DSVSA Constanța recomandă populației să achiziționeze produsele alimentare numai din unități autorizate sau înregistrate sanitar veterinar.

Purceii au ajuns la vârsta sacrificării
Purceii crescuți în județul Constanța. FOTO Arhivă

În scopul prevenirii apariției toxiinfecțiilor alimentare în perioada Sărbătorilor de iarnă, când, în mod tradițional, consumul unor cantități de alimente de origine animală crește, precum și pentru prevenirea răspândirii Pestei Porcine Africane (PPA), ANSVSA consideră necesară dispunerea unor măsuri specifice, precum și intensificarea controalelor sanitare veterinare în vederea verificării condițiilor de igienă, în care sunt produse, depozitate, transportate și valorificate carnea de porc și alte produse de origine animală și nonanimală destinate consumului uman pentru asigurarea unui climat de siguranță pe întreg lanțul alimentar și implicit pentru protecția consumatorului.

În același timp, DSVSA Constanța recomandă populației să achiziționeze produsele alimentare (implicit carnea de porc și produsele cu specific tradițional) numai din unități autorizate sau înregistrate sanitar veterinar.

Tot în acest sens, menționăm că sacrificarea porcilor pentru consum public se realizează numai în abatoare autorizate, unde se realizează obligatoriu și examenul trichineloscopic, carnea rezultată fiind marcată în conformitate cu prevederile legislației sanitare veterinare în vigoare.

Sacrificarea porcilor în gospodăriile populației se realizează numai pentru consum familial, examenul trichineloscopic în aceste cazuri, fiind efectuat în mod obligatoriu, de către proprietarii animalelor, în locațiile stabilite la nivelul județului Constanța.

Examenul trichineloscopic este metoda principală de decelare a parazitului Trichinella spp. din carnea de porc, mistreț, urs, cal, nutrie, parazit care poate provoca afecțiuni ce se pot finaliza chiar cu decesul persoanelor care au consumat carne infestată.

Localizările cele mai frecvente ale larvelor sunt în mușchii de la baza limbii, diafragma și pilierii diafragmatici, mușchii maseteri, mușchii intercostali, precum și mușchii profunzi ai cefei, acestea constituind baza anatomică pentru proba recoltată în vederea analizării.

Sacrificarea porcilor și consumarea lor în familie, fără controlul sanitar veterinar al stării de sănătate a animalului și a salubrității cărnii obținute, poate avea consecințe grave asupra sănătății consumatorilor.

Aceștia se supun unui risc major putându-se îmbolnăvi de trichineloză, care se poate realiza prin consumul de carne crudă sau insuficient preparată termic care conține larve infestante.

Nu trebuie consumată nicio parte anatomică din porcul crescut în gospodăriile particulare, până la efectuarea examenului trichineloscopic și comunicarea rezultatului.

Contaminarea se face exclusiv pe cale digestivă prin consumul de carne infestată cu Trichinella spp. .

Principalul rezervor al parazitului Trichinella spp. îl constituie animalele sălbatice de pe lângă locuințe: șobolani, șoareci, câini, pisici, porci.

Prevenția – controlul sanitar veterinar al cărnii de porc prin examen trichinoscopic; achiziționarea cărnii de porc numai din unități autorizate/înregistrate sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor și prevenirea infestării porcilor prin deratizări pentru distrugerea rozătoarelor, respectiv a șobolanilor.

Debut – la o săptămână, apar simptome digestive și se recomandă prezentarea la o unitate sanitară.

Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Constanța asigură examinarea trichineloscopică în punctele special amenajate aflate în sediul DSVSA Constanța, Piața Griviței și în cadrul Circumscripțiilor Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor din orașele Mangalia, Cernavodă, Medgidia, Năvodari și Hârșova.

LOCAȚII unde se poate efectua examenul trichineloscopic

NR. CRT.LOCAȚIATELEFON
1DSVSA CONSTANȚA – șos Mangaliei, nr. 780241/682417
2CSVSAO CONSTANȚA 2 – Piața Griviței0784/206.514
3CSVSAO NĂVODARI – str. Cabanei, nr. 30784/206.520
4CSVSAO MEDGIDIA – str. Tudor Vladimirescu, nr.10784/206.523
5CSVSAO CERNAVODĂ – str. Medgidiei, bloc H10774/621.917
6CSVSAO MANGALIA – str. Rozelor, nr. 15 – 170784/206.510
7CSVSAO Hârșova – str. Plantelor, bl. P50784/206.524

De asemenea, examinarea trichineloscopică mai este asigurată în 44 de Circumscripții de Asistență Veterinară diseminate pe teritoriul județului, conform tabelului anexat.

