Primăria comunei Mihail Kogălniceanu continuă seria investițiilor destinate modernizării infrastructurii pentru educație. În acest sens, administrația publică locală condusă de primarul Ancuța Belu anunță că a depus, în vederea obținerii finanțării din fonduri europene, a proiectului de renovare și extindere a Grădiniței „Piticot”.
Prin proiectul depus, Primăria dorește să acceseze fondurile disponibile în Programul Regional Sud-Est 2021-2027, RSO4.2 – FEDR – RSO4.2 – „Îmbunătățirea accesului la servicii și favorabile incluziunii și de calitate în educație, formare și învățare pe tot parcursul vieții prin dezvoltarea infrastructurii accesibile, inclusiv prin promovarea rezilienței pentru educația și formarea la distanță și online”. Costul consolidării și extinderii spațiului actual al grădiniței reprezintă un total de 9.090.013,43 lei (TVA inclus), din care 8.228.453,43 lei este suma eligibilă, iar restul de 861.560 lei trebuie acoperit din alte surse, fiind neeligibil.
Grădinița „Piticot”, aflată pe strada Vasile Lupu, are o suprafață construită de 175 mp, pe un teren de circa 940 mp. Imobilul este compus din parter și mansardă, însă spațiul învechit și deteriorat a devenit insuficient pentru nevoile reale ale comunității, consideră autoritățile.
„Clădirea pe care vrem s-o modernizăm este o grădiniță peste care timpul a trecut destul de aspru. Noi am comandat expertize care confirmă, din păcate, temerea că imobilul nu mai îndeplinește toate criteriile corespunzătoare pentru funcționare”, a declarat primarul Ancuța Belu.
Fondurile solicitate de Primărie sunt destul de consistente, însă conform documentației care argumentează cererea de finanțare, lucrările sunt absolut necesare. Astfel, se are în vedere eficientizarea termică a clădirii, fapt care ar degreva, pe termen lung, bugetul local de cheltuieli cu încălzirea pe timpul sezonului rece.
„În prezent, în corpul C1 al grădiniței există săli de clasă, spații tehnice și grupuri sanitare, dar trebuie să spunem că locația în sine nu mai respectă fluxurile unei bune funcționări, motiv pentru care se impune o reconfigurare funcțională. Ne dorim să obținem această finanțare ca să putem reface atât interiorul grădiniței, dar și exteriorul. Inclusiv trotuarele perimetrale sunt degradate, ca să nu mai vorbim despre deteriorări ale structurii de rezistență, afectate de intemperii și de timp, până la urmă”, a mai precizat Ancuța Belu.
Primăria își dorește să extindă spațiile în care preșcolarii își desfășoară activitățile, prin recompartimentare și prin reducerea unor goluri în fațadă. Clădirea ar urma să aibă toată tâmplăria interioară și exterioară înlocuită, iar unele puncte de acces vor fi modificate astfel încât să genereze o mai mare siguranță în caz de incendiu. De asemenea, clădirea va avea o rampă de acces pentru persoane cu dizabilități.
Prin implementarea acestui ambițios, dar necesar proiect, autoritatea locală are în plan ca spațiul destinat educației preșcolarilor să poată acomoda până la 53 de persoane, însemnând 49 de copii, trei educatoare și un personal administrativ.
De precizat este faptul că administrația publică locală a comunei Mihail Kogălniceanu a reușit, până acum, să reabiliteze o grădiniță cu program prelungit, dar și să construiască una de la zero, ambele fiind astăzi funcționale și animate de glasuri de copii a căror imaginație zburdă zi de zi pe file de basm.
O veste îmbucurătoare dată de Primărie comunității este și cea potrivit căreia se fac ultimele retușuri înainte de recepția lucrărilor ample care au vizat reabilitarea Liceului Teoretic din Mihail Kogălniceanu. Cel mai probabil, elevii se vor putea întoarce în spațiile renovate chiar înainte de sfârșitul anului 2024.
Be the first to comment