FOTO Exercițiu comun al Forțelor Armate române și americane, în apropiere de Constanța

Elemente ale Sistemului Lansator Multiplu de Rachete cu bătaie mare (HIMARS). FOTO arhiva MApN

Forțele pentru operațiuni speciale ale Escadrilei 352 și cele ale Brigăzii 41 Artilerie Terestră au efectuat cu succes sâmbătă, 10 aprilie, o nouă inserare rapidă pe cale aeriană (HIRAIN) a sistemului de rachete cu mobilitate ridicată (HIMARS), în apropiere de Constanța.

Potrivit unui comunicat al Ambasadei Statelor Unite la București, echipajul forțelor de operațiuni speciale aeriene a încărcat sistemul de rachete HIMARS în aeronava MC-130J Commando II, la baza aeriană Ramstein, împreună cu partenerii de la Forțele Terestre ale SUA din Europa, ca parte a unei misiuni de inserare rapidă în România, cu simulare de tragere și întoarcere la baza din Germania.

„Această repetare a operațiunii HIMARS, efectuată într-un interval de timp mai scurt, a amplificat nu numai relația noastră unică și solidă cu aliații NATO și cu alți parteneri din teatrul de operațiuni, ci a evidențiat și caracterul letal sporit al capacității și mijloacelor pe care forțele de operațiuni speciale (SOF) le pun la dispoziția forțelor întrunite, în special în situațiile în care suntem parteneri cu unitățile noastre convenționale în operațiuni pentru toate domeniile”, a declarat colonelul Marc V. LaRoche, comandant adjunct al Comandamentului pentru Operațiuni Speciale în Europa.

Activitățile HIRAIN demonstrează abilitatea Comandamentului Forțelor Armate ale SUA din Europa de a efectua, rapid, trageri precise cu rază lungă de acțiune în teatrele de operațiuni, la momentul și la locul ales de noi, prin utilizarea forței dinamice și a capacității de tragere de tip „cross-domain” împreună cu aliații și partenerii noștri NATO.

„Acest tip de exercițiu comun care combină tragerile precise cu rază largă de acțiune ale Brigăzii 41 Artilerie Terestră cu mobilitatea Escadrilei 352 Operațiuni Speciale creează un mijloc flexibil care poate fi dislocat oriunde în Europa, într-un timp foarte scurt, ca sprijin pentru apărarea colectivă a aliaților și partenerilor noștri NATO”, a declarat și colonelul Daniel Miller, comandantul Brigăzii 41 Artilerie Terestră.

Interoperabilitatea combinată a unităților și mijloacelor Comandamentului pentru Operațiuni Speciale în Europa (SOCEUR) și ale Forțelor Terestre ale SUA din Europa (USAREUR) este esențială alternativelor flexibile și letale de care dispune Comandamentul Forțelor Armate ale SUA din Europa. Astfel de misiuni permit militarilor să se antreneze în eșalonul operațional și tactic, în calitate de forțe întrunite, combinate cu forțele de operațiuni speciale, creând condiții pentru operațiuni mai ample, convenționale.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*