Investițiile în educație înseamnă, în primul rând, asigurarea celor mai bune condiții pentru desfășurarea actului educativ. Din această perspectivă, semne bune anul are, la Cernavodă, unde au început lucrările exterioare de reabilitare termică a imobilului de pe strada 9 Mai, în care funcționează Grădinița Nr. 5 și Creșa Nr. 2.
De-a lungul mandatelor precedente ale liberalului Liviu Cristian Negoiță, Primăria Cernavodă s-a implicat profund și activ în atragerea de fonduri pentru modernizarea tuturor unităților de învățământ din oraș, iar consilierul personal al primarului aflat la al treilea mandat, Șerif Cîrjali, fost viceprimar între 2016 și 2024, a vorbit, pentru CTnews, despre cea mai nouă investiție de acest tip, aflată în derulare.
„Noi, de opt ani, accesăm bani pentru orașul Cernavodă. Am accesat foarte mulți bani penru grădinițe, școli, pentru toate unitățile de învățământ din Cernavodă. Acum a venit și rândul Grădiniței Nr. 5. Aceasta este complet reabilitată din fonduri guvernamentale, nerambursabile – este vorba de fondurile pe mediu, care se dau pentru eficientizarea energetică a clădirilor de utilitate publică”, declară Cîrjali.
Cât preșcolarii s-au bucurat de vacanța de iarnă, constructorul a profitat și a montat schelele, iar grație condițiilor meteo bune, lucrarea decurge cu succes. Deocamdată se lucrează partea exterioară și la acoperiș, explică Șerif Cîrjali pentru CTnews.
„Acum se lucrează la fațadă, se aplică izolația cu vată bazaltică, vom schimba tâmplăria, schimbăm acoperișul, urmând să montăm apoi instalația termică și electrică a întregii clădiri”, punctează consilierul personal al primarului.
Valoarea investiției, estimează Șerif Cîrjali, este de circa 4,3 milioane de lei, sumă la care Primăria Cernavodă a contribuit, de la bugetul local cu aproximativ 717.000 de lei. Acest aport de bani din fondurile orașului a acoperit costurile studiilor necesare și proiectului tehnic implementat în prezent.
Grădinița cu program prelungit Nr.5 „Voinicelul” din Cernavodă are capacitatea de a acomoda simultan în jur de 70 de copii. În mod normal, micuții petrec aici cam opt ore pe zi, timp care au parte de activitățile educative specifice, iau masa și dorm la prânz, urmând să plece acasă la orele 17:00, atunci când părinții lor se întorc, de regulă, de la serviciu.
Reabilitarea termică a grădiniței este însă un proces foarte complex și care necesită timp. De aceea, în clipa de față, Primăria Cernavodă face demersurile pentru a-i muta pe preșcolarii care învață aici la o altă grădiniță, la Nr. 7, astfel încât constructorul să poată pune în aplicare pe îndelete și eficient întregul proiect. În timp ce unii aplaudă investiția primăriei, măsura i-a nemulțumit pe unii dintre părinți, dezamăgiți că trebuie să își ducă acum copiii la grădiniță la o distanță mai mare de casă sau de locurile lor de muncă. Chiar dacă este privită ca un neajuns, măsura este imperios necesară pentru a crea, într-un final, cât mai rapid posibil, confortul și condițiile moderne de care și preșcolarii de la Grădinița Nr. 5 au dreptul să se bucure, în 2025.
„Văd și părinții ce eforturi se fac pentru a le crea copiilor condiții cât mai bune și, bineînțeles, că apreciază acest fapt. Cam într-o lună de zile, poate trei săptămâni, îi vom putea muta pe preșcolarii de aici la Grădinița Nr. 7, astfel încât aici să se poată desfășura activitatea de construcție în condiții mult mai bune. Acum – ține să sublinieze consilierul personal al primarului – avem un program de lucru croit după cel al copiilor. În sensul că, la ora 12:00 închidem șantierul, pentru ca cei mici să se poată odihni după toate activitățile care le-au solicitat din plin energia”.
Potrivit contractului cu firma care execută lucrările de reabilitare termică a clădirii, șantierul, demarat la finalului anului 2024, ar trebui să dureze circa opt luni înainte ca imobilul să revină la funcționalitatea sa integrală și de bază. O veste care ar trebui să îi îmbuneze cât de cât pe părinții nemulțumiți că acum vor trebui să își trezească mai de dimineață copiii pentru a-i duce la cealaltă grădiniță și că drumul înapoi spre casă va fi un pic mai lung. Orice lucrare de modernizare implică o doză de disconfort, iar Primăria Cernavodă solicită încrederea și înțelegerea părinților că ceea ce se execută este de bun augur și în deplinul folos al comunității pe termen lung.
De acum ne vedem și pe CD TV – televiziunea digitală cu cea mai mare acoperire din Sud Estul României: Constanța, Tulcea, Ialomița și Călărași.
Cele mai bune emisiuni și reportaje sunt pe www.cdtv.ro
Be the first to comment