Ziua comunei Castelu a fost cel mai bun prilej pentru autoritățile locale să uite de problemele politice și să facă un lucru bun pentru localnici. Aceasta a fost ideea tuturor celor care au participat la evenimentul Ziua Comunei Castelu – Întâlnirea Fiilor Satului”.
Manifestarea organizată de Primăria Castelu i-a scos pe locuitorii din comună, dar și din satul Nisipari din monotonia verii și i-a adus în părculețul de lângă sala de sport.
Evenimentul a început cu luptele tătărești, Kureș, puse la cale de comunitatea turco-tătară din localitate. Au urmat discursurile Primarului Nicolae Anghel și a viceparimarului Laura-Antoneta Prodan. Printre invitații care au sosit la Castelu în zi de sărbătoare se numără consilieri județeni, fii ai satului, dar și artiști de muzică ușoară și populară.
Povestea Zilelor comunei Castelu
Puțină lume știe că Zilele comunei Castelu au fost aduse la forma actuală chiar de viceprimarul Antoneta Prodan. Pe când era profesor, aceasta a descoperit la Nisipari un eveniment prin care fiii satului erau celebrați de comunitate și a vrut să aducă această tradiție și la Castelu. De aici până la Zilele Comunei a mai fost doar un pas.
De menționat este și faptul că locația aleasă pentru Zilele comunei Castelu era, în urmă cu doar o săptămână, un teren acopeit de pietriș. În șase zile, o echipă coordonată de Primărie a turnat asfaltul pe alei, a vopsit bordurile și a pregătit pământul pentru ceea ce urmeză să fie parcul de la Sala de Sport.
Primarul Nicolae Anghel și viceprimarul Antoneta Prodan au povestit, pentru Constanța NEWS, cum a fost organizat acest eveniment.
Nicolae Anghel: Această tradiție a început de fapt din 2004, la Nisipari, la sugestia doamnei director Ursu Maria la acea vreme, am zis să facem întâlnirea fiilor satului Nisipari. Timpul a trecut, iar cu 9 ani în urmă, doamna Laura Prodan, actual viceprimar al comunei, fiind director de școală, a zis să facem și la Castelu. Iată-ne astăzi sănătoși, la a noua ediție, iar doamna Prodan este la a cincea ediție, în al doilea mandat de viceprimar. Noi considerăm că cetățenii comunei Castelu merită de două ori pe an o întânire sufletească în care să-și spună fiecare păsurile, să se distreze și, bineînțeles, să aprecieze munca sau să ne critice atunci când nu facem treabă. Sigur, nu trebuie să te duci la cetăteni la patru ani, trebuie începi să faci ceea ce ai promis, dar cel mai corect este să îi respecți și atunci când ai nevoie de ei să simtă și ei că sunt respectați.
Adrian Boioglu: Un mesaj pentru castelani și pentru nisipăreni cu această ocazie?
Nicolae Anghel: Să fie sănătoși, să aibă grijă de familiile lor, iar Consiliul Local și Primăria vor face tot posibilul ca ei să aibă un trai mai bun, condiții, adică gaze, canalizare, apă. Suntem în slujba lor pentru că de aceea ne-au ales și le mulțumim.
Laura-Antoneta Prodan: Am participat la prima ediție din Nisipari în urmă cu 13 ani și la ediția a patra de acolo am venit cu inițiativa de a face și la Castelu asemenea eveniment. Și aici avem fii ai satului care se pot întâni o dată pe an, de ziua comunei, unde să fie veselie, bucurie și să uităm de toate problemele care sunt.
Adrian Boioglu: Și ați devenit sufletul petrecerii. Sunteți organizatorul și omul care pune suflet în a realiza acest eveniment.
Laura-Antoneta Prodan: Într-un fel am darul acesta care mă ajută să mișc lucrurile în jurul meu, acolo unde sunt. Dacă faci totul din pasiune și din dragoste și nu ai gânduri ascunse, iese totul bine.
Adrian Boioglu: Ce primesc oamenii care vin astăzi aici, au muzică etc. Ce ați pregătit pentru ei?
Laura-Antoneta Prodan: Am pregătit un spectacol foarte frumos și chiar pot spune că niciodată nu am avut așa organizare bună, în spațiu în aer liber, unde în șapte zile am reușit să facem minuni. În urmă cu șapte zile aici erau doar pietroaie și borduri nefinalizate. Le oferim multă dragoste că mai departe fiecare doarme așa cum își așterne, se-ntinde cât îi este plapuma și, foarte important, respect.
Adrian Boioglu: Un mesaj pentru castelani și pentru Nisipari în această zi de sărbătoare?
Laura-Antoneta Prodan: Imi doresc ca, ce am văzut în Franța, și am mers acolo în 2010 împreună cu un grup de 48 de copii, în 2012 cu o echipă din Primărie și cu dansuri populare și în 2014 când am inaugurat Primăria din Plescop, Franța și am fost alături de prietenii noștri, unde a existat timp de o lună o campanie urâtă, adversari politici, apoi apele se liniștesc și toată lumea lucrează pentru comunitate. Asta îmi doresc la Castelu. Dacă s-a întâmplat ca o lună de zile să uităm că suntem cetățeni ai Castelului, după aceea lucrurile trebuie să se așeze și să lucreze constructiv pentru dezvoltarea comunei.
Adrian Boioglu: Începe să se întâmple acest lucru și la Castelu.
Laura-Antoneta Prodan: Da, spre bucuria mea, chiar începe să se întâmple și e un lucru foarte bun, din punctul meu de vedere.
Comuna Castelu este printre puținele din țară cu două săli de sport. Viceprimarul Antoneta Prodan spune că în viitorul apropiat, comuna se va îmbogăți și cu alte investiții necesare educației. Toate se datorează unor proiecte depuse de Primăria Castelu.
Be the first to comment