Un incendiu a izbucnit la un imobil de pe strada Nicolae Labiș din comuna Valu lui Traian, județul Constanța, în noaptea de 9 spre 10 noiembrie, în jurul orei 00:40. Polițiștii din cadrul Poliției Orașului Murfatlar au fost alertați și s-au deplasat de urgență la fața locului, confirmând incidentul tragic.
Incendiul a afectat o anexă a imobilului, unde erau adăpostiți 22 de câini, care, din nefericire, au decedat. Reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Dobrogea au intervenit cu două autospeciale de stingere, o autoplatformă și un echipaj SMURD, reușind să lichideze incendiul în jurul orei 01:36. Suprafața anexei afectate a fost de aproximativ 20 de metri pătrați.
„În urma incendiului, a ars o anexă a imobilului. Totodată, în urma incendiului au decedat 22 de exemplare canine. În cauză, polițiștii desfășoară cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de distrugere din culpă. Polițiștii din cadrul structurii de Protecție a Animalelor desfășoară activități potrivit competenței”, a declarat, pentru CTnews, Olimpia Ceară, purtător de cuvânt al Inspectoratului de Poliție Județean Constanța.
Primăria Valu lui Traian a sesizat DSV și a aplicat amenzi
Reprezentanții Primăriei Valu lui Traian au confirmat că adăpostul canin funcționa fără autorizație și au menționat că au făcut sesizări repetate la Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) și la structura de Protecție a Animalelor.
“Primăria Valu lui Traian subliniază că, de îndată ce a fost informată despre existența acestei canise improvizate, a sesizat organele competente pentru efectuarea verificărilor necesare. Cazul a intrat succesiv în atenția Direcției Sanitar-Veterinare, a Poliției Animalelor și a Poliției Locale Valu lui Traian. De asemenea, proprietarul adăpostului a fost sancționat de inspectorii Serviciului Urbanism din cadrul Primăriei Valu lui Traian pentru construcții neautorizate. În urma controalelor efectuate de autoritățile competente, s-au putut aplica sancțiuni doar persoanei fizice de la adresă, deoarece canisa nu era constituită legal.
Cu toate acestea, proprietarul nu a remediat deficiențele și a continuat activitatea în condiții ilegale.
Regretăm acest incident și dorim să reamintim cetățenilor că astfel de activități necesită respectarea strictă a legislației și obținerea tuturor autorizațiilor necesare pentru a garanta siguranța animalelor și a comunității. Primăria Valu lui Traian va colabora în continuare cu autoritățile competente pentru a preveni asemenea situații și pentru a asigura respectarea normelor de siguranță în toate activitățile desfășurate în comună”, a declarat, pentru CTnews, primarul Iulia Iurea.
Cățeluși vânduți cu aproape 10.000 lei
Adăpostul, situat pe strada Nicolae Labiș, funcționa fără autorizație de construire sau de desfășurare a activității comerciale. Acolo erau crescuți câini de diferite rase, inclusiv Pudel mini toy, Pomeranian, Cavalier King Charles Spaniel, Chihuahua albă, West Highland White Terrier și Maltipoo, care erau vânduți pe platforme online la prețuri cuprinse între 2.000 și 9.954 de lei. Potrivit anunțurilor publicate, câinii aveau microcipuri și carnete de sănătate, iar unii dintre ei erau promovați ca având pedigree.
La începutul lunii august 2024, autoritățile locale, inclusiv Serviciul Poliției Locale, Direcția Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Constanța, Garda de Mediu și Biroul de Urbanism, au efectuat mai multe controale în urma sesizărilor primite de la vecini. În rapoartele întocmite, inspectorii au constatat că animalele erau crescute în spații insalubre, fără respectarea normelor de igienă și dezinfecție. Câinii erau ținuți pe paturi de rumeguș, fără o igienizare adecvată a spațiului, iar zgomotul produs de lătratul constant provoca disconfort locuitorilor din zonă.
În timpul controalelor, s-a descoperit că proprietarii adăpostului au efectuat lucrări de extindere fără a obține autorizație de construire, fapt ce a dus la aplicarea unei amenzi de 2.500 de lei de către Biroul de Urbanism. În plus, un proces-verbal întocmit în data de 23 august 2024 a consemnat o amendă suplimentară de 2.500 de lei pentru desfășurarea activității comerciale fără autorizație. Totodată, s-a impus măsura de suspendare a activității adăpostului în termen de 30 de zile, până la obținerea autorizațiilor necesare.
Inspectorii DSVSA au verificat microcipurile câinilor, constatând că multe dintre animale nu erau înregistrate corect în sistemul național. De asemenea, doar o parte dintre câinii verificați aveau carnete de sănătate actualizate, încălcând reglementările privind sănătatea și bunăstarea animalelor.
Oamenii legii urmează să stabilească circumstanțele în care s-a produs incendiul și dacă au fost încălcate normele privind protecția și siguranța animalelor.
Be the first to comment