FOTO Primăria comunei Amzacea, amendată cu 120.000 de lei de Apele Române. Măsura a fost luată deoarece apele uzate de tip menajer sunt evacuate fără epurare

Lucrări la un canal de irigații din județul Constanța. FOTO ABADL
Lucrări la un canal de irigații din județul Constanța. FOTO ABADL

Primăria comunei Amzacea a fost amendată cu 120.000 de lei de către Administrația Bazinală de Apă Dobrogea-Litoral (ABADL) după ce inspectorii instituției au descoperit că apele uzate de tip menajer erau evacuate fără epurare sau preepurare. În cadrul aceleiași acțiuni, inspectorii Sistemului de Gospodărire a Apelor Constanța din ABADL au aplicat 127 de măsuri de remediere a deficiențelor.

Potrivit Administrației Bazinale de Apă Dobrogea-Litoral, în cadrul acțiunii au fost verificate 28 de primării, însumând 102 localități, 37 cursuri de apă și lacuri și 13 torenți.

„Inspectorii ABADL au stabilit că cele mai multe administrații locale au curățat malurile cursurilor de apă, șanțurile și rigolele de colectare a apelor pluviale și au constatat că există în unele localități proiecte în derulare cu privire la executarea de poduri/podețe (UAT Topalu), execuție de șanțuri și rigole (UAT Lipnița, UAT Ostrov). Altfel că, în localitatea Topalu a fost realizat 80 la sută din proiectul Lucrări de execuție podeț dalat, iar în celelalte două localități menționate se execută proiecte de infrastructură care includ și realizarea de rigole”, au transmis reprezentanții ABADL.

De asemenea, au existat și neconformități în ceea ce privește gospodărirea apelor, între care depozite de deșeuri menajere în amestec cu deșeuri inerte, șanțuri și rigole colmatate, cursuri de apă cu deșeuri reciclabile tip PET care pot influența secțiunea de scurgere.

„Un caz aparte îl reprezintă situația constatată în localitatea Amzacea, unde apele uzate de tip menajer sunt evacuate direct, direct în Canalul Colector ape pluviale din localitate, fără nici o epurare sau preepurare prealabilă. Pentru neconformitatea constatată, Comuna Amzacea a fost sancționată cu 120.000 lei în baza Legii Apelor nr. 107/1996 actualizată”, au mai transmis reprezentanții ABADL.

Pentru fiecare administrație locală unde au fost identificate neconformități – depozite de deșeuri neorganizate, șanțuri colmatate, secțiuni ale podurilor sau podețelor colmatate etc, inspectorii au impus în total 127 de măsuri de remediere cu termene scurte. Măsurile au fost date în vederea menținerii stării de salubrizare a cursurilor de apă în intravilanul localității, întreținerea și decolmatarea permanentă a șanțurilor și rigolelor, precum și a podețelor de pe raza localității, precum și cuprinderea în planul de investiții a lucrărilor de amenajare a localităților cu șanțuri și rigole.

„Sunt multe localității care încalcă legea în ceea ce privește inexistența șanțurilor și rigolelor și acest lucru înseamnă că în acele zone există un risc major de inundații. Din păcate în județul Constanța sunt astfel de localități în care nu există șanțuri și rigole și vă dau câteva exemple: sat Miorița – comuna Ciobanu, satele Șipotele și Petroșani din comuna Deleni, comuna Dumbrăveni” , a declarat directorul ABADL, Bogdan Bola.

Acțiunea de verificarea s-a desfășurat în ultimele patru săptămâni în cadrul „Programului principalelor acțiuni ale Comitetului Ministerial pentru Situații de Urgență (CMSU) pentru anul 2020”, unde au mai participat și reprezentanți ai Comisariatului Județean Constanța al Gărzii Naționale de Mediu, ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Dobrogea” și ai Gărzii Forestiere Constanța. Deplasările pe teren au respectat ordonanțele militare impuse de situația de urgență a perioadei.

“Conform cu propunerile din Planul de Gospodărire a Apelor 2020 și în urma acțiunilor desfășurate de inspectorii Sistemului de Gospodărire a Apelor Constanța se vor executa, în acest an, de către muncitorii ABADL lucrări de decolmatare pe o lungime de 13,5 km pe cursurile de apă: Valea Săruri (UAT Mihai Viteazu – Sinoe), Valea Țibrin (UAT Nicolae Bălcescu), Valea Mare (Viile și Ion Corvin), Valea Cocoșu (Poiana și Poarta Albă). De asemenea, vom continua controalele și în celelalte localități care nu au fost prinse în prima acțiune de verificare, astfel vom veni în sprijinul autorităților locale pentru a preîntâmpina situațiile în care au loc inundații. În ceea ce privește amenda dată primăriei Amzacea e clar că este un record, aceasta a fost aplicată după ce i-au fost date termene de remediere a deficiențelor și o sancțiune cu avertisment”, a mai declarat Bogdan Bola.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*