Așteptarea aproape a luat sfârșit, pentru elevii din Mihail Kogălniceanu. Renovarea integrată la care au fost supuse cele două corpuri de clădire ale Liceului Teoretic din localitate este finalizată în proporție de circa 95%, anunță autoritățile.
Construit în anul 1965, imobilului structurat pe două niveluri – parter plus etaj – i s-a mai adăugat un corp în 1974. Ambele aveau nevoie de reabilitare termică și consolidare seismică, lucrări care s-au desfășurat începând cu primăvara anului 2023. O modernizare reală și sustenabilă necesită și cheltuieli pe măsură. Ca atare, Primăria Mihail Kogălniceanu a reușit să obțină fonduri prin Planul Național de Redresare și Reziliență, Componenta 5 – Valul renovării, axa 2 — Schema de granturi pentru eficiență energetică și reziliență în clădiri publice.
S-au reabilitat fațada și interiorul imobilului, au fost înnoite ușile și ferestrele pentru a oferi un randament termic mai bun și de asemenea, au fost refăcute instalațiile sanitare și sistemul electric al clădirii.
Conform contractului încheiat cu constructorul, durata de execuție a proiectului de reabilitare a celor două corpuri de clădire ale Liceului Teoretic Mihail Kogălniceanu a fost estimat la 24 de luni. Lucrările s-au desfășurat în ritm alert, așa că acum se fac doar retușuri înainte de recepția finală, care se crede că va avea loc înainte de încheierea anului 2024. Costul renovării a depășit suma de 15 milioane de lei și a vizat inclusiv refacerea zidăriei fundației, precum și întreaga structură de susținere a acoperișului.
Tot prin PNRR, administrația publică locală din Mihail Kogălniceanu a reușit să facă rost și de banii necesari pentru schimbarea completă a mobilierului școlar. Astfel, în corpul C1, au fost modernizate toate cele 10 săli de clasă, acolo unde învață, de regulă, atât liceeni, cât și elevii de gimnaziu și școală profesională. În același corp de clădire se află și un laborator de informatică, un laborator de chimie- fizică și unul de biologie. Mobilier nou au căpătat și sala destinată activității de asistență psihopedagigică, biroul de contabilitate, spațiile în care funcționează secretariatul și cele două cabinete ale directorului și directorului adjunct.
În corpul C2, care dispune de opt săli de clasă, s-a investit inclusiv în reabilitarea atelierului tehnologic și în amenajarea unei biblioteci moderne și multifuncționale. Același corp de clădire include și o sală de mese, unde elevii pot servi o masă caldă. Totul a fost modernizat cu fondurile obținute prin PNRR.
„O localitate atât de importantă pe harta României avea nevoie și de infrastructură modernă pentru educație. De altfel, obiectivul acestei investiții pe care am făcut-o cu ajutorul fondurilor guvernamentale este de a stopa abandonul școlar și de a oferi tuturor elevilor condiții echitabile de acces la educație. Dacă noi reușim să le oferim învățământ de calitate, modern și inclusiv, putem sta liniștiți că piața forței de muncă nu va avea de suferit atunci când acești copii vor crește. Noi, împreună cu dascălii lor, facem tot ce putem pentru a le insufla dragul de școală și de învățătură. Mai departe depinde de ei ce meserii vor să-și aleagă și în ce domenii să își continue studiile”, a spus primarul comunei Mihail Kogălniceanu, Ancuța Belu.
Dacă totul decurge, ca și până acum, conform planificării, elevii și profesorii din Mihail Kogălniceanu ar putea relua activitatea în corpurile de clădire renovate începând cu primele luni ale anului 2025.
Be the first to comment