“Centrul Multifuncțional Educativ pentru Tineret” – acesta era proiectul gandit să revoluționeze bătrânul cinematograf Republica din Constanța. Consiliul Județean Constanța a câștigat un proiect pe bani europeni, așa că din cele aproape 13,4 milioane de lei, nu plătea decât o mică sumă – 553 mii lei.
Planul era simplu: de la 1 Aprilie 2013 și până la 31 decembrie 2015, cinematograful Republica era reabilitat și modernizat. Scopul declarat era acela de a-l transforma într-o zonă cu “activități socio-culturale pentru educație, integrare socială și recreere a tinerilor din Județul Constanța”. Mai-marii Consiliului Județean au angajat câțiva oameni și o firmă care să se ocupe de lucrări. Termenul promis inițial era în vara lui 2015.
Amânări și termene depășite
A venit vara lui 2015 și Centrul de tineret nu era nici pe departe terminat. Noul termen a fost fixat pentru luna octombrie, dar a trecut și el și s-a ajuns la limita proiectului pe bani europeni. Depășirea limitei a însemnat automat pierderea unei bune părți din finanțare.
Pe data de 8 decembrie 2015, Consiliul Județean Constanța a aprobat o hotărâre prin care alocă sumele necesare pentru finalizarea proiectului. În loc de 500 mii de lei, noul buget rupt de la gura constănțenilor era de 4.371.931,30 lei. Asta înseamnă că indolența unor conducători de instituții a făcut ca noi să acoperim o treime din gaura creată de acest proiect. Acești bani puteau fi luați din Fondurile Europene și Consiliul Județean putea să îi cheltuiască pe alte proiecte “fierbinți” precum școli sau unități medicale.
Explicația oficială este vagă. Constănțenii plătesc 4,3 milioane de lei din Bugetul Consiliului Județean din motive independente de voinţa Beneficiarului precum şi:
– Modificări de soluţii tehnice cu impact financiar;
– Transmiterea tardivă sau cu întârziere a unor soluţii şi documente solicitate de Beneficiar
contractanţilor/prestatorilor;
– Analiza dispoziţiilor de şantier şi documentaţiilor anexă la acestea;
– Durata necesară aprobării actelor administrative;
– Complexitatea/specificitatea de natură tehnică a unor aspecte a căror clarificări au
condus la întârzierea procedurilor de atribuire a contractelor;
– Lipsa unor oferte conforme/acceptabile ce au determinat reluarea procedurilor de achiziţii
publice potrivit prevederilor legale.
Cine e de vină și pe ce se duc banii?
Surse din cadrul Consiliului Județean Constanța au declarat pentru Constanța NEWS că problemele au fost cauzate de compania de electricitate. Totul a început atunci când a fost cerută o linie specială de tensiune care să asigure funcționarea viitorului centru multifuncțional.
Cel mai apropiat punct de transformare, au spus reprezentanții companiei de electricitate, era dincolo de Teatrul Fantasio, pe bulevardul Ferdinand din Constanța. Era nevoie să fie trase niște cabluri speciale pe o distanță de 500 metri. Doar că această operațiune aparent banală a durat mai bine de un an. Și asta cu toate că trotuarele bulevardului Ferdinand erau deja săpate pentru că se îngropau cablurile de Internet.
Atunci când operațiunea a fost gata, oamenii care au dat autorizația inițială și-au dat seama că puterea necesară fostului cinematograf nu ar fi fost suportată de rețea și și-au adus aminte că există un punct de transformare la doar o stradă distanță, în direcția opusă. Avizele, autorizațiile, lucrările și toată procedura de conectare au mai luat încă jumătate de an.
Lipsa unei conexiuni electrice nu îi împiedica pe constructori să-și facă treaba. De altfel, construcția a fost făcută în bună parte cu ajutorul unui generator. Mai grav este că și oamenii din Consiliul Județean se mișcau greu atunci când era vorba de licitații, iar la o parte dintre ele nu prea s-a prezentat nimeni sau câștigătorul era contestat și asta ducea la timp pierdut.
“Tineret de toate vârstele”
Am discutat și cu directorul Direcției Județene a Distribuției și Exploatării Filmelor (DJDEF) Constanța, Dan Cojocaru, despre problemele care pot apărea de acum înainte.
Centrul Multifuncțional pentru tineret trebuie să aibă ca obiect de activitate educarea tinerilor. Doar că planul nu pare să depășească limitele unui cinematograf imens. Au apărut deja voci din rândul activiștilor pe drepturile elevilor din Constanța care se tem că tinerii nu vor avea parte aici decât de un film, o pungă de popcorn și un suc.
Dan Cojocaru spune că “centrul este pentru tineri de toate vârstele. Adică nu o să vină cineva să întrebe: Câți ani ai? 36. Stai afară!”
Managerul proiectului spune că a gândit deja activități culturale din diverse domenii: film, teatru, muzică, balet, fotografie. Sala de cinema este destinată spectatorilor de toate vârstele, dar activitățile conexe sunt pentru tineret până în 35 ani.
