FOTO Se anunță un an plin pentru Primăria Rasova, cu multe proiecte destinate îmbunătățirii calității vieții locuitorilor comunei

Primăria Rasova. FOTO Adrian Boioglu

Primăria comunei Rasova și-a propus și bugetat pentru anul acesta mai multe obiective, între care reamenajarea unei clădirii cu destinație de muzeu, construcția blocurilor cu destinație socială, proiecte de asfaltare în Rasova și Cochirleni, finalizarea iluminatului stradal, precum și amenajarea și eficientizare energetică a școlii din Cochirleni.

Astfel, potrivit reprezentanților instituției, în perioada imediat următoare se are în vedere amenajarea și darea integrală în exploatare a clădirii-anexă, aflată în incinta curții Primăriei, unde deja funcționează Poliția Locală și Serviciul de Apă al comunei, precum și refacerea gardului cimitirului ortodox din satul Rasova, dar și construirea unuia nou pentru cimitirul din Cochirleni.

Totodată, autoritățile locale vor continua lucrările de reamenajare a clădirii cu destinație muzeu și pregătirea ei pentru a fi inclusa într-un proiect european de promovare a istoriei porturilor și cetăților Imperiului Roman cu ieşire la Dunăre.

„Acest proiect include siturile istorice romane situate de-a lungul întregului curs al Dunării, din Germania și până la Sulina. În sinteză, acest proiect se rezumă la faptul că o galeră romana va străbate la rame tot cursul Dunării și va poposi în porturi dedicate, special amenajate, între care și Rasova, locuri unde se vor desfășura activități și acțiuni specifice tradițiilor acelor vremuri. În final, galera romana va fi ridicata pe mal și expusă în curtea muzeului din localitatea noastră, pentru un an de zile. Acest proiect este prevăzut a se desfășura în a doua parte a acestui an”, a precizat primarul Mihalache Neamțu.

Totodată, în legătura cu stadiul proiectului de construire a celor două blocuri de locuințe sociale, El a precizat că acesta continua și va fi implementat conform graficului de execuție.

„Da, s-a încercat din nou blocarea lui, din motive total personale ale celor foarte putini, culmea, aceştia fiind și cetăţeni ai Rasovei, care-l considera inutil pentru comună, dar am reușit să facem o comunicare eficientă cu autorităţile implicate și să mergem mai departe cu el. Pentru informare, doar un număr foarte mic, sub cinci procente, dintre UAT-urile care și-au dorit dezvoltarea unui astfel de proiect au și reușit implementarea lui, în ultimii 5 ani de zile”, a explicat primarul comunei Rasova.

Mihalache Neamțu a mai anunțat că are în vedere și realizarea a două proiecte de asfaltare, atât în Rasova cât și în Cochirleni. Astfel, primul dintre ele prevede asfaltarea a 12 km de drumuri în satul Rasova și șapte km de drumuri în satul Cochirleni. Acesta este în faza finală de analiză și aprobare, șansele fiind foarte mari ca el să înceapă a fi implementat anul acesta. Cel de-al doilea proiect prevede realizarea a trei km de drumuri pentru Cochirleni și tot trei km pentru satul Rasova, dar acesta conține și o altă componentă, respectiv amenajarea canalului pluvial din Rasova. Cele doua proiecte se vor finanța prin Compania Naţională de Investiții, rețeaua de drumuri urmând a fi închisă integral printr-un al treilea proiect, de șase km de drumuri, depus pe Programul Național de Investiții „Anghel Saligny”.

„În legătură cu alte două proiecte, cel de apă și cel de canalizare, acestea sunt depuse pentru finanțare tot prin PN Anghel Saligny. Se lucrează la ele și se caută cele mai bune soluții tehnice ținând cont și de arhitectura reliefului comunei”, a precizat edilul.

Un alt proiect finalizat și depus pentru aprobare, prin Administrația Fondului pentru Mediu, îl reprezintă etapa a doua de iluminat stradal pentru întreaga comună. Cu acest proiect finalizat, toată comuna va fi acoperită cu lămpi stradale de ultimă generație. Valoarea acestui proiect este de aproximativ 120.000 de lei.

Totodată, prin Planul Național de Redresare și Reziliență, a fost inițiată procedura de obținere a finanțării lucrărilor de amenajare și eficientizare energetică a școlii din satul Cochirleni. Lucrurile sunt la început, dar vor evolua foarte repede.

„Țin să anunț cetăţenii satului Cochirleni că, începând de săptămâna viitoare, în fiecare zi de joi, pe lângă biroul casieriei Serviciului de Apă, în incinta clădirii vechi a primăriei din localitate, va funcționa și un birou de audiente pe care primarul sau viceprimarul le vor da locuitorilor acestui sat. Tot aici va mai funcționa un serviciu al Primăriei prin care cetăţenii îşi vor plăti impozitele și taxele și de unde vor putea beneficia de diferitele acte ori documente necesare lor”, a mai transmis primarul Mihalache Neamțu.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*