Clădirea nefuncțională de mai bine de 15 ani a ceea ce ar fi trebuit să fie Creșa nr. 6 din Constanța are toate șansele să fie rasă din temelii, pentru a face loc unei parcări supraetajate, pe o suprafață de circa 2.000 de metri pătrați. Deși, la începutul primului mandat de primar Vergil Chițac promitea că imobilul insalubru de pe Aleea Topolog va fi reabilitat, stadiul avansat de degradare al clădirii l-a descumpănit pe edil, l-a determinat să își reconsidere promisiunea și să reconfigureze ideea de utilizare a acelui teren pentru o destinație, aparent, mai pragmatică.
O luptă în care amiralul (în rezervă) cu o stea a capitulat prea devreme, cred unii constănțeni, printre care și reprezentanții USR Constanța. Candidata formațiunii moderne de centru-dreapta pentru un loc în Camera Deputaților, Cristiana Popescu, se numără printre cei care livrează argumente contra planurilor actualei administrații locale de a demola creșa. Până nu de mult consilier local al Municipiului Constanța, Popescu este de părere că imobilul din Inel II este unul dintre simbolurile neputinței și neimplicării administrației locale PSD.
„Creșele, grădinițele, școlile sunt o problemă stringentă pentru constănțeni. Și eu sunt părinte, am doi copii în școala primară și știu cât de important este, pentru noi, părinții, să ne știm copiii în siguranță și să ne bucurăm de calitatea educației pe care astfel de instituții ar trebui s-o ofere”, declară Cristiana Popescu.
USR Constanța, prin vocile unor membri apropiați de fenomen, așa cum este și Cristiana Popescu, este gata să demonteze, cu păreri valide, teoria administrației publice locale – susținută și de ISJ Constanța -, potrivit căreia orașul dispune de suficiente creșe, reducând imobilul de pe Aleea Topolog la același statut cu buruienile care l-au împânzit de ani buni.
„Noi am stat de vorbă cu cetățenii, știm că ei își doresc creșă aici. Este nevoie cu adevărat și de parcări, există o soluție și pentru parcări, dar aici ar trebui, cu siguranță, să fie construită o creșă nouă, la standarde europene, unde copiii din Constanța să poată avea parte de cea mai bună îngrijire în primele luni din viață”, este de părere candidata USR Constanța pentru Camera Deputaților.
Urbanist de profesie, Cristiana Popescu a absolvit studii de licență și masterat pe domeniu la Universitatea de Arhitectură „Ion Mincu” din București. În calitate de cunoscător al planificării de construire, sistematizare și reconfigurare a unui oraș, Popescu dă asigurări constănțenilor că „rețeta buldozerului” prescrisă, cu cinism, de Primăriei Creșei nr. 6 nu este cel mai eficient remediu pentru soluționarea deficitului de locuri de parcare. Primăria fiind totuși cea care, prin reconfigurarea mai mult sau mai puțin fericită a arterelor majore de circulație ale orașului, a desființat sute sau chiar mii de spații unde oamenii erau obișnuiți să își parcheze automobilele.
„Există soluții, există teren! Se pot face amândouă, fără nicio problemă, însă trebuie să ne aplecăm și asupra acestei doleanțe a părinților, nu doar pentru proprietarii de mașini. În imediata apropiere există deja a o parcare la subsol, ea poate fi modificată, se poate construi acolo o parcare supraetajată, fără probleme”, sugerează Cristiana Popescu.
Dacă își va atinge obiectivul politic de a ajunge deputat în Parlamentul României, reprezentanta USR Constanța articulează o serie de măsuri pe care ar vrea să le vadă materializate în inițiative legislative, tocmai pentru a împiedica apariția unor cazuri similare celui în care se găsește fosta creșă nr. 6:
„Aș începe cu un pic de relaxare în privința normelor pentru realizarea creșelor, atât publice, cât și private, dar și a grădinițelor. În momentul de față regulile sunt foarte stricte. Există o suprafață minimă pentru fiecare copil înscris la creșă sau la grădiniță și, de cele mai multe ori, suprafața de teren sau suprafața clădirii nu permite obținerea tuturor aprobărilor pentru a fi considerată, legal, funcțională”, subliniază Popescu, adresând astfel și argumentul Primăriei, potrivit căruia, terenul pe care se află construcția creșei nr. 6 este cu circa 400 de metri mai mic decât minimul prevăzut de reglementările în vigoare.
În acest context, USR Constanța susține aplecarea asupra nevoii reale de spații de tip creșă sau grădiniță, mai mult decât asupra unui tipar de teren nerealist pentru așezările urbane aglomerate, cum este și Municipiul Constanța.
„Pe de altă parte, ne dorim să dăm mai multă putere consiliilor de administrație ale unităților de învățământ, fie ele școli, grădinițe sau creșe. Aceste consilii locale există și acum, dar ele sunt mai mult formale, decât funcționale pentru că puterea este de parte politicului în inspectoratele școlare. De multe ori, trimișii primarului nu participă la ședințele de consiliu, consilierii locali nu participă la aceste ședințe. Eu am fost printre puținii consilieri locali care au participat la această activitate, iar directorii de școli mi-au confirmat că nu sunt obișnuiți să aibă prezenți, în ședințele lor, consilieri locali”, mărturisește Cristiana Popescu.
Ca mamă a doi copii care merg deja la școală, candidata organizației USR de la malul mării pentru forul inferior al Parlamentului crede că și opinia părinților ar trebui să aibă ecou atunci când se iau decizii care privesc viitorul educației în România.
„Cele mai bune soluții pentru cetățeni se găsesc în dezbateri publice, pentru că oamenii vin cu o serie de probleme, dar tot ei vin și cu propuneri de soluții. Eu știu lucrul acesta, pentru că am participat la foarte multe dezbateri și, oricum, noi cei de la USR mergem des și stăm de vorbă cu cetățenii, iar cine îi ascultă rămâne uimit de ideile creative și de soluțiile reale pe care le pot aduce cetățenii”, a mai adăugat Popescu, referindu-se la penuria de dezbateri publice organizate, din 2020 încoace, de administrația locală a Municipiului Constanța.
Pentru obținerea valorii votului constănțenilor la alegerile din 1 decembrie, membrii USR Constanța și, implicit, Cristiana Popescu, mizează pe faptul că, deși apar în spațiul public purtând haina omului politic, ei rămân aparținători simpli ai comunității, oameni înrădăcinați în realitatea cotidiană traversată, zi de zi, de toți constănțenii. Suita de soluții cu care viitorii parlamentari USR vor să profite de legislatura 2024 -2028 pentru a genera mai mult bine în comunitate este inspirată din discuțiile zilnice avute cu locuitorii orașului și ai județului, mai dezvăluie Cristiana Popescu. Ea îi invită pe alegători – susținători sau indeciși – să parcurgă programul de guvernare al USR, disponibil pe internet, menționând, de asemenea, disponibilitatea membrilor partidului progresist de a intra în dialog cu oamenii simpli și onești, cu cei care nu se simt reprezentați sau care nu simt că își pot face auzită vocea pe tonul care să atingă timpanul politicienilor.
– Comandat de PARTIDUL UNIUNEA SALVATI ROMÂNIA
– Executat de SC CityMedia Consulting SRL – portal: www.ctnews.ro
– CUI mandatar financiar coordonator: 11240015
De acum ne vedem și pe CD TV – televiziunea digitală cu cea mai mare acoperire din Sud Estul României: Constanța, Tulcea, Ialomița și Călărași.
Cele mai bune emisiuni și reportaje sunt pe www.cdtv.ro
Be the first to comment