Focar de pestă a micilor rumegătoare confirmat în Topalu. Ce măsuri stricte au fost impuse de autorități

Turmă de oi. FOTO pixabay
Turmă de oi. FOTO pixabay

Un focar de pestă a micilor rumegătoare a fost confirmat în localitatea Topalu, în urma analizelor efectuate de Laboratorul Sanitar Veterinar și pentru Siguranța Alimentelor Constanța. În aceeași zi, Centrul Local de Combatere a Bolilor (CLCB) al județului Constanța a aprobat un plan de măsuri pentru gestionarea focarului.

Printre măsurile aprobate se numără:

• Declararea oficială a focarului și instituirea unei zone de protecție de 3 km și a unei zone de supraveghere de 10 km în jurul focarului.
• Uciderea și ecarisarea caprinelor și ovinelor din exploatație, precum și îngroparea cadavrelor și a materialelor cu risc, în zona aprobată de Agenția pentru Protecția Mediului Constanța.
• Curățenia mecanică și aplicarea măsurilor de decontaminare, dezinsecție și deratizare în focar.
• Montarea mijloacelor corespunzătoare de dezinfecție la intrările în exploatație și la clădirile care adăpostesc caprine și ovine.
• Interzicerea circulației animalelor, produselor și materialelor dinspre sau spre zona de protecție pentru o durată de 30 de zile, conform reglementărilor europene.
• Prelevarea de probe de la animalele bolnave și decedate pentru diagnostic de laborator.
• Interzicerea ieșirii ovinelor și caprinelor din zona de supraveghere timp de 30 de zile de la ultimul caz de boală, cu excepția celor destinate abatorizării, care pot părăsi zona doar cu autorizarea transportului de către autoritatea competentă și cu confirmarea că animalele nu sunt suspecte de boală de către medicul veterinar.
• Interzicerea aglomerărilor de animale, inclusiv târgurile și expozițiile de animale.

În exploatația din Topalu, au fost depistate 561 de capete ovine și 14 capete caprine infectate. Autoritățile continuă să monitorizeze situația și să aplice măsurile necesare pentru prevenirea răspândirii bolii.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*