Blue Theatre este un concept artistic care dărâmă graniţele ridicate de-a lungul timpului în interiorul acestei arte a efemerului, emoţiei şi măştii, teatrul. La baza acestui concept stă libertatea şi curajul de a afirma imposibilul, de a doborî statui şi socluri ce au fost dintotdeauna acolo, ca un dat, şi de a construi propriile toteme, prin gesturi, cuvinte şi perspective.
Blue Theatre propune un teatru al generaţiei sale, o decriptare poate nu întotdeauna plăcută sau confortabilă a realităţii imediate, a emoţiilor, experienţelor şi trăirilor celor de lângă noi şi a celor dinlăuntrul nostru.
Blue Theatre este vocea independentă a artei prezentului, cu orizonturi deschise şi viziuni largi. Alegerea Constanţei ca oraş al primei desfăşurări a acestui festival nu a fost deloc întâmplătoare, marea fiind singurul fundal posibil pentru acest tip de concept teatral.
Invitaţii care onorează prima ediţie a Blue Theatre sunt companiile de teatru independent Godot, Teatrul de Artă, Green Hours, În Culise, Teatrul Arte del Anima, Teatrul de pe Lipscani, Compania Instabili Vaganti – Italia, Compania Maladype Theatre – Ungaria, Compania Atom Theatre – Bulgaria, Teatrul Mignon, care aduc în festival peste 20 de spectacole, dar şi actori şi piese consacrate.
În program sunt înscrise şi conferinţe, ateliere de teatru dans, muzică şi dans, precum şi mese rotunde având ca subiecte teme de interes în economia socială şi culturală actuală. De asemenea, conceptul de Blue Theatre implică şi o tranziţie a actului cultural către teatrul social, un răspuns coerent la nevoile actuale ale tinerilor în această societate cu valori mereu permutate.
Festivalul Internaţional de Teatru Independent de la Constanţa 2016 începe în data de 3 septembrie şi se va încheia pe 10 septembrie. Spectacolele vor avea loc în sala Teatrului de Stat. Evenimentul este realizat în parteneriat cu Teatrul de Stat Constanţa, Universitatea „Ovidius“ Constanţa, reprezentanţi ai societăţii civile şi este susţinut de Primăria Municipiului Constanţa. Întregul program îl găsiţi pe fitic.ro.
Teoreticieni şi practicieni, într-un dialog de trei zile, despre… teatru
În program sunt înscrise trei dezbateri care acoperă o plajă largă de discuţii despre problemele teatrului, în general, şi cele ale teatrului independent, în special, în contemporaneitate.
Prima dintre ele include şi tema conferinţei de presă ce va avea loc sâmbătă, 3 septembrie 2016, la ora 14.00, la sediul Teatrului de Stat Constanţa: „Teatrul prezentului, între necesitate şi lux! Mai avem nevoie de teatru?“
Cea de-a doua, intitulată „Spre un teatru social“ (duminică, 4 septembrie 2016, 13.30) încearcă, alături de organizatori şi numeroşii invitaţi, teoreticieni şi practicieni, să răspundă la întrebările:
- – Ce înseamnă teatrul social?
- – Cum trebuie făcut?
- – Obiectivitate vs. subiectivitate. În ce proporţie?
- – Cum teoretizăm poveştile de viaţă?
- – Mai funcţionează în ziua de astăzi, la publicul tânăr, idea de „pildă“, de „morală“?
- – Teatrul social ar trebui să fie un teatru cu mesaj sau care doar să dea de gândit?
- – Textele ar trebui scrise special pentru acest tip de teatru sau se pot adapta?
- – Cât de periculos este un mesaj teatral transmis greşit?
Toate aceste întrebări, precum şi multe altele îşi aşteaptă răspunsurile din partea celor care practică acest tip de teatru şi din partea publicului spectator. Aşteptăm la această dezbatere pe oricine doreşte să vorbească despre acest subiect. „Temele“ sunt uşor de făcut: le aveţi mai sus!
Cea de-a treia discuţie, cu parfum de scenă veche, se intitulează „Poveştile teatrului de altădată“ (miercuri, 7 septembrie, 14.00). Toată lumea este invitată să asculte vocile unora dintre martorii începuturilor teatrului la Constanţa, poveşti amuzante despre actori şi mari regizori care şi-au făcut debutul la malul mării. Exerciţiul de admiraţie al trecutului teatral tomitan o are ca invitată specială pe celebra Anaid Tavitian, secretarul literar al Teatrului de Stat Constanţa încă de la începuturi, precum şi alte câteva voci dragi spaţiului cultural, asemeni ei.
Be the first to comment