Un grup de biologi care se aflau în extravilanul dintre Tuzla și Costinești pentru a observa biodiversitatea au dat și peste braconieri care prind păsări cântătoare. Au insistat cu sesizări la poliție, prin 112 și prin apel direct două zile la rând, dar s-au lovit de telefoane care nu sună, mașini stricate și polițiști deranjați.
Păsările cântătoare din sălbăticie nu pot fi ținute în cuști/colivii pentru că mor. Cu toate acestea, braconierii continuă să le captureze pentru ca mai apoi să le vândă în târguri și piețe. Câțiva dintre ei au fost văzuți în flagrant de către o echipă de biologi și au alertat autoritățile, dar până au reușit să le mobilizeze, suspecții erau plecați de mult timp.
„Pe 30 octombrie, în jur de ora 11.00 am observat un caz de braconaj la păsări cântătoare în zonă dintre UAT Tuzla și Costinești, lângă calea ferată. Era vorba despre un bărbat la 35 de ani cu o dacie albă 1310 berlină, fără numere de înmatriculare, care a întins niște cuști și a pus plase. Fiind biolog în teren, am fost să întreb ce face cu ele. Mi-a răspuns evaziv, cum că le-ar fi scos să cânte între ele. A pus cuștile în mașină, am făcut o poză pe ascuns la o cușcă. Cât timp se pregătea să plece, am sunat la 112. Am fost redirecționat la Costinești. După câteva minute am fost sunat de poliția de la Costinești. Le-am explicat situația și au trimis un echipaj, însă în cele 15 minute deja suspectul a plecat“, a povestit Dragoș Ștefan Mantoiu, biolog.
A două zi, pe 31 octombrie, la aproximativ aceiași oră, un coleg din echipa acestuia a sesizat două mașini într-o locație apropiată, la aproximativ un kilometru spre nord.
„Am început prin a sună la poliția din Costinești și la Poliția Locală Tuzla (a cărui număr l-am obținut dintr-o discuție directă cu un agent cu o zi în urmă) Poliția locală Tuzla a zis că e cu mașină în service la Constanța și nu are pe cine să trimită. Poliția Costinești nu răspundea (tot intra faxul). Am sunat la 112. Nu a răspuns nimeni. Am mai sunat odată, m-au redirecționat la Mangalia. Am fost sunat de un echipaj peste puțin timp, care era deplasat în teritoriu la o discuție și nu se puțeau mobiliză imediat (brigadă intercomunala). Am continuat să sun la Costinești. A răspuns cineva și a spus că nu poate ajunge acolo fiindcă nu mai e în UAT-ul lor. Am cerut numărul de la poliția Tuzla, nu l-am primit pentru că aveau doar numere personale. Am căutat pe internet numărul de la Tuzla și am găsit un fix deranjat. Am sunat din nou la intercomunala, am cerut numărul personal de la Tuzla, am primit un număr de mobil. Am sunat și cineva de acolo a spus că doar cu intercomunal puteam face această intervenție (era deranjat un pic că am sunat pe numărul personal cred, în acest punct deja îmi pierdeam un pic răbdarea)“ a spus Dragoș Ștefan Mantoiu.
În tot timpul acestor telefoane, aproximativ 45 de minute, braconierii au capturat păsările și au plecat între timp. Biologii au reușit să facă fotografii și au luat numere de înmatriculare de la mașinile respective – un Land Rover verde cu numere de Bulgaria și o Dacie 1310 argintie.
Poliția intercomunala a ajuns, potrivit bilogilor, după o oră și jumate poate mai mult de la intervenție.
„Au fost găsite 3 păsări moarte după incident, iar braconierii au lăsat gunoaie (mucuri de țigară, pahare de cafea etc). Declarația a fost depusă și va fi realizată o plângere la Gardă de Mediu însă infractorii trebuie prinși în fapt. Este necesar un timp de intervenție mult mai rapid al echipajelor în astfel de cazuri“ este de părere Dragoș Ștefan Mantoiu.
Contactat telefonic în după amiaza zilei de 31 octombrie, purtătorul de cuvânt al IPJ Constanța, ag. p. adj, Marius Niculescu a declarat inițial că:
„Nu avem sesizări. Persoana respectivă să vină să facă o sesizare dacă are informații certe“
Ulterior, în cursul zilei de 1 noiembrie, acesta a revenind, precizând că este o sesizare depusă la Poliția Mangalia în după amiaza târzie a zilei de 31 octombrie, fiind vorba de o faptă cu autor necunoscut.
Biologii trag un semnal de alarmă și îi sfătuiesc pe oameni ca atunci când văd prin piețe și chiar petshop-uri păsări cântătoare care nu au inel de identificare la picior, semn că provin din activități de braconaj, să alerteze autoritățile.
Be the first to comment