Exercițiu în rada portului Constanța privind activitățile de răspuns la poluările marine

Exercițiu în rada portului Constanța privind activitățile de răspuns la poluările marine. FOTO: ANR

Autoritatea Navală Română a participat marți, 4 octombrie, cu doi inspectori de specialitate din cadrul MRCC, la un exercițiu alături de Agenția Europeană pentru Siguranță Maritimă (EMSA). Aceștia au astfel ocazia să se familiarizeze cu procedurile de la bordul navei pentru activitățile de răspuns la poluările marine.

Exercițiul s-a desfășurat pe nava Amalthia, care este în contract de tip „stand-by” cu agenția EMSA și poate fi solicitată de autoritățile competente din România în cazul în care ar fi depășită capacitatea națională de răspuns la poluările marine majore cu hidrocarburi.

Procedura prevede ca în cazul mobilizării navei Amalthia, atunci când capacitatea națională de răspuns la poluare este depășită și se solicită asistență internațională, o persoană din cadrul Centrului Maritim de Coordonare al Autorității Navale Române este desemnată să fie prezentă la bordul navei atât timp cât aceasta participă la activitățile de răspuns la poluare, pentru a asigura coordonarea cu MRCC și cu celelalte nave implicate în operațiunile de răspuns.

Nava Amalthia, ca și toate navele aflate în contract cu EMSA, are planificate exerciții operaționale trimestriale, unul dintre ele fiind cel de astăzi.

În conformitate cu HG 893/2006, pentru modificarea HG 1593/2002 privind aprobarea Planului Național de pregătire, răspuns și cooperare în caz de poluare marină cu hidrocarburi, Autoritatea Navală Română, prin Centrul Maritim de Coordonare/MRCC, coordonează Divizia pentru Operațiuni Maritime.

Agenția Europeană pentru Siguranță Maritimă (EMSA) are atribuții în domeniul siguranței și securității maritime, respectiv în domeniul prevenirii și combaterii poluărilor marine ce pot apare în zona de responsabilitate a Comunității Europene, poate oferi statelor membre asistență în cazul poluărilor marine majore.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*