FOTO VIDEO Acord istoric între Uniunea Națională a Patronatului Român și Busan Venture Business Association. Sud-coreenii prevăd oportunități de dezvoltare economică și locuri de muncă pentru Constanța

Acord între Uniunea Națională a Patronatului Român și Busan Venture Business Association. FOTO Adrian Boioglu

Uniunea Națională a Patronatului Român – Regiunea Sud Est (UNPR-SE) a semnat, la Constanța, un acord strategic cu Busan Venture Business Association din Coreea de Sud. Parteneriatul marchează un moment crucial pentru consolidarea relațiilor economice între România și Coreea de Sud, oferind noi perspective de dezvoltare pentru zona de sud-est a României, în special pentru Constanța, un punct strategic la Marea Neagră.

„Partenerii din Coreea de Sud își doresc de ceva timp să vină în țara noastră, pentru a putea să investească, mai ales că jucăm un rol foarte important – așa cum știți, acum trei luni s-a semnat un protocol cu Uniunea Patronatelor din Ucraina – astăzi România joacă un rol foarte important în Europa. Așa cum spuneam și acum trei luni că vom semna cu patronatele din Coreea, din Indonezia, din Turcia, acest lucru se va întâmpla. România astăzi este noua poartă a Europei în ceea ce privește investițiile seriose și parteneriatele pe termen mediu și lung”, a declarat președintele UNPR – SE, Daniel Moraru.

În privința oportunităților pe care județul Constanța le oferă noilor și viitorilor potențiali parteneri, Moraru enumeră pe primul loc siguranța, urmată de susținere din partea autorităților pentru obținerea cât mai rapidă a autorizațiilor necesare pentru înființarea unităților de producție serioase de care Constanța a fost, până acum, vitregită. Iar noi partenerii vor veni să implementeze unități de producție complexe și complete, care să includă atât partea de comerț, cât și pe cea de logistică, mai spune Daniel Moraru.

La momentul actual, noi parteneri din Asia sunt interesați să aducă la Constanța industria de construcție de mașini, echipamente, subansamble, precum și pe cea de metalurgie, industria de fertilizare în agricultură. Cu asemenea oportunități, mai crede președintele UNPR Regiunea Sud Est, județul de la malul mării își poate consolida și spori poziția de contributor esențial la economia națională. În plus, parteneriatele cu Asia deschid noi porți de oportunitate și pentru antreprenorii români, care acum își pot extinde aria de desfacere în afara țării, dar și în afara continentului.

„Din fericire pentru noi, exportăm destul de multe produse în Coreea de Sud și ne-am dori să exportăm cât mai multe produse finite. Sper să ajungem și noi precum Coreea de Sud ca balanța economică să fie pozitivă. Dumnealor exportă cu peste  20% mai mult decât importă și ne-am dori ca și România să facă acest lucru”, a subliniat Daniel Moraru.

Companiile sud-coreene sunt cunoscute pentru standardele înalte de calitate și pentru utilizarea tehnologiilor de vârf, ceea ce are potențialul de a încuraja o creștere semnificativă a calificării forței de muncă românești. Crearea de noi locuri de muncă va duce la o mai mare stabilitate economică în regiune și la o dezvoltare a competențelor locale, inclusiv prin colaborări în domeniul educației și formării profesionale.

Pe lângă deschiderea de unități de producție, un alt aspect important al acordului este interesul sud-coreenilor de a importa resursă umană din domeniul IT din România. Coreea de Sud, una dintre cele mai avansate țări în domeniul tehnologiei informației, își propune să atragă specialiști români pentru a contribui la proiectele lor tehnologice interne.

România, cunoscută pentru calitatea înaltă a resurselor umane din sectorul IT, are o poziție privilegiată în acest parteneriat. Exportul de know-how IT către Coreea de Sud va contribui nu doar la întărirea relațiilor economice, ci și la dezvoltarea unor noi colaborări în domeniul cercetării și dezvoltării tehnologice. În același timp, acest parteneriat poate încuraja dezvoltarea sectorului IT la nivel local, creând oportunități de colaborare între companiile românești și cele sud-coreene, deschizând totodată porțile către piețele asiatice.

