Problema gestionării deșeurilor se face pe două căi. Pe de o parte vorbim despre uneltele și utilajele necesare pentru colectarea gunoiului. Pe de altă parte, educația pentru cei care aruncă gunoiul la întâmplare. Dacă prima problema este ca și rezolvată la Cumpăna, administrația locală se luptă acum și pentru rezolvarea celei de-a doua.
Un proiect de anvergură a fost lansat pe 6 septembrie 2021 la Cumpăna. Primăria a reușit să atragă fonduri nerambursabile care să acopere atât nevoia de educare a populației, cât și mașinile pentru colectarea deșeurilor.
Proiectul “Eficientizare sistem de colectare deşeuri în Comuna Cumpăna, judeţul Constanţa” este finanțat prin Programul Operaţional pentru Pescuit şi Afaceri Maritime 2014-2020, Măsura III.3 Implementarea Strategiilor de Dezvoltare Locală, Apel nr.5, Măsura 1 – Sprijinirea activităţilor de pescuit şi diversificarea acestora – cod 107 (în cadrul „Strategiei de dezvoltare locală a Asociaţiei Grup Local Dobrogea Sud – FLAG Dobrogea Sud).
Banii Europeni depășesc un milion de lei și din fericire, toată suma este nerambursabilă. Investiția de 1,14 milioane lei vizează îmbunătăţirea capacităţii de furnizare a serviciilor publice de colectare deşeuri şi implicit îmbunătăţirea factorilor de mediu din comuna Cumpăna, localitate situată în arealul Zonei Pescăreşti aferentă FLAG Dobrogea Sud, prin aplicarea unor măsuri combinate de investiţii. Mai exact, administrația locală achiziționează două autospeciale pentru colectare deşeuri și a demarat măsuri o campanie de conştientizare și informare a populației.
“Din păcate, trebuie să recunoaștem, acolo unde încercăm să educăm sunt persoane care nu vor. Nu există altă măsură decât aplicarea amenzilor. Amenzi care au crescut de la an la an și au devenit tot mai consistente. Ori eu mă întreb: când salariile sunt mici, când sunt atâtea costuri crescute la tot ce înseamnă de la alimentele de bază până la utilități și servicii publice, de ce să cheltui banii pe amenzi și să nu fiu respect curățenia atât în curtea mea, cât și pe tot teritoriul comunei. În exteriorul comunei, pe terenurile extravilane, unii locuitori se duc parcă intenționat și aruncă și le depozitează acolo. “, a declarat Maria Gâju, primarul comunei Cumpăna, pentru CTnews.
Șefa administrației locale de la Cumpăna spune că amenzile au determinat deja o schimbare a comportamentului locuitorilor, dar Primăria nu își dorește să aplice amenzi întotdeauna pentru că ele se pot transforma în debite nerecuperate. Soluția găsită de reprezentanții Poliției Locale din Cumpăna sunt avertismentele și apoi confiscarea mijloacelor de transport care duc molozul sau deșeurile pe câmp.
Florin Dabija, directorul Societății de Salubrizare Cumpăna este convins că acest proiect este necesar localității pentru că în ultimii ani, populația a crescut foarte mult.
“Mașinile vechi de gunoi s-au uzat și acum necesită unele reparații. Au fost momente – atunci când una dintre ele a fost stricată – să se lucreze doar cu o singură mașină. Acum se va eficientiza colectarea. Vom avea nevoie și de oameni noi pe care să-i angajăm. Problema e că în acest domeniu sunt puțin oameni serioși. Vin astăzi, poate peste 2-3 zile găsesc un alt loc de muncă și pleacă”, a explicat Florin Dabija.
Societatea de Salubrizare din Cumpăna oferă un pachet atractiv de beneficii pentru cei care vor să vină să lucreze. Salariul unui muncitor necalificat este de 3000 lei, la care se adaugă bonuri de masă, precum și plata de ore suplimentare.
Be the first to comment