Apetența primarului orașului Murfatlar pentru modernizarea localității la standarde internaționale de ultimă generație stârnește admirație la nivel național. La mai puțin de un an de când a fost turnată fundația locuințelor pentru tineri pe model norvegian, cele două blocuri, care includ parter, un etaj și mansardă, sunt aproape finalizate.
Astfel de locuințe nu mai există în altă parte în România și, mai mult decât atât, Primăria Murfatlar a reușit să atragă fondurile externe necesare pentru a le ridica iar, în curând, însemnând chiar de anul acesta, oamenii se vor bucura de confortul lor aparte, ține să sublinieze primarul Gheorghe Cojocaru. Imobilele construite la Murfatlar pot acomoda 12 familii. Apartamentele sunt de câte două camere, decomandate, cu baie și bucătărie.
„Sunt două blocuri P + 1+ M, cu câte șase apartamente, sunt 12 apartamente de 55 de metri pătrați. Ele sunt de tip NZEB – Near Zero Energy Building, adică având consum de energie convențională aproape de zero”, explică primarul, pentru CTnews.
Ideea de bază a acestor construcții este să piardă cât mai puțină căldură, ceea ce reduce drastic inclusiv costurile de întreținere pe timp de iarnă, susțin responsabilii de proiect.
„Izolația, pe interior, este de 20 cm, la care se adaugă încă 10 pe exterior, sub tencuială. Am realizat instalația termică și pe cea sanitară, ea acum este sub presiune”, mai adaugă șeful administrației publice locale de la Murfatlar.
Următoarea etapă, spune Gheorghe Cojocaru, este configurarea instalațiilor electrice, după care se va trece la finisarea interioarelor. În contextul în care lucrările sunt în stadiu atât de avansat, edilul liberal are convingerea că prima familie se va putea muta într-un astfel de apartament modern cel mai probabil în cea de-a doua jumătate a acestui an.
Fundația acestor blocuri destinate tinerilor a fost pusă în primăvara anului trecut, iar construcția și amenajările unui astfel de imobil, realizat în premieră pentru România, pare să dureze sub un an, stabilind astfel un standard nou de performanță pentru administrațiile publice locale din România. Succesul acestui proiect plasează o lumină extrem de favorabilă asupra eficienței administrației publice locale a orașului Murtfatlar, care acum servește drept exemplu pentru alte localități care au atras fonduri și au inițiat proiecte similare.
„Eu zic că în această vară vom termina aceste blocuri. Am fost primii, într-adevăr, am fost un pic inovatori, pentru că dirigintele de șantier este un profesor universitar de la Facultatea de Construcții a Universității «Ovidius» din Constanța, având un doctorat pe locuințe NZEB. Am colaborat foarte bine cu dumneaei, chiar studenții săi au venit pe șantier pentru lecții la fața locului, inclusiv cei de la Ministerul Dezvoltării au venit să realizeze o filmare aici ca un studiu de caz și bună practică în ceea ce privește fondurile alocate pentru astfel de imobile”, dezvăluie primarul Gheorghe Cojocaru.
Cele două blocuri ridicate la Murfatlar pe structură din lemn, costă undeva la un milion de euro, banii fiind obținuți din fonduri europene, prin componenta 10 a Programului Național de Redresare și Reziliență. Principala sursă de energie electrică a acestor imobile sunt panourile fotovoltaice.
„Știu că sunt colegi de-ai mei primari care fug de astfel de investiții, pentru că numărul de beneficiari este limitat – aici discutăm de doar 12 familii la o investiție atât de consistentă. Mai sunt și problemele care apar la repartizarea locuințelor, fiindcă avem foarte multe cereri și atunci rămân și foarte mulți oameni care nu ajung să beneficieze de astfel de locuințe”, recunoaște Cojocaru.
Primarul de la Murfatlar mai mărturisește că, neavând suficiente terenuri disponibile pentru a construi numărul de locuințe conform solicitărilor înregistrate la primărie, a apelat la soluția construcției unor astfel de blocuri.
„Primăria Murfatlar este campioană, zic eu, în județul Constanța, la construcția de blocuri ANL. Avem trei zone alocate pentru astfel de proiecte și în precedentul mandat am terminat un bloc ANL, am reabilitat un bloc de locuințe sociale, realizări la care acum se adaugă aceste două blocuri destinate familiilor tinere, lucruri cu care nu se pot mândri prea multe localități din județ și din țară”, afirmă Gheorghe Cojocaru.
Ca atare, edilul constănțean le transmite primarilor din toată țara să nu se ferească de astfel de proiecte ori de munca necesară implementării lor, fiindcă satisfacțiile sunt pe măsura muncii, iar un astfel de progres deschide oportunități din ce în ce mai avantajoase pentru români.
De acum ne vedem și pe CD TV – televiziunea digitală cu cea mai mare acoperire din Sud Estul României: Constanța, Tulcea, Ialomița și Călărași.
Cele mai bune emisiuni și reportaje sunt pe www.cdtv.ro
Be the first to comment