„Acest nou parteneriat este un lucru foarte pozitiv pentru noi, întrucât structura lui aduce beneficii pentru ambele părți. De exemplu, Coreea de Sud exportă automobile către România, dar importă piese auto din această țară. Coreea de Sud este foarte dezvoltată pe partea de industrie IT și știm că România are o importantă resursă umană în acest domeniu. Și chiar dacă noi stăm foarte bine pe parte tehnică, ne lipsește componenta umană care să exploateze tehnologia de care dispunem, așadar suntem interesați să importăm forță de muncă pe acest segment”, a declarat Sim Sooljin, președintele Asociației Investitorilor și Oamenilor de Afaceri din Busan.

Sud-coreeanul a completat prin a spune că, la întoarcerea în țara sa, va expune companiilor care fac parte din asociație lista de beneficii pe care noul parteneriat cu România o pune la dispoziție. De altfel, Busan, regiunea din care provin investitorii este, ca și Constanța, o zonă maritimă de referință, astfel încât ideile de cooperare vor fi ușor de găsit și de implementat, grație similitudinilor dintre cele două orașe port.

În contextul acestui parteneriat, Constanța are ocazia de a deveni un pol de dezvoltare economică și tehnologică în regiunea de sud-est a Europei. Investițiile sud-coreene vor stimula nu doar industria locală, dar vor aduce și o deschidere mai mare către piețele asiatice, contribuind la diversificarea partenerilor economici ai României.

Pe termen lung, acest acord poate duce la dezvoltarea unei economii locale mai diversificate și mai rezistente, cu impact direct asupra nivelului de trai al locuitorilor din regiune. De asemenea, colaborările în domeniul IT vor întări capacitatea României de a fi un jucător competitiv pe piața globală a tehnologiei.

„Acum un an, la Constanța, a prins viață Uniunea Națională a Patronatului Român în cele șapte regiuni ale României și odată înființată această această entitate, practic, am acoeprit întreaga țară și datorită altruismului pe care Daniel Moraru îl manifestă față de mediul de afaceri – pentru că la valoare și la amploarea activităților sale de business este un altruism să îți dedici o parte și reprezentării mediului de afaceri. Bineînțeles că odată ce există în această zonă Uniunea Națională a Patronatului Român Sud Est, mediul de afaceri de aici va avea o reprezentare așa cum se cuvine și faptul că Daniel a reușit să aibă un dinamism de evoluție în acest an este o dovadă a modului în care noi privim reprezentarea intereselor companiilor private din această zonă și anume un mod profund și foarte dedicat”, a subliniat Ioan Lucian, președintele Uniunii Naționale a Patronatului Român.

Lucian a mai menționat că deja din această toamnă UNPR va avea o primă misiune economică în Coreea de Sud, tocmai pentru a fructifica din timp noile legături.

La semnarea acordului a fost prezent și prefectul județului Constanța. Silviu Coșa a vorbit despre relevanța generării unor astfel de parteneriate care au potențialul de a crește randamentul economiei românești.

„Consider că asist la un moment istoric. Este momentul în care oamenii de afaceri din cele două țări își iau angajamentul scris că potențialul de colaborare se va materializa. Faptul că la semnarea acestui parteneriat sunt alături autoritățile municipale, județene și reprezentantul guvernului nu poate fi decât de bun augur pentru modul în care acest parteneriat se va materializa pentru toate părțile implicate. Vreau să remarc puterea economică și antreprenorială a delegației sud-coreene. Consider că este un semn de respect față de oamenii de afaceri din Constanța și față de seriozitatea acestui parteneriat și, de asemenea, vreau să îi felicit pe antreprenorii români care au reușit să aducă aici reprezentanții celei de-a zecea economii mondiale” a declarat prefectul județului Constanța, Silviu Coșa.

După cum a subliniat și reprezentantul guvernului în teritoriu, acordul semnat între Uniunea Națională a Patronatului Român – Regiunea Sud Est și Busan Venture Business Association din Coreea de Sud reprezintă o oportunitate unică pentru Constanța și întreaga regiune de sud-est a României. Deschiderea de fabrici și atragerea de talente IT în Coreea de Sud potențează resursele pe care România le poate valorifica pentru evoluția sa în peisajul economic global. Această colaborare va aduce nu doar investiții economice, ci și dezvoltare tehnologică și locuri de muncă, contribuind la creșterea competitivității României pe piața internațională.

De acum ne vedem și pe CD TV – televiziunea digitală cu cea mai mare acoperire din Sud Estul României: Constanța, Tulcea, Ialomița și Călărași.

Cele mai bune emisiuni și reportaje sunt pe www.cdtv.ro

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*