“Aici va fi un punct de întâlnire și de informare. Și eu am crescut cu cinematograful Republica. Fac parte din generația care strâmba gardurile când stătea la coadă la bilete. Evident că nu mai poate fi ce a fost. Noi pornim cu un handicap major: nu avem parcări. Unde să parcăm?
Când era Republica nu aveam concurența de acum. Și nu mă refer la mall-uri și cinematografe cât mă refer la smartphone și la YouTube. Nu mai stau să văd filmul de o oră și jumătate dacă nu sunt cinefil împătimit, ci am văzut un film de 5 – 10 minute, mă amuz și trec mai departe. Misiunea noastră ar fi să ne asumăm rolul de a-i aduce pe oameni înapoi în sala de cinematograf”, a declarat Dan Cojocaru pentru Constanța NEWS.
Managerul proiectului spune că aici tinerii ar putea să învețe montaj video, operatorie, lumini. El intenționează să aducă profesioniști care să vină să predea în cadrul unor workshop-uri începuturilor acestor meserii. Regizorii de film ar putea să își prezinte peliculele și să discute cu spectatorii la premiere.
Aleea celebrităților, în fața Centrului Jean Constantin
Cine trece pe Bulevardul Ferdinand cunoaște foarte bine trotuarul vălurit de rădăcinile copacilor și deformat de cablurile care au fost recent trase pe sub el. Dan Cojocaru spune că vrea să transforme acel trotuar într-o alee a celebrităților.
Primăria Constanța a fost solicitată să toaleteze copacii din fața fostului cinematograf. Prima stea va fi cea a lui Jean Constantin, iar ea va fi urmată de alți mari artiști români.
“Jean Constantin poate să fie un model pentru tineri. Vreau să văd între ei un viitor Jean Constantin. Aș vrea să văd o reeditare a lui “BD la munte și la mare”, adică să se nască o generație de nepoți ai lui Jean Constantin, Dem Rădulescu, Toma Caragiu și toată pleiada de actori de atunci, să se facă un remake și să vedem cine se ridică. Acolo era comedia pură românească în care nu existau vulgarități pe care eu nu le accept nici pe scenă. Zona de cultură trebuie să fie altceva”, a mărturisit Dan Cojocaru pentru jurnaliștii Constanța NEWS.
Un astfel de Centru nu se poate susține la nesfârșit pe bani publici și cu toate că a fost construit cu fonduri europene, proiectul are voie să comercializeze bilete la preț redus – 6 – 8 lei pentru copii și 12 – 15 lei pentru adulți. Condiția finanțatorului european a fost ca acești bani să fie folosiți apoi tot în Centrul pentru tineret pentru activitățile educative.
“De asta o să ne putem permite să aducem profesioniști. Nu poți să-i aduci fără bani și atunci din vânzarea biletelor de film sau spectacole. Proiecția este de 60.000 lei pe lună după primul an de funcționare”, a completat Dan Cojocaru.
Decizii luate dintr-un birou
Faptul că acest Centru nu a fost gândit de un om de film și teatru, ci de un funcționar poate să ducă la rezultate dezastruoase.
Sala de spectacole este prevăzută cu 700 locuri, dar toate scaunele sunt așezate unele lângă altele. Asta înseamnă că, orice latură ai alege pentru a ajunge la scaunul tău în timpul unui film trebuie să ridici în picioare 25 de oameni. Nu există culoar de mijloc, iar scaunele arată ca acum 30 ani – înguste, cu spătar mic și fără loc pentru un pahar cu suc.
Lipsa totală a locurilor de parcare ar putea să ducă la pierderi masive de spectatori. Zona Centrului “Jean Constantin” este cunoscută ca fiind una în care mașinile nici măcar nu pot să oprească fără să blocheze circulația autobuzelor, iar de parcate pe strada din spatele clădirii – strada Cuza Vodă – nici nu poate fi vorba.
Mai grav este că în această perioadă se organizează licitațiile pentru dotările sălii în care vor fi organizate și cursuri sau workshop-uri și nimeni nu s-a gândit să ceară oferte pentru o soluție de a conecta un laptop aflat pe scenă de aparatul de proiecție, de exemplu.
Sistemul de sunet și ecranul lasă și ele de dorit. În privința sunetului, planurile de licitație sunt pentru un sistem de calitatea celor din anii ’90. Ecranul nu este unul mobil care să poată lăsa locul unei scene mai mari pentru spectacole, iar sala nu a fost prevăzută cu culise pentru eventualele piese de teatru care s-ar putea juca aici.
Dincolo de toată concurența cu cinematografele mici, dar bine dotate, de Mall și comoditatea unui spațiu care îți oferă și alte opțiuni, Centrul Multifuncțional “Jean Constantin” are de luptat cu bugete și funcționari care au dificultăți în a înțelege ce înseamnă un asemenea proiect.
Be the first to comment