În scopul prevenirii apariției toxiinfecțiilor alimentare în perioada Sărbătorilor de iarnă, când, în mod tradițional, consumul unor cantități de alimente de origine animală crește, precum și pentru prevenirea răspândirii Pestei Porcine Africane (PPA), ANSVSA consideră necesară dispunerea unor măsuri specifice, precum și intensificarea controalelor sanitare veterinare în vederea verificării condițiilor de igienă, în care sunt produse, depozitate, transportate și valorificate carnea de porc și alte produse de origine animală și nonanimală destinate consumului uman pentru asigurarea unui climat de siguranță pe întreg lanțul alimentar și implicit pentru protecția consumatorului.
În același timp, DSVSA Constanța recomandă populației să achiziționeze produsele alimentare (implicit carnea de porc și produsele cu specific tradițional) numai din unități autorizate sau înregistrate sanitar veterinar.
Tot în acest sens, menționăm că sacrificarea porcilor pentru consum public se realizează numai în abatoare autorizate, unde se realizează obligatoriu și examenul trichineloscopic, carnea rezultată fiind marcată în conformitate cu prevederile legislației sanitare veterinare în vigoare.
Sacrificarea porcilor în gospodăriile populației se realizează numai pentru consum familial, examenul trichineloscopic în aceste cazuri, fiind efectuat în mod obligatoriu, de către proprietarii animalelor, în locațiile stabilite la nivelul județului Constanța.
Examenul trichineloscopic este metoda principală de decelare a parazitului Trichinella spp. din carnea de porc, mistreț, urs, cal, nutrie, parazit care poate provoca afecțiuni ce se pot finaliza chiar cu decesul persoanelor care au consumat carne infestată.
Localizările cele mai frecvente ale larvelor sunt în mușchii de la baza limbii, diafragma și pilierii diafragmatici, mușchii maseteri, mușchii intercostali, precum și mușchii profunzi ai cefei, acestea constituind baza anatomică pentru proba recoltată în vederea analizării.
Sacrificarea porcilor și consumarea lor în familie, fără controlul sanitar veterinar al stării de sănătate a animalului și a salubrității cărnii obținute, poate avea consecințe grave asupra sănătății consumatorilor.
Aceștia se supun unui risc major putându-se îmbolnăvi de trichineloză, care se poate realiza prin consumul de carne crudă sau insuficient preparată termic care conține larve infestante.
Nu trebuie consumată nicio parte anatomică din porcul crescut în gospodăriile particulare, până la efectuarea examenului trichineloscopic și comunicarea rezultatului.
Contaminarea se face exclusiv pe cale digestivă prin consumul de carne infestată cu Trichinella spp. .
Principalul rezervor al parazitului Trichinella spp. îl constituie animalele sălbatice de pe lângă locuințe: șobolani, șoareci, câini, pisici, porci.
Prevenția – controlul sanitar veterinar al cărnii de porc prin examen trichinoscopic; achiziționarea cărnii de porc numai din unități autorizate/înregistrate sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor și prevenirea infestării porcilor prin deratizări pentru distrugerea rozătoarelor, respectiv a șobolanilor.
Debut – la o săptămână, apar simptome digestive și se recomandă prezentarea la o unitate sanitară.
Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Constanța asigură examinarea trichineloscopică în punctele special amenajate aflate în sediul DSVSA Constanța, Piața Griviței și în cadrul Circumscripțiilor Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor din orașele Mangalia, Cernavodă, Medgidia, Năvodari și Hârșova.
LOCAȚII unde se poate efectua examenul trichineloscopic
NR. CRT. | LOCAȚIA | TELEFON |
1 | DSVSA CONSTANȚA – șos Mangaliei, nr. 78 | 0241/682417 |
2 | CSVSAO CONSTANȚA 2 – Piața Griviței | 0784/206.514 |
3 | CSVSAO NĂVODARI – str. Cabanei, nr. 3 | 0784/206.520 |
4 | CSVSAO MEDGIDIA – str. Tudor Vladimirescu, nr.1 | 0784/206.523 |
5 | CSVSAO CERNAVODĂ – str. Medgidiei, bloc H1 | 0774/621.917 |
6 | CSVSAO MANGALIA – str. Rozelor, nr. 15 – 17 | 0784/206.510 |
7 | CSVSAO Hârșova – str. Plantelor, bl. P5 | 0784/206.524 |
De asemenea, examinarea trichineloscopică mai este asigurată în 44 de Circumscripții de Asistență Veterinară diseminate pe teritoriul județului, conform tabelului anexat.
