„Caravana ROENEF”, un proiect dedicat promovării eficienței energetice în clădiri, organizat de ROENEF și ING Bank România, își continuă traseul național la Constanța, al doilea dintre cele șase orașe vizitate. Evenimentul are loc pe parcursul a două zile, în Vivo! Mall, pe 19 septembrie și în sala de cinema interioară, pe 20 septembrie.
„Caravana ROENEF s-a oprit în Constanța. Este al doilea oraș pe care îl vizităm. Ne face o deosebită plăcere să fim alături de domnul prefect Coșa. Iată că autoritățile locale din Constanța au răspuns pozitiv demersului nostru și sunt alături de noi. Avem alături de noi și pe domnul director al ING Bank. ING Bank este partenerul asociației ROENEF în implementarea acestui proiect, Caravana eficienței energetice, principalul sponsor”, a declarat Mihai Moia, director executiv ROENEF.
El a spus că a venit cu o casă nZEB pentru a arăta cum funcționează aceste tehnologii.
„Am venit aici cu o casă Nzeb, replică perfectă a unei case, dar de dimensiune mai mică, să putem să o punem pe un trailer și să venim cu ea aici să arătăm aceste tehnologii funcționând. Casa funcționează. Așa micuță cum e integrează toate aceste tehnologii moderne și este nZEB”, a declarat Mihai Moia
Punctul principal de atracție al evenimentului este casa demonstrativă nZEB, unde vizitatorii vor avea șansa să exploreze soluții de eficiență energetică de ultimă generație, toate respectând standardele nZEB. Publicul, fie că este format din specialiști sau doar persoane interesate de domeniu, va putea participa la seminare și prezentări interactive, care vor pune în lumină cele mai avansate tehnologii și exemple de bune practici în optimizarea consumului energetic. În plus, experții vor discuta și despre oportunitățile de finanțare disponibile, oferind informații esențiale despre cum pot fi accesate acestea, din partea partenerilor publici și privați.
Radu Mircea, reprezentantul ING Bank, a vorbit despre alăturarea în acest proiect.
”Sprijinim alegerile sustenabile ale clienților și tranziția acestora către economia verde. Un drum început de mai bine de un deceniu. Trebuie să recunoaștem că în ultima perioadă a avut o accelerare foarte mare. Ca bancă, cel mai puternic impact îl avem prin prisma finanțărilor, oferim soluții adaptate pentru toate liniile de business și sprijinim pe cei care vor să aibă un impact social pozitiv și real, dar și să se bucure de stabilitate financiară. Am înglobat sustenabilitate în toate activitățile noastre zilnice și în toate segmentele de clienți” – Radu Mircea.
La eveniment a fost prezent și prefectul Constanței, Silviu Coșa.
„Societatea și economia viitorul trebuie să fie sustenabile, să fie verzi și informatizate. Ceea ce dumneavoastră prezentați aici bifează toate aceste căsuțe. Românul iubește eficiența energetică. Însă, din 1990 de când a apărut conceptul acesta și până în prezent am rămas parcă tot pe acolo. Am rămas la polistiren și geamuri termopan. Poate e cazul să facem următorul pas. Faceți să prezentați și soluții de finanțare este un pas înainte și vă felicit că faceți începutul. Ca orice început poate fi frustrant pe alocuri, însă pe măsură ce acest concept va evolua, materiale, tehnologiile pe care le veți prezența aici sunt absolut sigur că vor fi îmbrățișate din ce în ce de mai mulți români. Ele sunt viitorul”, a spus Silviu Coșa.
Mihai Moia a mai vorbit despre importanța acestui proiect.
”Am gândit acest proiect în mai multe componente. Ce era important a fost faptul că contextul era foarte potrivit pentru așa ceva. Noi facem eforturi fabuloase în România să implementăm această strategie de renovare pe termen lung. Avem o rată de renovare energetică de sub 1%. 1% este renovarea aprofundată. Deși vedem foarte multe proiecte implementate și de autorități publice, vă spun cinstit că nu prea sunt renovări aprofundate. Sunt renovări superficiale astfel încât ne cam furăm căciula singuri dacă nu implementăm proiecte de timp nZEB” – Mihai Moia.
