Situația de pe plaja Vadu nu este una nouă. Nordul litoralului este o zonă care face parte din Rezervația Biosfera Delta Dunării – zonă protejată. Chiar și așa, în fiecare zi, sute de turiști ajung acolo cu mașinile, calcă vegetația și campează pe plajă.
Reacția Administrației Rezervației Biosfera Delta Dunării (ARBDD) a fost una pe măsură, iar Guvernatorul RBDD, Cătălin Țibuleac s-a deplasat la Vadu pentru a observa dacă rangerii Administrației își fac treaba corespunzător.
Rezultatele acțiunii au fost usturătoare pentru cei care au intrat cu mașina pe plajă sau au campat în zona de arie protejată. Cătălin Țibuleac a declarat, pentru Constanța NEWS că amenzile prevăzute de lege sunt de la 80 la 6000 lei. În acest weekend, media amenzilor acordate a fost de 3000 lei pentru fiecare turist din zonă. Cei care nu au fost găsiți la mașini vor fi identificați cu ajutorul Poliției și vor primi amenzile acasă.
“Ieri (sâmbătă, 24 august) am fost pe plajele de la Vadu și Corbu împreună cu agenții și inspectorii de la comisariatele ARBDD. Ceea ce am găsit pe plaja Vadu este o situație scăpată de sub control. Sunt mașini pe plajă, corturi pe plajă și lucurile nu ar trebui să stea chiar așa. Există o zonă de campare și parcare clară.
Oamenii nu înțeleg că trebuie să și respectăm natura, că suntem într-o rezervație a Biosferei, iar condițiile nu sunt cele de pe zona Mamaia – Constanța sau sudul litoralului. Îi invit pe toți cei care vos să intre cu mașina pe plajă să o facă în zona Mamaia și vor primi o amendă usturătoare. Tocmai de aceea am luat ieri măsuri să fie aplicate amenzi celor care nu au respectat măsurile.
Am avut o primă discuție cu organele Ministerului de interne și în perioada urmatoare vom face acțiuni mixte pentru a-i scoate de pe plajă pe cei care refuză să se supună normativelor legale. Amenzile sunt de până la 6000 lei și vreau să le spun celor care vor afecta într-un mod iremediabil biodiversitatea că vom lua măsurile legale și vom fi drastici. Cuantumul amenzilor merge de la 80 la 6000 lei”, a explicat Cătălin Țibuleac.
Iată declarațiile complete, acordate de Guvernatorul ARBDD, Cătălin Țibuleac, jurnaliștilor Constanța NEWS.
Situația a fost observată și de biologii de la Societatea de Explorări Oceanografice și Protejarea Mediului Marin “Oceanic Club” cu ocazia vizitei lor în zonă.
“În cursul acestei săptămâni una dintre echipele noastre de teren care a realizat activități de înregistrare de date geospațiale privind habitatele din zona grindului Chituc, a constatat cu mare îngrijorare dezastrul absolut prezent pe o lungime de 12 km de coastă între localitatea Corbu și limita sudică a ariei strict protejate Chituc din cadrul Rezervației Biosferei Delta Dunării.
Pe un procent de peste 70% din această lungime de coastă habitatul de dune mobile embrionare cu vegetație caracteristică endemică având codul Natura 2000 cu numărul 2110 este iremediabil degradat de o prezență masivă a unor persoane care campează ilegal, depozitează ilegal deșeuri menajere, organizează focuri chiar pe această suprafață și exersează mașini de teren pe suprafețele acoperite cu vegetație specifică ducând la reducerea semnificativă a acestui habitat. Suntem complet nedumeriți cum o astfel de zonă care are un singur punct de acces nu poate fi protejată prin instalarea unui punct de control permanent“, a scris Răzvan Popescu Mirceni, Directorul Coordonator “Oceanic Club”.
Imaginile publicate de Oceanic Club spun totul despre dezastrul de la Vadu.
Be the first to comment