
Învățământul de performanță se face într-o comună din județul Constanța pornind de la câteva principii sănătoare. La Peștera, în doar șapte ani numărul elevilor de liceu a crescut de 10 ori și au apărut și 16 fii ai satului care merg la facultate.
Secretul rezultatelor bune la învățătură este explicat de primarul Valentin Vrabie.
“Am avut multe cazuri în care părinții nu mai doreau să-și trimtă copiii la școală, dar din cauza frumuseții acestor școli copiii sunt cei care au dorit și au forțat părninții să-i trimită la școală. Din punct de vedere financiar nu sunt obligați să contribuie cu nimic pentru că la începutul anului școlar toți copiii primesc bani de îmbrăcăminte, unitățile de învățământ sunt dotate cu toate condițiile necesare pentru desfășurarea unei activități civilizate, iar toate activitățile curiculare și extracuriculare sunt susținute de primărie.
Fondul clasei nu este necesar. Orice idee doar pune pe hârtie către director, ajunge la primărie și imediat se alocă această suma”, a declarat Valentin Vrabie pentru Constanța News.
Ce lucrări se fac
În comună și satele care aparțin de ea sunt cinci școli și trei grădinițe. Lucrările de reabilitare pentru unitățile de învățământ au început la 1 august și se încheie în aceste zile. Primăria a plătit 10.000 euro din bugetul propriu pentru reparații la Brâuri, pervazuri, pereți zugrăviți sau zugravitul interior și exterior al sălii de sport.
“La ora aceasta suntem la 50% din realizarea reparatiilor curente, dezinsectie, dezinfectie si zugrăvirea lor pentru ca la data începerii anului școlar copiii trebuie să aibă un mediu civilizat, atractiv în așa fel încât copiii să-și dorească să vină în aceste unități de învățământ”, explică Vrabie pentru Constanța News.
Primii studenți crescuți la sat
În ultimii ani școlile din Peștera au avut abandon zero. Diferența majoră este la numărul de persoane care aleg să urmeze studiile și după terminarea celor opt clase primare. În urmă cu 7 ani Peștera avea 20 de liceeni și niciun student. Acum are 200 de elevi care merg zilnic la liceu și 16 studenți.
“Ne dorim o comună cu mai puțin ciobani și cu mai mulți ingineri, doctori răspândiți în lume. Chiar dacă vizitează comuna din an în an prin simpla lor prezență aduc onoare și cinste acestei comune”, a concluzionat primarul Valentin Vrabie.
Be the first to comment