Municipiul Constanța a intrat în carantină în seara zilei de 20 octombrie, dar o săptămână mai târziu incidența cazurilor de coronavirus raportate la o mie de persoane a crescut cu peste un punct procentual, în ciuda sancțiunilor aplicate de către forțele de ordine a căror valoare totală a depășit un sfert de milion de lei.
Potrivit datelor statistice prezentate de autoritățile locale, în ziua de 20 noiembrie, data la care în orașul Constanța a fost declarată carantina, rata de infectare ajunsese la 9,35 cazuri la mia de locuitori. O săptămână mai târziu, vineri, 27 noiembrie, rata de infectare a fost calculată la 10,8 cazuri la mia de locuitori, pentru ca numai o zi mai târziu, sâmbătă, 28 noiembrie, aceasta să scadă cu foarte puțin – 10,7 cazuri la mia de locuitori. Este astfel vorba despre aproximativ 3.350 de persoane care au contractat virusul în ultimele două săptămâni.
Aceasta în condițiile în care, tot în săptămâna 20 – 27 noiembrie, pentru abateri de la regulile de carantină au fost amendate 937 de persoane, valoarea totală a sancțiunilor fiind de 260.450 de lei.
„În contextul instituirii măsurii carantinei zonale în municipiul Constanţa, dar și în alte localități din județ, jandarmii și polițiștii constănțeni sunt mobilizați în misiuni de verificare a măsurilor preventive și a restricțiilor dispuse. Forțele de ordine acționează în sistem integrat – echipaje mixte polițist-jandarm, prin elemente de dispozitiv mobile, dinamice, flexibile, menite să supravegheze în mod activ o suprafață cât mai mare, într-un interval de timp determinat. În cadrul misiunilor zilnice, sunt avute în vedere zonele interioare ce pot facilita/ favoriza opriri, staționări, interacțiuni între persoane sau grupuri de persoane, formarea de grupuri de persoane, desfășurarea de activități în comun, evenimente private sau publice, aglomerări de persoane în spații închise sau deschise – gări, autogări, stații de transport în comun, mijloace de transport în comun, centre comerciale, magazine, zone de promenadă, zone de agrement, piețe, parcuri, etc, dar şi punctele de intrare/ieşire din municipiu, pentru a ne asigura că cetățenii respectă toate măsurile de protecție sanitară”, a precizat pentru CTNews ofițerul pentru relații publice al Inspectoratului de Jandarmi Județean Constanța, locotenent colonel Răzvan Ivan.
Situația nu este mai bună nici în restul județului Constanța, ajuns pe primul loc la nivel național, cu o rată de infectare de peste 7,5 la mia de locuitori. Astfel, în celelalte localități carantinate, în care se aplică aceleași reguli ca și în municipiul Constanța, valoarea totală a amenzilor aplicate de forțele de ordine a fost de aproape 150.000 de lei.
„În ultima săptămână, jandarmii și polițiștii au constatat la nivelul județului aproximativ 1.500 de fapte contravenționale prin care nu au fost respectate măsurile restrictive impuse, valoarea sancțiunilor depășind 400.000 de lei. Nu am făcut un scop din a aplica amenzi. Obiectivul nostru este acela de a proteja sănătatea oamenilor, de a-i face să conștientizeze că viața și sănătatea sunt cele mai importante. Pe această cale reiterăm apelul către toți cetățenii de a respecte normele de protecție sanitară și restricțiile impuse pe o perioadă limitată. Numai printr-o conduită responsabilă putem învinge acest virus. Facem apel la înțelegerea și la rațiunea tuturor. Aceste măsuri au rolul de a ne ajuta să câștigăm lupta cu noul coronavirus și să ne întoarcem la viața noastră normală”, a mai spus lt.col. Răzvan Ivan.
Reprezentanții Direcției de Sănătate Publică a județului Constanța spun că rezultatele se vor vedea abia începând cu a doua săptămână de la impunerea măsurii, pentru că virusul are perioada de incubare de aproximativ patru zile, astfel că la începutul perioadei vor fi încă multe cazuri ce au devenit active după instituirea carantinării.
De la debutul pandemiei cu noul coronavirus și până la 28 noiembrie la nivelul județului Constanța au fost confirmate 16.700 de persoane infectate cu SARS-CoV-2, iar 320 de persoane au decedat din rândul celor pozitivate.
Be the first to comment