FOTO VIDEO Containere pentru colectarea aparatelor de bucătărie stricate sau a echipamentelor IT uzate. Acestea sunt amplasate în mai multe cartiere din Constanța

Colectarea deșeurilor electrice de mici dimensiuni. FOTO Adrian Boioglu

Constănțenii au la dispoziție 12 containere de mici dimensiuni unde pot aduce aparatura care nu mai funcționează, iar aici vorbim de aparate de bucătărie, cum ar fi un robot, mixer, echipamente IT, de genul tastatură sau mouse, dar și uscător de păr, fier de călcat și telefoane mobile. Containerele sunt amplasate în mai multe cartiere din oraș, iar numărul acestora va crește în perioada următoare.

Sorin Vulpe, administratorul Vastum Eco, firma care se ocupă de acest serviciu, a povestit pentru CTnews, cum a apărut acest proiect.

Ne-am gândit la nevoia acestui serviciu pentru constănțeni în urma interacțiunilor avute cu ei. Ideea lor a susținut și mai mult planurile noastre și am făcut acest pas, de amplasare a acestor containere dedicate colectării deșeurilor de mici dimensiuni și cu informare pentru a colecta deșeurile de mari dimensiuni de la domiciliul celor care le posedă”, a spus Sorin Vulpe.

El a explicat ce pot aduce constănțenii la aceste containere și câte sunt amplasate în oraș.

Avem în oraș amplasate zece astfel de containere, încă două în Centrul Comercial Tom, mai avem amplasat în Cumpăna. Le avem în curs de confecționare pentru localitatea Murfatlar. În ceea ce privește extinderea lor, cu siguranță, da, nu ne vom opri aici. Feedback-urile pe care le primim ca nevoie a prezenței lor ne dau încredere să suplimentăm numărul acestor containere.

Aceste containere sunt destinate aparatelor de mici dimensiuni, aparatelor de bucătărie, de întreținere corporală, echipamente IT- tastatură, mouse, robot de bucătărie, feon, cam tot ce intră pe gura lui de colectare”, a declarat administatorul Vastum Eco.

Nu toți constănțenii au fost încântați de aceste containere, iar unii le-au vandalizat.

Ne-am lovit și ne lovim de aceste situații, le-am găsit vandalizate. Le-am luat, le-am reparat, am primit iar feed-back-uri de la firma de unde sunt amplasate că sunt vandalizate și erau dezamăgiți de acest lucru. Continuăm să găsim o soluție pentru a nu mai fi vandalizate și să fie pe poziția lor pentru rolul pe care îl au”, a precizat Sorin Vulpe.

Administratorul Vastum Eco menționează și care sunt avantajele colectării acestor aparate. Astfel, deșeurile electrice și electronice conțin substanțe periculoase pentru mediu și sănătate, printre care gaze cu efect de seră sau metale grele care, o dată ajunse în mediu, poluează ireversibil.

Totodată, acestea au un grad ridicat de reciclare și reutilizare a materiilor prime secundare rezultate, intrând astfel în fluxul economiei circulare.  Reciclarea acestora este soluția pentru a preveni poluarea mediului înconjurător și, de asemenea, pentru a putea reutiliza materiile rezultate. Predarea acestor echipamente stricate sau uzate trebuie să se facă doar către colectorii autorizați sau la punctele de colectare dedicate acestor tipuri de deșeuri.

Avantajele sunt multiple și sunt pentru toată lumea, atât pentru cei care le colectează selectiv, cât și pentru cei care nu le au și ar intenționa să colecteze selectiv, cât și pentru cei pe care nu îi interesează la momentul de față subiectul. Evităm amenzile impuse de Uniunea Europeană.

Un alt aspect ar fi că nu mai poluăm, suntem la un grad ridicat de poluare și cel mai elocvent exemplu a fost perioada cât am fost în lock-down la nivel global și s-au făcut resimțite efectele poluării sau nepoluării din perioada respectivă. Parte din deșeurile electrice conțin compuși periculoși nocivi pentru mediu. Cumva intră și noi într-o zonă de civilizare, deși forțez un pic termenul, ca țară membră a Uniunii Europene intrăm într-o normalitate de fapt”, a povestit Sorin Vulpe.

Ce urmează să se întâmple cu aceste deșeuri după ce sunt colectate, administratorul Vastum Eco explică:

Aceste echipamente sunt colectate de noi, sunt selectate și depozitate pe specificul deșeurilor, după care ajung la fabricile de tratare spre a se extrage componentele periculoase, iar materialele reutilizabile să fie repuse în circuit”.

Acestea containere sunt amplasate în următoarele zone din Constanța:

Aleea Albatrosului

Piaţa Balada

Faleză Nord – Piaţa Adivin

Cimitirul Turcesc

Strada Viorelelor cartier Poarta 6

Strada Pandurului

Aleea Portul Nou – bl. SM 5

Aleea Cişmelei – Liceul George Călinescu

Aleea Mălinului – Tomis 1

Aleea Cameliei – Tomis 3

Centrul Comercial Tom – 2 containere

De asemenea, pentru preluarea gratuită a deșeurilor electrice și electronice de mari dimensiuni de la domiciliu, cetățenii au la dispoziție numărul de telefon 0771 006 485.

Acest proiect este desfășurat de Vastum Eco, alături de ECOTIC, ADI Dobrogea și Polaris M Holding.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*