FOTO Educație cu suflet și viziune, în comuna Deleni. Noul an de învățământ îi așteaptă pe elevi cu condiții moderne și sprijin pentru reducerea abandonului școlar

Școala din Deleni. FOTO Primăria Deleni

În comuna Deleni din județul Constanța, pregătirile pentru debutul noului an școlar au intrat în linie dreaptă. Luni, pe 9 septembrie, aproape 600 de elevi, de la clasa pregătitoare și până la seral, sunt așteptați să își ocupe locurile în bănci. Pentru acest lucru, toate cele trei unități de învățământ din Deleni, Șipotele și Petroșani au trecut printr-o curățenie general, care a inclus dezinfecție, deratizare, dar și mici retușuri ale detaliilor de amenajare interioară.

„Toate sălile de clasă au fost văruite. La liceul din Deleni și Școala Gimnazială Nr. 1 din Pietreni am schimbat perdelele, draperiile, pentru că erau uzate. Am făcut dezinfecție, deratizare, avem autorizații sanitare în toate școlile”, a declarat, pentru CTnews, directoarea Liceului Tehnologic „Nicolae Istrățoiu” din comuna Deleni, profesor Georgeta Gheorghe.

Fiecare clasă, atât la liceu, cât și la celelalte școli este dotată fie cu tablă clasică, fie cu  table inteligentă, cu videoproiector. De asemenea, a fost finalizată amenajarea noii săli de lectură, unde au fost aduse cărți noi, în funcție de preferințele și necesitățile elevilor, iar pasionații de studiu vor avea la dispoziție și un laptop, care să îi ajute să își facă temele și referatele cerute de profesori. În plus, tot în sala de lectură, elevii vor avea inclusiv acces la e-book readere, dispozitive adaptate generației lor, menite, de asemenea să le stimuleze pasiunea pentru citit și învățat lucruri noi și utile.

N-au fost uitați și nici prichindeii de grădiniță, pe care educatoarele din toate cele patru sate ale comunei îi așteaptă cu noi seturi de acuarele, creioane colorate și carioci pentru activitățile care îmbină atât de plăcut joaca și educația.

Școala Gimnazială din Deleni intră în cel de-al treilea an în care beneficiază de fonduri europene destinate Programului Național de Reducere a Abandonului Școlar (PNRAS). Astfel, copiii nevoiași vor primi rechizite la început de an școlar, iar cele patru săli ale claselor de gimnaziu sunt dotate fiecare cu laptop, imprimantă și sistem audio.

În cadrul proiectului PNRAS, la Deleni, pentru elevii de gimnaziu sunt organizate inclusiv ore remediale de limba română și de matematică, iar elevii și părinții lor au parte de consiliere care să îi ajute să conștientizeze importanța educației pentru un viitor mai bun al lor, al propriei familii și al comunității din care fac parte. Pe durata orelor de consiliere, elevii implicați în activitate primesc și o masă caldă. Directoarea Georgeta Gheorghe a declarat pentru CTnews că, împreună cu administrația publică locală și Inspectoratul Școlar Județean se vor face noi demersuri pentru atragerea altor programe de acest tip care să stimuleze parcursul educațional neîntrerupt al copiilor din localitățile comunei Deleni.

„Având în vedere că avem învățământ profesional și suntem singurul liceu din zonă cu calificarea zootehnist, încercăm să aplicăm pentru un proiect pentru elevii din învățământul profesional”, a spus directoarea.

În urma unei ședințe cu părinții elevilor de la Liceul Tehnologic „Nicolae Istrățoiu” din Deleni s-a convenit ca, de anul acesta, să fie introdusă o uniformă școlară. Este vorba de un tricou sau o bluză de culoare verde și pantaloni negri sau bleumarin.

„Anul trecut fiecare părinte a achiziționat un tricou sau o bluză după cum a crezut fiecare de cuviință sau după cum au găsit disponibile în magazine, însă anul acesta încercăm chiar de la începutul anului școlar să negociem cu o firmă și să facem ceva personalizat, o uniformă personalizată, un tricou verde, dar pe care să apară sigla liceului. Vom face, acum, la începutul anului școlar o ședință cu părinții în care le vom prezenta ofertele pe care le-am primit în acest sens și dacă dumnealor vor fi de acord, vom introduce această uniformă. Dacă nu, vom continua să menținem culoarea verde”, a mai precizat directoarea Georgeta Gheorghe.

Pentru a veni în sprijinul elevilor și al părinților, primarul comunei Deleni, Dan Marian, afirmă că va face eforturi pentru a găsi în bugetul primăriei fondurile necesare pentru acoperirea costurilor cu uniforma școlară.

„Pentru noi, educația copiilor noștri este deosebit de importantă. Primăria a fost mereu alături de liceul și de școlile din localitate, unde am încercat să atragem fonduri guvernamentale pentru modernizare, pentru dotarea cu mobilier nou. Acum, ne dorim să putem face rost și de acești bani prin care să subvenționăm tricourile din componența uniformei școlare.

Elevii din Deleni au dreptul la condiții de educație la fel de bune ca cei de la oraș și le sunt recunoscător cadrelor didactice că depun eforturi pentru a-i menține pe acești copii în școală și pentru a-i face să înțeleagă, atât ei, cât și părinții lor, că educația este cel mai bun pașaport pentru un viitor frumos. La început de an școlar, le doresc elevilor mult succes și putere maximă de concentrare la cursuri”, a declarat primarul comunei Deleni.

Pe 9 septembrie, Liceul Tehnologic „Nicolae Istrățoiu” din Deleni își deschide porțile pentru nu mai puțin de 515 elevi, în timp ce la Pietreni vor intra în clasele I – IV 51 de copii. La Petroșani și la Șipotele, de asemenea, vor intra în învățământul primar 19 și respectiv 12 copii.

La început de an școlar, directoarea Georgeta Gheorghe a ținut să le ureze tuturor membrilor comunității din Deleni să fie binecuvântați cu sănătate, iar colegilor din corpul didactic le urează să aibă mereu motivația de a forma un colectiv unit, care, împreună cu părinții și cu reprezentanții administrației publice locale să alcătuiască echipa ideală pentru construcția viitorului copiilor prin educație de calitate.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*