NR. CRT.LOCAȚIATELEFON
1Băneasa0766/439837
2Ion Corvin0766/439513
3Oltina0787/867906
4Ostrov0768/473356
5Topalu0722/313176
6Mihail Kogălniceanu0752/029961
7Istria0722/562677
8Cogealac0764/655709
9Ciocârlia0729/601250
10Cobadin0729/601250
11Deleni0749/582897
12Petroșani0749/643722
13Adamclisi0722/224334
14Costinești0722/452410
15Tuzla0722/452410
16Eforie0744/312501
17Techirghiol0744/312501
18Topraisar0723/624651
19Mereni0744/312501
20Bărăganu0744/312501
21Amzacea0744/344418
22Comana0744/344418
23Hârșova0767/963384
24Ciobanu – Gârliciu0729/237872

0762/268840

25Saraiu0763/274018
26Crucea0746/061627
27Nicolae Bălcescu0727/345920
28Mangalia0720/570726
29Albești0735/229702
30Pecineaga0766/398643
31Cerchezu0740/979337
32Dumbrăveni0740/979337
33Independența0740/979337
34Chirnogeni0722/452410
35Negru Vodă0721/856604
36Castelu0722/452410
37Poarta Albă0722/452410
38Peștera0766/693450
39Ovidiu0721/255958
40Lumina0721/203206
41Corbu0721/388213
42Săcele0721/388213
43Târgușor0761/617323
44Grădina0764/655709

Programul de funcționare este de luni – sâmbătă, de la ora 830 la ora 1630, iar în zilele de duminică de la ora 830 la ora 1400.

Tariful de examinare pentru porcul domestic este de 24,99 lei, TVA inclus.

Este interzisă vânzarea porcilor vii și comercializarea cărnii de porc în locuri neaprobate sanitar veterinar.

Totodată, în această perioadă, prin echipe special desemnate, DSVSA Constanța va asigura verificarea condițiilor sanitar veterinare de producere, prelucrare, depozitare, livrare, transport și comercializare pe întreg lanțul alimentar în unități de vânzare cu amănuntul de tipul carmangerii, măcelării, magazine desfacere carne, hale și piețe agroalimentare, magazine alimentare, supermarket, hipermarket, brutării, laboratoare cofetărie – patiserie, unități de alimentație publică.

În acest sens, acțiunile sanitare veterinare vor avea ca obiectiv următoarele aspecte:

  • Respectarea cerințelor pentru înregistrarea/autorizarea sanitară veterinară și pentru siguranța alimentelor a unităților;
  • Respectarea cerințelor generale de igienă conform prevederilor legale referitoare la construcție și dotarea cu facilități și echipamente a unităților de vânzare cu amănuntul, a condițiilor de igienă și de întreținere a spațiilor de prelucrare și depozitare a alimentelor, a respectării condițiilor de sănătate și igienă a personalului care manipulează alimentele, a existenței sursei de apă potabilă, a facilităților pentru spălarea mâinilor personalului și a ustensilelor de lucru;
  • Eligibilitatea materiilor prime privind marca de sănătate și înscrisurile de pe etichete;
  • Trasabilitatea produselor alimentare prin verificarea documentelor de proveniență a materiilor prime destinate prelucrării și a intrărilor de produse alimentare destinate comercializării către consumatorul final;
  • Verificarea respectării cerințelor specifice de igienă pentru manipularea, prepararea, depozitarea, expunerea și servirea alimentelor.

Se asigură serviciul de permanență în perioadele 29.11.2021 – 24.12.2021 și 27.12.2021 – 30.12.2021, iar neconformitățile sau abaterile de la legislația sanitară veterinară sesizate pot fi comunicate la numărul de telefon 0786/577.007, precum și la număr de telefon “Call Center” ANSVSA 0800.826.787.

De asemenea, la nivelul Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Constanța se vor constitui echipe mixte formate din cu reprezentați ai DSVSA (Serviciul Control Oficial Siguranța Alimentelor și Serviciul Control Oficial Sănătate și Bunăstare Animală) care, în colaborare cu reprezentanții Inspectoratului de Poliție și Inspectoratului de Jandarmi Județean vor efectua controale oficiale având drept scop verificarea modului de respectare a cerințelor legislației UE aplicabile comerțului cu porcine vii, precum și a măsurilor privind restricționarea mișcărilor de porci vii ca urmare a apariției unor focare de PPA, în conformitate cu prevederile Regulamentului de punere în aplicare (UE) 2021/605, cu modificările și completările ulterioare.

 

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*