Exercițiu privind acordarea asistenței medicale în cazul producerii unui accident cu victime multiple, la bordul fregatei „Regele Ferdinand”. Evacuarea de la bordul navei, realizată pe cale aeriană

Exercițiu militar complex în Marea Neagră. FOTO Cătălin SCHIPOR

Navele militare participante la Exercițiul Sea Shield 19 au ieșit în dimineața de 8 aprilie din porturile Constanța și Mangalia pentru a pune în aplicare scenariul fictiv al exercițiului, la care participă aproximativ 2.200 de militari. 

În prima zi a activităților planificate pe mare, s-au executat manevre navale și treceri printr-un canal dragat, acțiuni de respingere a atacului unor ambarcațiuni rapide ostile, precum și trageri cu sistemele de artilerie de la bord (tunul calibru 76,2 mm).

La aceste secvențe, au participat navele din gruparea SNMG-2 (Standing NATO Maritime Group), respectiv HMNLS „Evertsen”, HMCS „Toronto”, TCG „Yildirim”, BGS „Drazki”, fregata „Regele Ferdinand”, precum și BGS „Bodri”, HS „Ritsos”, fregata „Mărășești”, corvetele Bărbuneanu” și „Macellariu”, navele purtătoare de rachete „Pescărușul” și „Zborul”, dragoarele maritime „Dinescu” și „Nicolescu”, RMS „Grozavul”, nava rapidă de scafandri „Venus”, iar manevrele portuare au fost asigurate de către remorcherele „Viteazul”, „Vârtosul” și „Voinicul”.

Pentru ziua a doua au fost planificate secvențe de luptă împotriva amenințărilor aeriene și de respingere a atacului aviației inamice, care sunt asigurate, din aer, de către aeronave militare ale forțelor aeriene și forțelor navale române, precum și de aeronave de patrulare maritima din SUA (P-8 „Poseidon” ) și Turcia (P-235). În a treia zi, sunt programate secvențe de luptă împotriva amenințărilor submarine. De asemenea, Bulgaria, Polonia și SUA au trimis ofițeri în statul major al exercițiului, Grecia a trimis o echipă mobilă de instructori de la Centrul NATO de Instruire pentru Operații de Interdicție Maritimă (NMIOTC), Turcia a trimis o echipă de observatori de la Centrul de Excelență pentru Operații de Securitate Maritimă (MARSEC COE).

În ultima zi a Exercițiului „Sea Shield 19”, nivelul de complexitate al activităților de instruire în cadru multinațional, va fi completat cu o secvență a Exercițiului NATO in domeniul medical „Vigorous Warrior 19”, care vizează modalitățile de intervenție și de acțiune pentru situații de evacuare medicală de pe mare.

Interconectarea dintre cele două exerciții multinaționale majore va fi realizată, în premieră, în portul militar Constanța, vineri, 12 aprilie, când va fi simulată acordarea asistenței medicale în cazul producerii unui accident cu victime multiple, la bordul fregatei „Regele Ferdinand”.

Evacuarea de la bordul navei se va realiza pe cale aeriană, iar caracterul interdepartamental și interinstituțional va fi pus în evidență de către structurile medicale specializate ale Forțelor Navale Române, ale Direcției Medicale (M.Ap.N.), ale Departamentului pentru Situații de Urgență (M.A.I.), ale Centrului NATO de Excelență pentru Medicină Militară (MILMED COE) din Ungaria, precum și ale Comandamentului Maritim Aliat al NATO (MARCOM).

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*