Directorul executiv ROENEF a fost întrebat de jurnaliștii CTnews cum vede aplicarea soluțiilor nZEB în proiectele de construcții din Constanța, având în vedere specificul climatic și urbanistic al orașului și cum
plănuiește să adapteze proiectele de eficiență energetică pentru clădirile vechi din Constanța, cum ar fi cele din centrul istoric.
„Renovarea clădirilor este un must pentru că altfel nu vom putea ca țară să ne atingem indicatorii aceștia. nZEB ține cont de acel consum total de energie. Tu trebuie să aduci casa în funcție de tipul casei, că e casă de locuit că e spital, clădire publică să îl aduci în acel parametru de consum maximal de energie. Apoi ții cont de zona climatică și în funcție de asta un auditor energetic îți dă soluțiile pe care le implementezi numai într-un mod integrat pentru că nu poți doar dintr-o soluție să rezolvi tot. Ai schimbat fereastrele și gata. Dar dacă pleci de la o casă eficientă energetică să o faci și mai eficientă. Dar dacă e o casă ineficientă trebuie să vii cu mai multe măsuri de creștere a eficienței energetice pe care să le implementezi.
În ceea ce privește clădirile istorice, aici este o altă legislație care țin cont și de faptul că nu ai voie să distrugi fațada, sunt o serie de restricții pe zona asta. Necesită bani mai mulți pentru a le revova, dar nu din perspectiva măsurilor de eficiență energetică” – Mihai Moia.
El a mai fost întrebat de jurnaliștii CTnews dacă există inițiative locale la Constanța care să sprijine adoptarea tehnologiilor de eficiență energetică prezentate la Caravana ROENEF.
„Sunt convins că există pentru proiectele finanțate din PNRR pentru că există cerințe destul de ambițioase. Nu știu nu am suficiente date la câte proiecte se încadrează în țintele astea ambițioase. Ține și de modalitatea în care specialiștii implicați fac caietul de sarcini. În mod normal ar trebui implementate aceste soluții. Ar fi păcat să avem proiecte finalizate acum, finanțate din PNRR și care în 5 ani să fie iar obiective pentru renovări că sunt iar ineficiente energetic. Nu am face decât să ne furăm singuri căciula” – Mihai Moia.
Evenimentul s-a desfășurat pe 19 septembrie, între orele 14:30 – 18.30, în Vivo! Mall, iar pe 20 septembrie are loc între orele 09:30 –13.30, în sala de cinema interioară.
Printre speakerii prezenți la eveniment se numără reprezentanți ai autorităților locale/centrale, un reprezentant al Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, un reprezentant al Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă, Mihai Moia – director executiv ROENEF, Sergiu Petrea – arhitect și elaborator al proiectului casei demonstrative nZEB, respectiv reprezentanți ai Asociației Auditorilor Energetici pentru Clădiri din România (AAECR) și ING Bank România.
Caravana ROENEF este un proiect dedicat tuturor celor implicați sau interesați de eficiența energetică în clădiri, de la proiectanți și auditori energetici, până la reprezentanți ai autorităților locale, dezvoltatori imobiliari, constructori sau utilizatori finali.
Participarea la eveniment este gratuită pentru publicul larg.
Caravana ROENEF este un proiect susținut de parteneri importanți, precum ING Bank România – sponsorul principal, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă din cadrul aparatului de lucru al Guvernului României şi companiile: Alukonigstahl, Aluprof România, Daikin, Danfoss, Knauf Insulation, Peri România, Rockwool, Saint-Gobain, Schneider Electric, Signify, Somfy, Ursa România, Velux și Fibran – care au pus la dispoziție soluțiile și echipamentele de înaltă eficiență energetică implementate în casa demonstrativă nZEB.
Totodată, Caravana a beneficiat și de sprijinul altor parteneri instituționali precum: Glulam, Equitone, Energypro Dezvoltare, Asociaţia Producătorilor şi Importatorilor de Vată Minerală din România și Asociația Municipiilor din România.
Be the first to comment