A fost sărbătoare în orașul Ovidiu după ce Primăria a inaugurat Castrul Roman. Au fost invitați de marcă, atât de pe plan local, printre care prefectul județului Constanța, Silviu Coșa și Arhiepiscopul Tomisului, Înalt Prea Sfințitul Teodosie, dar și de la nivel central, în persoana ministrului Culturii, Raluca Turcan.
Primarul George Scupra a afirmat că acest sit arheologic este pe lista monumentelor naționale categoria A și își dorește să atragă aici cât mai mulți turiști, dar și să fie organizate diverse evenimente.
Primarul George Scupra a vorbit despre importanța acestui sit arheologic pentru oraș.
“Investiția într-un sit arheologic nu se derulează așa de pe o zi, sunt lucruri care durează, mai ales că sunt accesate fonduri europene. Era vorba în primul rând de descărcare arheologică, cea care a fost realizată foarte bine în parteneriat cu cei de la Muzeul Național de Istorie și Arheologie Constanța. A fost o colaborare bună pentru că la final, aici nu vorbim doar despre un sit arheologic pe care îl arătăm locuitorilor orașului Ovidiu, el este pe lista monumentelor naționale, categoria A și bineînțeles că vom aștepta pe viitor turiști, dar vom crea și noi evenimente, evenimente publice, dar și evenimente în diverse parteneriate. Deja sunt anunțate pentru luna septembrie două evenimente importante.
Suntem acum aproximativ 1.700 de ani. Putem să ne imaginăm că suntem într un colț al Mării Negre, lacul nu exista la acea vreme. Pe malul lacului avem o bazilică paleocreștină, construită înainte cu aproximativ 100 de ani față de castru. Este foarte bine că romani au lăsat-o în afara zidurilor cetății. Este la trei, patru, cinci metri față de zidurile castrului. Apoi, în interior, vorbim de un castru cu rol strict defensiv, de capacitate nu foarte mare al armatei romane și rolul lor principal era acela de a apăra apeductele romane, cele care alimentau cetatea Tomis”, a afirmat primarul din Ovidiu.
La eveniment a fost prezentă și Raluca Turcan, ministrul Culturii, care s-a referit la importanța acestui eveniment.
“În primul rând, vreau să îl felicit pe domnul primar și echipa care a contribuit la punerea în valoare a acestui sit istoric care vorbește despre devenirea noastră ca nație. Sunt convinsă că acest sit și punerea în valoare a vestigiilor reprezintă o sursă de informație pentru orice om interesat de originea noastră latină.
Cred că va fi un punct important turistic în județul Constanța. Pentru orașul Ovidiu nu mai vorbesc. Așadar, toate felicitările și pentru mine, ca ministru, este o dată în plus de remarcat faptul că un loc cu valențe istorice este pus în valoare”, a declarat Raluca Turcan.
Prefectul județului Constanța, Silviu Coșa, consideră că nu vorbim numai despre istorie și cultură, ci despre un lucru care definește spiritul nostru național.
“Sunt mai bine de 50 de ani de când a fost descoperit acest sit. El este pus în valoare, un lucru foarte important pentru care autoritățile locale în primul rând trebuie felicitate, dar și ministerul, pentru că prin persoana doamnei ministru Raluca Turcan își manifestă interesul pentru acest sit. Nu vorbim doar de istorie, nu vorbim doar de cultură, vorbim de ceva ce definește spiritul nostru național, vorbește de ceva care ne definește ca români și este un lucru foarte bun și îndemn pe toți să vină să ia contact cu ceea ce noi am fost în trecut, astfel încât să știm cine suntem astăzi”, a spus Silviu Coșa.
Deoarece în fața sitului arheologic se află bustul sculptat în piatră al lui Dionisie Exigul, Arhiepiscopul Tomisului, Înalt Prea Sfințitul Teodosie, a povestit despre acest mare învățat.
“Dionisie Exigul este cea mai mare personalitate a timpului său din toată lumea. A fost cel mai mare savant, cel mai mare cunoscător al limbilor greacă și latină, de aceea a tradus toate hotărâri și canoanele primelor patru Sinoade Ecumenice și a șase sinoade locale din limba greacă în limba latină și a fost sfetnicul a zece papi, profesor de dialectică. Cel mai erudit om, primul profesor din neamul nostru, profesor universitar care a lăsat cea mai mare amprenta asupra culturii lumii și asupra științei, întemeietorului erei creștine. Tot globul pământesc, din America, din Australia, din Asia, din Europa, din Africa, numără anii după calendarul întocmit de Sfântul Dionisie. Nu este puțin lucru. Are universități închinate în părțile de apus. În apus este sfânt de peste o mie de ani. La noi este abia de câțiva ani, dar noi încă îl redescoperim și suntem datori să-l redescoperim”, a declarat Arhiepiscopul Tomisului.
În cadrul evenimentului au mai avut loc o defilare și o reprezentație artistică a grupurilor de reconstituire istorică din Sibiu – Castrum Novis & Terra Apulum, un concert al artiștilor de la Teatrul Național de Operă și Balet “Oleg Danovski” Constanța precum și premiera unui film documentar.
Situl, situat în sudul localității (cartierul Ovidiu Sud), este alcătuit dintr-un castru roman, o așezare civilă și o bazilică paleocreștină. Castrul roman este o fortificație din secolul al VI-lea, construită cu scop defensiv pentru a proteja apeductul care alimenta cetatea Tomis. Fortificația militară de la Ovidiu este de tip Quadriburgium, având patru turnuri (două circulare și două rectangulare) amplasate în afara incintei, pe colțurile fortificației.
Ruinele castrului au fost identificate încă din anul 1972, chiar în zona insulei care astăzi poartă numele marelui poet latin Publius Ovidius Naso. Suprafața interioară a castrului are aproximativ 2200 de metri pătrați, având laturi de 55 pe 40 de metri. În interiorul incintei, pe latura de nord, a fost identificat un singur edificiu. Castrul a fost probabil construit în timpul împăratului Iustinian și putea găzdui o garnizoană de până la 50 de militari.
Proiectul Sitului Arheologic Ovidiu a fost finanțat cu ajutorul fondurilor europene prin Programul Operațional Regional 2014-2020.
De acum ne vedem și pe CD TV – televiziunea digitală cu cea mai mare acoperire din Sud Estul României: Constanța, Tulcea, Ialomița și Călărași.
Cele mai bune emisiuni și reportaje sunt pe www.cdtv.ro
Be the first to comment