Elevi ai Colegiului „Mircea cel Bătrân” au construit un minisatelit cu care participă la etapa națională a competiției europene CanSat 2023

Elevi ai Colegiului „Mircea cel Bătrân” au construit un minisatelit cu care participă la etapa națională a competiției europene CanSat 2023. FOTO: CNMB

Echipa „Tomis 9” a Colegiului Național „Mircea cel Bătrân” din Constanța, coordonată de profesorul Ion Băraru, a trecut de preselecția celei de-a noua ediții a concursului CanSat, organizat de Agenția Spațială Europeană (ESA) și participă la faza națională organizată de Agenția Spațială Română (ROSA) și ESERO România, programată să aibă loc între 12 și 14 mai.

Competiția CanSat constă în construirea unui minisatelit în forma și de dimensiunea unei doze standard de băuturi răcoritoare și care dispune de diverse funcții, precum comunicații radio și senzori variați. Misiunea principală din acest an constă în colectarea de date atmosferice, după ce minisatelitul este lansat cu o parașută de la altitudinea de 1.000 de metri.

Prima etapă a proiectului a constat în detalierea și susținerea ideilor propuse de echipă în concordanță cu îndeplinirea misiunilor impuse de organizatori. Concret, conform misiunii principale date de regulamentul concursului, fiecare minisatelit al fiecărei echipe trebuie să colecteze date privind temperatura și presiunea aerului, precum și coordonatele GPS.

„Misiunea secundară aleasă de noi este ca minisatelitul nostru să colecteze date despre intensitatea razelor ultraviolete și infraroșii, gradul de umiditate al aerului, intensitatea câmpului magnetic al Pământului, densitatea gazelor nocive prezente în aer, ca de exemplu dioxidul de carbon, monoxidul de carbon sau metanul. De asemenea, cu ajutorul unei camere video care funcționează și pe timp de noapte vom realiza o cartografiere aproximativă. În același timp, cu ajutorul stației care va sta la sol și va comunica în timp real cu minisatelitul, vom determina viteza vântului și nivelul radiațiilor radioactive de la nivelul solului”, au specificat membrii echipei Tomis 9.

La etapa națională, minisatelitul conceput de echipa Colegiului Național „Mircea cel Bătrân” va fi lansat manual, de la altitudinea de 1.000 de metri, dintr-un avion sau dintr-un elicopter. Ulterior, la etapa europeană, unde echipa Tomis 9 speră să se califice, minisatelitul de dimensiunea unei doze de 330 ml, va fi lansat cu ajutorul unei rachete.

Echipa Tomis 9, coordonată de prof. Ion Băraru, este alcătuită din șase elevi de clasele a IX, a X-a și a XI-a: Alexandru-Rareș Târhoacă, Andrei-Patrick Cioranu, Vlad-Andrei Luțai, Eric-Andrei Ibraim, Cristina-Loredana Popescu și Iarina Ana-Maria Georgescu.

Aspecte privind pregătirea și progresul echipei pot fi urmărite pe pagina de web: https://tomisrobotics.wordpress.com/tomis-9/

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*