O amplă acțiune de ecologizare, ce s-a desfășurat pe parcursul mai multor săptămâni, a fost demarată de Primăria comunei Rasova, atât în satul de reședință, cât și în Cochirleni, tone de deșeuri și gunoi fiind strânse de pe teritoriul unității administrativ teritoriale.
Astfel, cum o acțiune de ecologizare în zonă nu mai fusese făcută de ani de zile, iar zeci de tone de gunoaie se adunaseră pe câmpurile din jurul comunei, începând încă de la mijlocul lunii martie, primarul Mihalache Neamțu i-a îndemnat pe locuitorii celor două sate să iasă voluntar, la finalul fiecărei săptămâni, pentru o amplă acțiune de strângere a deșeurilor abandonate pe teritoriul localității.
Primarul Mihalache Neamțu a încercată să-i facă pe cetățenii din Rasova să înțeleagă că vor avea o comună curată abia în momentul în care fiecare va înțelege că trebuie să contribuie la această curățenie. Totodată, el le-a cerut ajutorul pentru a-i prinde pe cei care aruncă gunoi la întâmplare.
„Există o hotărâre de Consiliu Local care prevede amenzi și impune locuitorilor comportamente față de mediul unde locuim. Ne-ar ajuta daca ați fi alături de noi, anunțându-ne, fotografiindu-i pe poluatori și locul unde aceştia poluează. Nu este obiectivul nostru, dar nu vom ezita sa aplicăm amenzi poluatorilor. În condiţiile în care taxa de habitat se plătește oricum, iar gunoiul se ridică săptămânal, iar acolo unde este cazul de cate ori este nevoie, de ce poluăm?!? Consumăm resurse – timp, bani și energie, să curățăm, în loc ca, cu aceleași resurse, să dezvoltam”, le-a spus primarul Mihalache Neamțu locuitorilor comunei.
Drept urmare, săptămână de săptămână, angajații primăriei, alături de zeci de voluntari, au strâns de pe câmpurile din Rasova și Cochirleni tone întregi de gunoaie și deșeuri.
Ultimul sfârșit de săptămână a adus și cea mai amplă acțiune de salubrizare, făcută, concomitent, atât în Rasova cât și în Cochirleni. Ca de obicei s-au strâns câteva tone bune de gunoi, iar între lucrurile bune constatate, pe lângă participarea în măsură din ce în ce mai mare a localnicilor, a fost acela că abandonarea deșeurilor pe domeniul public a scăzut simțitor de la inițierea acestor acțiuni.
„Cetăţenii au devenit mai responsabili. Cu sprijinul Poliției Naționale am dat și câteva amenzi. Interesul nostru nu este să pedepsim pecuniar pe vinovați, dar, dacă nu avem altă cale, o aplicăm și pe aceasta. Nu o să ne oprim aici. Vom continua cu astfel de acțiuni. Începând din luna iunie sunt șanse mari să avem și Poliție Comunitară la Rasova, motiv în plus să nu descurajăm în demersul nostru de a elimina deșeurile menajere din domeniul public”, a mai precizat edilul.
El spune însă că, indiferent cât de multe activități de acest fel vor fi inițiate și cât de mulți voluntari ar participa, inconștiența și nepăsarea celor care poluează nu vor dispărea complet și vor afecta în continuare mediul. Așa că îi îndeamnă pe locuitorii comunei să recicleze și să depoziteze gunoiul în mod conștient și responsabil și să solicite ajutorul Primăriei ori de cate ori este nevoie. În plus, primarul le-a transmis acestora că există un plan ce prevede construirea a două centre de colectare selectivă a gunoiului.
„Revenim cu solicitarea ca depozitarea deșeurilor de origine animală să se facă în locurile special amenajate de către Primărie – pe platformele de beton din Rasova și Cochirleni. Compostul să fie reciclat în gospodăriile proprii, iar pentru gunoiul rezultat din demolări, să fie anunțată Primăria pentru a se indica locul unde să se facă depozitarea acestuia. Materialele plastice și hârtia se vor preda către societatea de colectare gunoi – în tomberoane și nu pe domeniul public. Avem în plan construirea a două centre de colectare selectivă pentru deșeuri plastice, hârtie și fier, locuri unde dumneavoastră să veniți și să depozitați selectiv. Este un început, dar continuăm împreună pentru ca doar împreună putem reuși”, a mai spus primarul Mihalache Neamțu.
Be the first to comment