
Mai multe familii din Mangalia, care locuiau în locuințe sociale au fost evacuate în cursul zilei de vineri, 15 septembrie, în baza unor hotărâri judecătorești/titlu executoriu.
Acţiunile de evacuare au fost conduse de către doamna executor judecătoresc, Sarkis Ionica, în prezența jandarmilor, Politiei Locale şi reprezentanților primăriei, conform prevederilor legale. Procedura de evacuare a vizat 15 familii, care în ultimii ani au acumulat datorii foarte mari la utilități şi chirie sau locuiau fără forme legale.
13 familii au fost evacuate din locuințele situate în zona “Barăci”, aflată la marginea cartierului de case din Mangalia. O familie a fost evacuată de la Căminul CP5 şi una dintr-un bloc ANL, situat pe strada Ion Budai Deleanu. Toţi cei evacuați au primit somații, în urmă cu aproximativ trei luni şi nu s-au opus procedurilor specifice de evacuare. În urma eliberării locuințelor vizate, acestea au fost izolate, conform procedurilor legale, urmând a fi demolate de primărie. Unele dependințe construite ilegal au fost demolate chiar în timpul acțiunii de evacuare de vineri, întrucât prezentau un risc avansat de degradare.
“Pe măsură ce vom câștiga în instanță, acțiunile de evacuare vor continua, iar aceste bărăci insalubre vor fi demolate. Toți cei care locuiesc cu forme legale vor fi mutați, iar ceilalți să se întoarcă de unde au venit la începutul anilor 2000”, a declarat primarul Mangaliei, Radu Cristian.
Din cei aproximativ 180 de adulți, care locuiesc în zona “Barăci”, doar 17 sunt angajați cu forme legale, alți 28 fiind pensionari. “O problemă și mai mare o constituie privarea celor mici de o educație adecvată, întrucât mulți dintre acei părinți nu îşi duc copiii la grădinița sau la școală, chiar dacă noi facem eforturi pentru a le asigura transport și masă caldă în fiecare zi”, a completat edilul Mangaliei. În funcție de deciziile instanței, evacuările din această zonă au loc periodic și vizează familiile, care locuiesc fără forme legale sau cele care acumulează datorii la plata utilităților și chiriilor și refuză locurile de muncă puse la dispoziție de către autorități.
Primăria Mangalia are în plan eliberarea și igienizarea respectivei zone, unde se intenționează construirea de locuințe sociale moderne, care să fie ocupate în mod legal de persoane care acceptă un loc de muncă și sunt bun-platnici. Precizăm că, în cursul acestui an, numărul asistaților social din municipiul Mangalia s-a redus aproape de zero, după ce administraţia publică locală a făcut verificări riguroase referitor la persoanele care primesc ajutoare din banul public. “La cantina socială, numărul celor care beneficiază de masă gratuită a fost diminuat drastic, ajungându-se la aproximativ 30 de persoane, din cei peste 400 care primeau masă caldă pe banii comunității, acum câțiva ani”, a conchis edilul Mangaliei.
Be the first to comment