NR. CRT. | LOCAȚIA | TELEFON |
1 | Băneasa | 0766/439837 |
2 | Ion Corvin | 0766/439513 |
3 | Oltina | 0787/867906 |
4 | Ostrov | 0768/473356 |
5 | Topalu | 0722/313176 |
6 | Mihail Kogălniceanu | 0752/029961 |
7 | Istria | 0722/562677 |
8 | Cogealac | 0764/655709 |
9 | Ciocârlia | 0729/601250 |
10 | Cobadin | 0729/601250 |
11 | Deleni | 0749/582897 |
12 | Petroșani | 0749/643722 |
13 | Adamclisi | 0722/224334 |
14 | Costinești | 0722/452410 |
15 | Tuzla | 0722/452410 |
16 | Eforie | 0744/312501 |
17 | Techirghiol | 0744/312501 |
18 | Topraisar | 0723/624651 |
19 | Mereni | 0744/312501 |
20 | Bărăganu | 0744/312501 |
21 | Amzacea | 0744/344418 |
22 | Comana | 0744/344418 |
23 | Hârșova | 0767/963384 |
24 | Ciobanu – Gârliciu | 0729/237872 0762/268840 |
25 | Saraiu | 0763/274018 |
26 | Crucea | 0746/061627 |
27 | Nicolae Bălcescu | 0727/345920 |
28 | Mangalia | 0720/570726 |
29 | Albești | 0735/229702 |
30 | Pecineaga | 0766/398643 |
31 | Cerchezu | 0740/979337 |
32 | Dumbrăveni | 0740/979337 |
33 | Independența | 0740/979337 |
34 | Chirnogeni | 0722/452410 |
35 | Negru Vodă | 0721/856604 |
36 | Castelu | 0722/452410 |
37 | Poarta Albă | 0722/452410 |
38 | Peștera | 0766/693450 |
39 | Ovidiu | 0721/255958 |
40 | Lumina | 0721/203206 |
41 | Corbu | 0721/388213 |
42 | Săcele | 0721/388213 |
43 | Târgușor | 0761/617323 |
44 | Grădina | 0764/655709 |
Programul de funcționare este de luni – sâmbătă, de la ora 830 la ora 1630, iar în zilele de duminică de la ora 830 la ora 1400.
Tariful de examinare pentru porcul domestic este de 24,99 lei, TVA inclus.
Este interzisă vânzarea porcilor vii și comercializarea cărnii de porc în locuri neaprobate sanitar veterinar.
Totodată, în această perioadă, prin echipe special desemnate, DSVSA Constanța va asigura verificarea condițiilor sanitar veterinare de producere, prelucrare, depozitare, livrare, transport și comercializare pe întreg lanțul alimentar în unități de vânzare cu amănuntul de tipul carmangerii, măcelării, magazine desfacere carne, hale și piețe agroalimentare, magazine alimentare, supermarket, hipermarket, brutării, laboratoare cofetărie – patiserie, unități de alimentație publică.
În acest sens, acțiunile sanitare veterinare vor avea ca obiectiv următoarele aspecte:
- Respectarea cerințelor pentru înregistrarea/autorizarea sanitară veterinară și pentru siguranța alimentelor a unităților;
- Respectarea cerințelor generale de igienă conform prevederilor legale referitoare la construcție și dotarea cu facilități și echipamente a unităților de vânzare cu amănuntul, a condițiilor de igienă și de întreținere a spațiilor de prelucrare și depozitare a alimentelor, a respectării condițiilor de sănătate și igienă a personalului care manipulează alimentele, a existenței sursei de apă potabilă, a facilităților pentru spălarea mâinilor personalului și a ustensilelor de lucru;
- Eligibilitatea materiilor prime privind marca de sănătate și înscrisurile de pe etichete;
- Trasabilitatea produselor alimentare prin verificarea documentelor de proveniență a materiilor prime destinate prelucrării și a intrărilor de produse alimentare destinate comercializării către consumatorul final;
- Verificarea respectării cerințelor specifice de igienă pentru manipularea, prepararea, depozitarea, expunerea și servirea alimentelor.
Se asigură serviciul de permanență în perioadele 29.11.2021 – 24.12.2021 și 27.12.2021 – 30.12.2021, iar neconformitățile sau abaterile de la legislația sanitară veterinară sesizate pot fi comunicate la numărul de telefon 0786/577.007, precum și la număr de telefon “Call Center” ANSVSA 0800.826.787.
De asemenea, la nivelul Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Constanța se vor constitui echipe mixte formate din cu reprezentați ai DSVSA (Serviciul Control Oficial Siguranța Alimentelor și Serviciul Control Oficial Sănătate și Bunăstare Animală) care, în colaborare cu reprezentanții Inspectoratului de Poliție și Inspectoratului de Jandarmi Județean vor efectua controale oficiale având drept scop verificarea modului de respectare a cerințelor legislației UE aplicabile comerțului cu porcine vii, precum și a măsurilor privind restricționarea mișcărilor de porci vii ca urmare a apariției unor focare de PPA, în conformitate cu prevederile Regulamentului de punere în aplicare (UE) 2021/605, cu modificările și completările ulterioare.
Be the first to comment