DP World nu vin doar în sprijinul traficului de mărfuri containerizate, ci și al transporturilor agabaritice.
„În Portul Constanța noi am descoperit, prin studiul de fezabilitate și prin analiza de trafic pe care le-am făcut ca parte din proiect, am descoperit că este nevoie de spații de depozitare pentru aceste mărfuri agabaritice. Acestea ce sunt? Pot fi anumiți investitori strategici care își doresc să relocheze o fabrică sau dacă producătorii de eoliene vor să aducă pentru Ungaria sau pentru România un număr de câteva mii de unități. Unde se pot manipula? În Portul Constanța. Unde se pot depozita? În capacitatea de depozitare e limitată. Ei bine, noi construim acea capacitate de depozitare”, a mai explicat Cosmin Cârstea.
Platforma deja începută și aflat în stadiu avanasat de construcție, împreună cu terminalul multimodal adus acum în discuție, reprezintă un total de 28 de hectare care vor fi date în folosință la anul, după calculele specialiștilor consulați de DP World.
Valoarea integrală a proiectului, care va mări la circa 80 de hectare capacitatea de manipulare și de depozitare totală de care dispune Portul Constanța, a fost estimată la 286 de milioane de lei, din care 186 de milioane de lei vor veni din fonduri nerambursabile, iar restul de bani provin din finanțarea proprie a DP World România.
CEO-ul DP World România, Cosmin Cârstea, a punctat faptul că investitorul pe care îl reprezintă a identificat oportunitățile de finanțare europeană dedicate dezvoltării sectorului de transport, platformelor, în timp ce investițiile adiacente necesare, care nu sunt eligibile pentru fonduri europene, vor fi finanțate din bugetul DP World.
Un alt aspect care reprezintă un câștig pentru Constanța, în general, este faptul că extinderea terminalului maritim al DP World România va genera și un nou flux de locuri de muncă. Din spusele lui Cosmin Cârstea, o etapă a recrutării de noi angajați este deja în derulare, urmând ca spre finalul anului, compania să angajeze alte câteva zeci de persoane care să deservească necesitățile noilor platforme.
De acum ne vedem și pe CD TV – televiziunea digitală cu cea mai mare acoperire din Sud Estul României: Constanța, Tulcea, Ialomița și Călărași.
Cele mai bune emisiuni și reportaje sunt pe www.cdtv.ro
Be the first to comment