FOTO VIDEO Continuă proiectele de modernizare la Complexul Muzeal de Științe ale Naturii Constanța. Lucrările nu au fost afectate de pandemie

Delfinariul. FOTO Paul Alexe

Perioada de pandemie, cu toate neajunsurile sale, a oferit și câteva oportunități. Astfel, pentru Complexul Muzeal de Științe ale Naturii Constanța, această perioadă a constituit un bun prilej de a demara noi proiecte de dezvoltare și îmbunătățire a ofertei muzeale.

Investițiile continuă. Graficul realizării lor nu este deloc afectat de pandemie, dimpotrivă, sunt spații mai ușor de ocupat de către șantier, prin faptul că limitările generate de pandemie aduc și reducerea traseelor de vizitare, cum se întâmplă, de exemplu, la Delfinariu, a declarat, pentru CTnews, directorul CMSN, dr.Adrian Bîlbă.  

Printre proiectele deja implementate se numără patru locuri de joacă, tematice, în care vizitatorii, copii și adulți, pot afla lucruri interesante și utile despre zonele lacustre și umede, dar și despre mediul planetar.

Unul dintre cele mai importante proiecte are în vedere Delfinariul, care trece printr-o nouă etapă de modernizare, în urma căreia va avea o suprafață de trei ori mai mare și bazine cu un volum de apă de patru ori mai mare, ceea ce va spori semnificativ confortul animalelor, dar și atractivitatea ofertei pentru vizitatori.

Proiectul de la Delfinariu a debutat anul trecut, pe 20 iulie, și merge în continuare. Vom avea șantier încă un an și jumătate, disconfort pentru care ne cerem scuze vizitatorilor, a precizat managerul instituției muzeale.

În prezent, secția este închisă până pe data de 2 aprilie, urmând ca, în funcție de rata de incidență a cazurilor de Covid 19, în Municipiul Constanța, să se ia o decizie cu privire la redeschiderea locației pentru public.

La rândul său, Planetariul este subiectul unor proiecte importante de modernizare. Astfel, proiectul cu finanțare europeană de peste un milion de euro, prin care va fi achiziționat un planetariu hibrid 4K, înaintează cu pași repezi spre faza de proiectare.

“Proiectul de la Planetariu înaintează cu pași repezi spre a-și găsi un proiectant, un specialist, care să ne aducă cât mai aproape de momentul construcției. Tot în această zonă, urmează să începem un proiect pentru construirea unui teatru pentru copii și tineret, care va funcționa și ca teatru, dar și ca o sală de spectacole pentru reprezentanții științifice, o sală de conferințe științifice, o sală care să constituie pentru muzeu un pas înainte, o elevare a ofertei muzeale, în sensul educativ-științific. Vom putea să prezentăm filme educative, științifice, filme care se adresează și vârstelor mai mici, dar și celor mai mari, a explicat dr.Adrian Bîlbă.

Nu a fost uitat nici Acvariul de pe Bulevardul Elisabeta, unde se dorește refacerea fațadei, lucru ce va fi posibil datorită colaborării cu Facultatea de Arte Plastice din cadrul Universității Ovidius.

La Acvariu, avem în plan ca, împreună cu Facultatea de Arte Plastice din cadrul Universității Ovidius, cu studenții de acolo, să refacem fațada, una frumos concepută și realizată de studenții din promoția 1993, împreună cu artistul plastic Gheorghe Firică, cel care i-a coordonat. O fațadă foarte frumoasă pe care vrem să o refacem acolo unde trecerea anilor și-a spus cuvântul și este nevoie de remedieri, a mai spus managerul CMSN.  

În această perioadă, Complexul Muzeal de Științe ale Naturii rămâne deschis vizitatorilor cu două secții, Microrezervația și Planetariu, acesta din urmă, la capacitate redusă.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*