Autoritățile publice locale ale comunei Mihai Kogălniceanu au semnat, la finalul anului trecut, patru contracte de finanțare prin Planul Național de Redresare și Reziliență pentru reabilitarea termică a 27 de blocuri.
Conform contractelor încheiate cu Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, execuția renovării energetice aprofundate a imobilelor de locuințe se va desfășura în patru etape după cum urmează:
În prima etapă, vor beneficia de eficientizare energetică blocurile: A, A1, A2, B, B1, C și D8. Costul lucrărilor doar pentru această etapă sunt estimate la 12.227.328,02 lei, sumă ce include TVA, iar durata finalizării proiectului, din momentul începerii, este de 36 de luni.
În cea de-a doua etapă intră în renovare blocurile: L1, L2, L3, L5, V1, V2, V3, V4, V5 și CK7. Tot trei ani ar urma să dureze întreaga lucrare, iar prețul se ridică la 12.575.747,99 lei cu TVA.
Cea de-a treia etapă bagă în șantier, pentru 36 de luni, blocurile: CK01, CK08, CK09, CK10 și CK11. Lucrarea este estimată că va costa, cu totul, 10.873.374,27 lei cu TVA.
În cea de-a patra etapă, optimizarea energetică va continua cu blocurile: CK13, CK14, CK15, TV1 și TV2. Costul acestei ultime lucrări va fi de 11.151.313,55 lei cu TVA, iar durata execuției este tot de 36 de luni.
Practic, Ministerul Dezvoltării pune la dispoziția Primăriei din Mihail Kogălniceanu peste 46 de milioane de lei, circa 9 milioane și jumătate de euro, bani care vor acoperi execuția lucrărilor de izolare termică a fațadelor – partea vitrată, prin înlocuirea tâmplăriei exterioare existente, inclusiv a celei aferente accesului în imobil, cu tâmplărie termoizolantă cu performanță ridicată. Va fi refăcută și fațada opacă a blocurilor, prin termoizolarea pereților exteriori, dar și a planșeului peste ultimul nivel cu sisteme termoizolante moderne.
Lucrările de eficientizare energetică mai presupun și închiderea balcoanelor și a logiilor cu tâmplărie termoizolantă, inclusiv izolarea termică a parapetelor, acolo unde se impune. Planșeul peste subsol va fi, de asemenea, izolat termic, la fiecare bloc în parte, cu sisteme termoizolante moderne și eficiente pe termen lung.
În prețul lucrărilor intră și soluțiile de ventilare natură, ceea ce presupune introducerea grilelor pentru aerisirea controlată a spațiilor ocupate și evitarea apariției condensului pe elementele de anvelopă a clădirilor. Va fi modernizată peste tot, la imobilele menționate, instalația de iluminare de pe casa scărilor prin înlocuirea circuitelor de iluminat deteriorate sau care nu mai fac față solicitării rețelei. Ca atare, se impune și înlocuirea corpurilor de iluminat cu neoane și becuri incandescente, cu tehnologie LED, care susține eficiența energetică ridicată și care au și o durată de viață mai mare, fiind dotate cu senzori de mișcare/prezență.
Toate cele 27 de blocuri de blocuri de locuințe vor beneficia, de asemenea, de instalarea unor sisteme descentralizate de alimentare cu energie care utilizează surse regenerabile, precum instalații cu panouri solare fotovoltaice. Astfel, facturile la curent electric ale asociațiilor de locatari vor fi mai mici, iar emisia de gaze cu efect de seră va scădea.
Următoarele etape sunt cele de obținere a documentației de avizare a lucrărilor de intervenție și realizarea proiectului tehnic. Primăria estimează că, cel târziu, în a doua jumătate a anului, toată documentația va fi completă, astfel încât să poată fi organizată licitația pentru găsirea firmelor care vor executa lucrările prevăzute în cele patru proiecte.
De asemenea, administrația condusă de primarul Ancuța Belu ia în considerare și reabilitarea termică a imobilelor F1, F9 și G10, tot cu bani proveniți din aceeași axă PNRR, un proiect în valoare de 10.455.697,94 de lei cu TVA, care se va întinde tot pe o durată de 36 de luni. Acest din urmă contract încă nu a fost semnat de reprezentanții Primăriei, însă acest fapt reprezintă doar o chestiune de timp, afirmă primarul Ancuța Belu.
„Este o serie de proiecte ambițioase, de lungă durată, dar foarte necesare. Ne bucurăm foarte mult să am reușit să obținem finanțarea din partea Ministerului Dezvoltării, astfel încât să oferim câtorva sute de familii condiții de trai mai bune și facturi mai mici la întreținere. Acum zece ani, când am preluat primul mandat de primar am găsit o localitate în care era nimic, nimeni nu făcuse niciun efort pentru a atrage fonduri, pentru a demara proiecte. N-a fost deloc ușor, dar pot să spun că am reușit să schimb, în mare parte, fața comunei. Ori de câte ori spui Mihail Kogălniceanu, spui baza militară americană. Cetățenii din comună trebuie să fie mândri când ies pe stradă, iar cei americani trebuie să se simtă la noi ca acasă”, este de părere primarul Ancuța Belu, care, în urmă cu o lună, a fost distinsă cu trofeul „Green Woman 2022” din partea Asociației pentru Dezvoltare Regională și Politici Europene, ProFamilia, UZPR și a Inițiativei Ecologiste Europene.
Proiectele semnate de Primăria Comunei Mihail Kogălniceanu se înscriu în componenta C5 a PNRR – Valul Renovării, componentă prin care se urmărește îmbunătățirea imobilelor de locuit printr-o abordare integrată a eficientizării energetice, a consolidării în fața riscurilor seismice, a reducerii riscului de incendiu și a tranziției către clădiri verzi și inteligente. Astfel, sunt asigurate respectul cuvenit pentru estetica și calitatea arhitecturală a fiecărui imobil, precum și dezvoltarea unor mecanisme adecvate de monitorizare a performanțelor fondului construit și asigurarea capacității tehnice pentru implementarea investițiilor.
Obiectivele specifice ale acestei axe de finanțare constau în renovarea energetică moderată sau aprofundată a clădirilor rezidențiale multifamiliale, așa cum sunt și cele 27 de blocuri din Mihail Kogălniceanu, respectiv renovarea integrată a clădirilor rezidențiale multifamiliale (eficiență energetică și consolidare seismică); renovarea energetică moderată sau aprofundată a clădirilor publice, respectiv renovarea integrată a clădirilor publice (eficiență energetică și consolidare seismică), după cum se arată în fișa proiectului.
Be the first to comment