Spectacol nocturn pe cerul României! Cei care au curiozitatea de a privi către bolta stelară, în aceste zile, au ocazia de a asista la un eveniment astronomic rar: trecerea cometei Neowise, care deja este protagonistă a numeroase și spectaculoase “ședințe” foto, făcute în întreaga lume.
Pe numele său întreg C/2020 F3 NEOWISE, această cometă este una dintre puținele vizibile cu ochiul liber, în acest secol, și va putea fi admirată, de pe teritoriul României, pe toată durata lunii iulie.
Deși pare complicat, numele cometei este simplu de “descifrat”. Conform site-ului de specialitate astro-info.ro, C vine de la faptul că este o cometă care ajunge pentru prima oară la periheliu; 2020, evident de la anul descoperirii; F3, a treia cometă descoperită în intervalul 16-31 martie; NEOWISE, de la numele descoperitorului, în cazul de față un telescop spațial NASA, lansat în 2009, al cărui nume complet este Near Earth Object Wide-field Infrared Survey Explorer.
„Din semnătura sa în infraroșu, putem spune că are o lungime de aproximativ cinci kilometri și, combinând datele cu infraroșu cu imagini cu lumină vizibilă, putem spune că nucleul cometei este acoperit de spumă și particule întunecate, rămase de la formarea sa, aproape de nașterea sistemului nostru solar, în urmă cu 4,6 miliarde de ani”, a explicat Joseph Masiero, investigatorul principal adjunct al NEOWISE la Jet Propulsion Laboratory de la NASA, citat de spaceconnectonline.com.au.
Cometa a supraviețuit trecerii sale prin apropierea Soarelui, trecere care a provocat desprinderea de particule de praf de pe suprafața înghețată a corpului ceresc, care, împreună cu gazele emanate, formează spectaculoasa coadă a cometei. Până la jumătatea lunii august, cometa trece prin afara orbitei Pământului pe drumul de întoarcere către părțile exterioare ale sistemului solar. Cometa se va afla la distanța minimă față de Pământ, aproximativ 103 milioane de kilometri, pe 23 iulie 2020.
În perioada 11-24 iulie, cometa este circumpolară, și poate fi observată de pe teritoriul României, după ora 23.00, pe durata întregii nopți, la doar câteva grade deasupra orizontului nord-nord-vestic.
O interesantă galerie foto a fost realizată de către profesorul Abibula Aygun, care a surprins corpul ceresc, noaptea trecută, în jurul orei 04.22, din localitatea constănțeană 23 August. Acesta a folosit o cameră foto Sony Nex 5N, cu adaptor Fotodiox pentru monturi Canon EOS, teleobiectiv 75-300mm, setat la 135 mm. Timpi de expunere 10″,12″, 15″ cu MiniTrack LX2ostimage.
Abibula Aygun este coordonator Cercuri Științe Aplicate la Școala Gimnazială George Coșbuc 23 August, iar pe lângă astronomie mai face pentru copiii de la unitatea de învățământ și astrofotografie și alte lucruri din această zonă.
Be the first to comment