
Președintele Consiliului Județean Constanța, Florin Mitroi, a spus că Gara Constanța nu se muta din actualul amplasament, dar că din informațiile pe care le deține s-ar face o nouă gară în cadrul proiectului Iulius Mall. Mitroi a preciza că un obiectiv al Consiliului Județean este ca în cadrul acelui proiect să fie găsit un spațiu și pentru Autogara din Constanța.
Consilierii județeni au fost convocați, miercuri, 16 aprilie, într-o ședință ordinară și au aprobat mai multe proiecte.
Consiliul Județean Constanța a încheiat un Acord de asociere pentru realizarea în parteneriat a studiilor de prefezabilitate, fezabilitate, impact asupra mediului și evaluare strategică adecvată pentru proiectul „Introducerea și, ulterior, dezvoltarea serviciilor de Tren Metropolitan Constanța”. Părțile semnatare sunt: Consiliul Județean Constanța, Primăria Municipiului Constanța, Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Zona Metropolitană Constanța și Asociația de Dezvoltare Durabilă a Județului Constanța. Florin Mitroi a fost întrebat la finalul ședinței Consiliului Județean Constanța despre acest proiect.
„Orice proiect care se face în județul Constanța se face pentru cetățeni. Știți foarte bine că acolo se face un proiect îndrăzneț de către Iulius Mall, o investiție foarte mare. A fost discuția dacă se va muta gara, nu se va muta. Gara va rămâne pe loc, dar se va face o nouă gară din câte am înțeles. Noi, Consiliul Județean, intenționăm să găsim în cadrul acestui proiect un spațiu pentru autogară. Totodată, este necesar suntem în discuții cu proprietarii de la autogară, pentru că legea ne permite, să le facem o ofertă, să cumpărăm autogara ca să punem ordine în județ vizavi de transport. Dacă vom găsi soluție să facem în spațiul unde se va face Iulius Mall, gară, autogară, este mult mai bine. Dar trebuie să ne gândim că acest proiect va dura patru ani. Și atunci noi suntem în discuții cu proprietarul de la autogară, dacă nu ne vom înțelege, automat probabil că vom lua decizia de expropiere”, a spus Florin Mitroi.
Un alt proiect de interes aprobat de aleșii locali a vizat stabilirea tarifelor de călătorie și a prețurilor abonamentelor pentru serviciul de transport public județean de persoane, desfășurat prin curse regulate, în județul Constanța. Este vorba despre traseele incluse în lotul 3, grupa de trasee 03.
Ionela Costache, directoarea de cabinet a președintelui Consiliului Județean Constanța, a oferit mai multe detalii despre acest proiect.
„În ședința de astăzi s-au aprobat și tarifele care urmează a fi aplicate pentru următoarele șase luni. Am făcut o procedură de urgență, o negociere, am încredințat contractul pe șase luni, după patru încercări eșuate, patru licitații anulate din cauză că ofertele erau neconforme. La această negociere am avut o singură ofertă depusă o asociere a transportatorilor din Constanța. Documetanția a fost evaluată ca fiind conformă”, a spus Ionela Costache.
Un demers important pentru dezvoltarea infrastructurii sanitare județene s-a realizat prin aprobarea oportunității întocmirii documentației tehnice pentru obiectivul: „Integrarea în patrimoniul Județului Constanța a unor spații din incinta și curtea Spitalului Clinic Județean de Urgență «Sf. Apostol Andrei» Constanța”.
În prezent, în structura SCJU se regăsesc mai multe spații care figurează ca proprietăți private, utilizate pentru activitatea de tip stomatologic și tehnică dentară în regim de zi, iar în curtea spitalului există un imobil privat construit pe terenul public al județului. Având în vedere faptul că SCJU are spații insuficiente, iar lipsa proprietății unice reduce semnificativ șansele spitalului și ale autorității județene de a beneficia de finanțări neramburabile, este necesară inițierea procedurii de expropriere față de aceste spații.
Concret, avem în vedere înființarea, la parterul spitalului, a unui serviciu de urgență stomatologică pentru adulți, copii și persoane cu afecțiuni ce necesită intervenții sub sedare generală – un serviciu obligatoriu conform legislației, dar care lipsește în prezent la nivelul județului. La etajul 1 se propune înființarea unui laborator de tehnică dentară, aferent activității stomatologice. În ceea ce privește spațiul din curtea spitalului, acesta ar putea găzdui secția de oncologie, care în prezent își desfășoară activitatea în condiții improprii, din cauza lipsei de spațiu.
Be the first to comment