Palatul Arhiepiscopal din Constanța a găzduit, miercuri, lucrările simpozionului internațional „Tomisul, izvor cultural și spiritual în promovarea identității românești în țară și peste hotare”, un eveniment organizat de către recent înființata Academie Tomitană, în parteneriat cu Guvernul României, prin Secretariatul General al Guvernului și Arhiepiscopia Tomisului.
Într-un preambul al lucrărilor, filosoful și eminescologul Constantin Barbu, consilier personal al ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, a susținut o conferință de presă în care a dorit să răspundă, punctual, la acuzele și argumentele istorice ale Cancelariei Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, din adresa-răspuns referitoare la istoricitatea Mitropoliei Tomisului.
Pe durata a aproape o oră, acesta a expus o serie de argumente de ordin istoric cu privire la trecutul Dobrogei și la vechimea Mitropoliei Tomisului, “cu cel puțin o mie de ani mai veche” decât Mitropolia Ungro-Vlahiei, de la Curtea de Argeș, întemeiată, la 1359, de Nicolae Alexandru, fiul lui Basarab I Întemeietorul.
„Vorbim despre 11 mitropoliți, mari conducători spirituali ai Tomisului, începând cu Evanghelicus, întâiul episcop al Tomisului (n.r.: 290-300 dHr.)… Deci, 11 mitropoliți… Până să facă ei Mitropolie la Curtea de Argeș, Dobrogea are 11 mitropoliți! Nu mai numărăm episcopi și arhiepiscopi”, a afirmat academicianul Constantin Barbu.
Vicepreședinte al Acadmiei Tomitane, Constantin Barbu și-a arătat nedumerirea cu privire la poziția pe care Patriarhul Daniel o are în această dispută și, deși îl consideră pe acesta drept “un tip genial”, crede că a fost influențat de “doi amatori” și că, într-un final, va înțelege importanța reactivării Mitropoliei Tomisului.
“Eu cred că se va lumina și va reactiva Mitropolia Tomisului, fiindcă este în favoarea poporului român. Dacă vrea să-i fure o mie de ani, nu e problema mea. El ar deveni ierarhul celei mai vechi biserici ortodoxe din Europa și ar fi patriarhul care strălucește peste ortodoxie”, a spus Constantin Barbu.
“Ai vechime, ai noblețe, ai întâietate. Întrebare: de ce vrem să fim ultimii și de ce nu vrem să strălucim și noi? Nu poți să-ți bați joc de un popor! Tu, patriarh, ești președintele etern al românilor, până mori. Nu ți se întâmplă nimic. Dacă faci aici (n.r.: Mitropolia Tomisului) este spre onoarea ta, spre noblețea ta și spre puterea ta. Realmente, eu nu înțeleg…”, a continuat acesta, încheind subiectul cu o cerere adresată Patriarhiei.
“Dacă ai luat oscioare din Zoticos (n.r.: unul dintre cei patru martiri de la Niculițel), de la Niculițel, din Dobrogea, și le-ai pus la temelia Catedralei Neamului… Dacă nu respecți Sciția Minor, Dobrogea asta, atunci adu oasele înapoi!”.
Constantin Barbu s-a referit și la acuzele apărute în spațiul public cu privire la unele teze de doctorat plagiate, în cadrul facultății de Teologie de la Universitatea “Ovidius”, acolo unde ÎPS Teodosie este decan.
“Nu poți să vii să-l întrebi pe Arhiepiscopul Tomisului de nu știu ce note care s-au dat la doctorate, fiindcă, după aceea, vine o întrebare: Patriarhul României și-a scris singur cartea despre Brâncuși? Nu! Vă spun eu că nu. Uitați-vă la partea a doua, stilistic știu și cine i-a scris-o. Nu contează, e un amănunt…
În România, sunt sute de mii de licențe și teze de doctorat plagiate. Deci, nu începi să vorbești de Universitatea Ovidius, că sunt trei teze, a treia zi apar nouă, apoi apar 15 și pe toate le pui în sarcina Arhiepiscopului Tomisului, fiindcă, din ce știu, când îți dai un doctorat semnezi singur o hârtiuță că documentul pe care îl prezinți este original. Deci, nu răspunde conducătorul de teză”, a argumentat, pe acest subiect, academicianul Constantin Barbu.
La scurt timp după încheierea conferinței de presă, a venit și reacția purtătorului de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu, unul dintre cei doi sfătuitori “amatori” ai Patriarhului Daniel. Acesta a declarat că tema reactivării Mitropoliei Tomisului este ”una definitiv închisă”, adăugând și faptul că ”reacții inadecvate pe această defunctă temă nu vor mai beneficia de niciun comentariu oficial, perceput greșit ca înaltă atenție de persoane ahtiate de ea”.
La rândul său, prezent la debutul lucrărilor simpozionului, ÎPS Teodosie a declarat că “domnul profesor Constantin Barbu nu-mi permite să-l controlez sau să-l cenzurez și nu știu ce a dorit să vă spună, își asumă dânsul toate cele pe care le-a spus, n-am fost martor”.
Întrebat ce crede, dacă Patriarhul Daniel se va lăsa convins, mai devreme sau mai târziu, să reactiveze Mitropolia Tomisului, arhiepiscopul tomitan a spus că “noi ne rugăm, noi nu umblăm cu bâjbâieli… Noi ne rugăm, și Preafericitul se roagă, în rugăciune ne vom întâlni și adevărul nu poate fi învins niciodată”.
Din păcate, conferința de presă susținută de academicianul Constantin Barbu a fost presărată de o serie de atacuri la persoană, care au vizat mai multe personalități ale vieții publice românești, trecute și prezente.
Be the first to comment