Investițiile în infrastructura rutieră sunt esențiale pentru un oraș modern și prosper, iar Murfatlar nu face excepție. Prin modernizarea și extinderea rețelei de drumuri, localitatea constănțeană își asigură o bază solidă pentru o creștere durabilă, contribuind la îmbunătățirea calității vieții locuitorilor săi, care vor avea un acces mai rapid și mai sigur la locurile de muncă, școli, spitale și alte instituții esențiale. Totodată, vorbim despre un oraș celebru pentru podgoriile din jurul său, o infrastructură modernă facilitând accesul turiștilor și aducând beneficii economice suplimentare.
Un proiect la care lucrările au început chiar în această primăvară, cel de asfaltare a 20 dintre străzile orașului Murfatlar, pe o lungime totală de peste 7 kilometri, înaintează în ritm susținut. În mijlocul zgomotului utilajelor și a forfotei muncitorilor, echipa CTnews l-a întâlnit chiar pe edilul orașului, care inspecta lucrările de pe frontul de lucru deschis pe strada Tineretului.
„În primul rând, puteți vedea că s-a încheiat campania electorală, dar încă se lucrează”, ne-a întâmpinat primarul Gheorghe Cojocaru. „Avem o problemă, așa, cu electoratul nostru, care spune că se lucrează doar în campania electorală. Lucrurile nu stau așa, acesta este ritmul lucrărilor, nu are legătură cu campania electorală. Când ai bani din bugetul local, îi cheltui când vrei. Când accesezi un proiect cu finanțare europeană sau guvernamentală, își urmează cursul.
Deci, chiar dacă s-a încheiat campania, se lucrează la cele 20 de străzi din orașul Murfatlar cuprinse în investiția finanțată prin Programul Național de Investiții Anghel Saligny”, a explicat primarul orașului Murfatlar.
Strada Tineretului este doar una dintre cele 20 de străzi cuprinse în proiectul „Reabilitarea și modernizarea străzilor în orașul Murfatlar, județul Constanța”, în valoare de 19.256.063 lei, din care 15.000.000 lei sunt finanțați prin Programul național de investiții „Anghel Saligny”.
„Ne aflăm pe strada Tineretului, una dintre cele mai lungi străzi din orașul Murfatlar, unde s-au refăcut trotuarele, s-au introdus borduri noi și urmează asfaltarea carosabilului. Ca și pe celelalte străzi din oraș, s-a lucrat într-o ordine firească, s-a introdus canalizare, s-au reabilitat rețelele de alimentare cu apă curentă, s-a introdus rețeaua de gaze naturale, cu branșamente pentru fiecare gospodărie, iar acum se și asfaltează”, a continuat primarul Gheorghe Cojocaru.
În cadrul aceluiași proiect de investiții mai sunt cuprinse următoarele străzi: Nicolae Bălcescu, Dimitrie Cantemir, Nicolae Titulescu, Nichita Stănescu, Duzilor, General Vasile Milea, Nicolae Iorga-tr.1, Mircea Eliade, Junimii, Mihai Eminescu, Mihail Kogălniceanu, Industrială 1-parțial, Aleea Garofiței, Aleea Liliacului, Aleea Narciselor, Aleea Zambilelor, Aleea Mărgăritarelor, Aleea Trandafirului și Aleea Ghiocelului.
„În cartierul de vest, în care ne aflăm, mai avem ultimele trei străzi care vor fi asfaltate, apoi putem spune că în oraș avem toate străzile asfaltate. Rămâne satul Siminoc, acolo este ceva mai complicat, pentru că nu mai putem accesa finanțare europeană, doar guvernamentală, iar pentru aceste fonduri există o cerință obligatorie: nu se mai dau bani pentru asfaltare dacă nu există rețea de canalizare, ceea ce este normal.
De aceea, le spun oamenilor să aibă răbdare, deoarece am accesat un proiect și l-am câștigat, cu Agenția Fondului de Mediu, în valoare de 6 milioane de euro, prin care vom extinde rețeaua de canalizare de la Murfatlar cu cea din satul Siminoc, unde va exista o stație de pompare, cu o conductă de refulare până în orașul Murfatlar, în cartierul de vest”, a explicat Gheorghe Cojocaru.
Evident, acesta este doar unul dintre proiectele aflate în faza de implementare, administrația locală din orașul constănțean încercând, pe toate căile, să atragă finanțări din toate sursele (europene, inter-regio și guvernamentale), astfel încât Murfatlar să devină un oraș modern, atractiv atât pentru locuitorii săi, cât și pentru cei care îl vizitează.
„Lucrăm la construcția noii creșe pentru copii, la reabilitarea școlilor, reabilitarea locurilor de joacă, crearea de noi parcuri, precum cel din centrul satului Siminoc, unde am câștigat finanțare pe un proiect transfrontalier inter-regio, cu parteneri din Bulgaria, Ucraina și Republica Moldova. De asemenea, mai avem un proiect de regenerare urbană între blocuri, de asemenea un proiect transfrontalier, dar și realizarea unei păduri urbane.
Mai avem un proiect pentru construcția unui parc fotovoltaic, aflat în evaluare la Ministerul Energiei, un proiect foarte important deoarece ne va oferi independența energetică necesară. Vă pot spune că pe timp de iarnă, Primăria Orașului Murfatlar cheltuie în jur de 50.000 de lei pe factura de energie electrică, bani care ne vor rămâne în fiecare lună de iarnă, pentru că vara mai scade consumul, bani cu care am putea face, de exemplu, câte un loc de joacă în fiecare lună”, a mai spus primarul Gheorghe Cojocaru.
Be the first to comment