Mamaia a demonstrat din nou că poate să fie o bună gazdă pentru evenimente pe gustul turiștilor și al localnicilor. Festivalul Peștelui Durabil din România organizat de Asociația Profesională Euro-Toques România și președintele acesteia, Radu Zărnescu a adus la linia de start zeci de bucătari din toată țara.
Meșterii în mânuit cuțitele și asortat gustul, maeștrii bucătari au avut de convins un juriu exigent că stăpânesc tehnicile de preparere, asocierea diferitelor ingrediente, coloristica, sosurile și, bineînțeles, gustul.
Chef Radu Zărnescu a explicat de ce a ales acest nume pentru evenimentul de la Mamaia. Ideea de bază este aceea a unui pescuit respnsabil în Marea Neagră.
“În privința numelui, unii au râs, alții au pus întrebari mai delicate și anume de ce “durabil”? Noi vorbim de sustenabilitatea peștelui. Este vorba despre un consum responsabil pentru ca tu să ai continuitate la acele specii. Pe de altă parte, nu trebuie neapărat încurajate crescătoriile, atâta timp cât noi avem resurse naturale”, a explicat Radu Zărnescu.
Juriul internațional a avut o grea misiune pentru a găsi cea mai bună rețetă dintre cele înscrise în concurs. Cele cinci categorii au testat, pe rând, atenția bucătorilor, dar și creativitatea lor.
A. Platou festiv pentru 8 persoane. Platoul festiv este compus din trei (3) feluri principale. La fiecare fel se prezintă câte 1 garnitură. La platou se ataşează 2 salate pentru toate trei felurile şi 2 sosuri reci. Piesele finisate vor fi poziţionate pe un platou festiv + 1 porţie prezentată individual pentru juriu. (Categorie Profesioniști).
B. Finger Food. Se pregătesc 4 feluri de preparate entrée pentru 6 persoane. Expunerea lor este pe un singur platou festiv sau prezentate individual pe 6 platouri (farfurii) + 1 porţie prezentată individual pentru juriu. (Categorie Profesioniști).
C. Meniu Tradiţional local, regional sau naţional cu tematica: Meniu Pescăresc. Prezentare de platou rece meniu complet: antreu, fel de bază şi desert pentru 10 persoane + 1 porţie separat. (Categorie Profesioniști și Amatori).
D. Meniu Alternativ din Pește. Se pregătesc 3 feluri pentru 2 persoane (starter rece, starter cald sau supă şi fel principal) gătite la cald şi prezentate la rece. Se expun individual pe câte 1 platou sau farfurie (2 platouri pentru starter, 2 platouri pentru supă sau starter cald și 2 platouri pentru felul principal). (Categorie Profesioniști și Amatori).
E. Live Cooking Show. Se pregătește 1 fel de bază / 2 porții gătite la cald. Se expune individual pe câte un platou sau farfurie (2 platouri pentru felul de bază). Timp de execuție 45 de minute la fața locului. (Categorie Profesioniști).
Duminică, în ultima zi de concurs va avea loc Show-ul Culinar ”Cherhanaua Tradițională”! Programul și sesiunile de degustări pentru public vor fi asigurate de către Divizia Culinară Masters of Flames. Menționăm că evenimentul este organizat de către Euro-Toques România în parteneriat cu Hotel Victoria din Mamaia.
Be the first to comment