Procurori ai Parchetului Militar de pe lângă Tribunalul Militar Bucureşti au deschis un dosar de cercetare penală, pentru neglijență în serviciu, urmând să verifice modul în care au intervenit pompierii constănțeni la incendiul de marți, 16 februarie, când o femeie a murit după ce a sărit de la balconul apartamentului cuprins de flăcări.
„Pe data de 16 februarie, procurorii militari de la Parchetul Militar București s-au sesizat din oficiu cu privire la circumstanțele în care a avut loc intervenția pompierilor la stingerea unui incendiu produs în municipiul Constanța, iar încadrarea juridică a faptei este de neglijență în serviciu”, a precizat purtătorul de cuvânt al Parchetului Militar de pe lângă Tribunalul Militar Bucureşti, căpitanul magistrat Daniela Dediu.
Salvatorii constănțeni au fost solicitați să intervină, marți dimineață, pentru a lichida un incendiu izbucnit într-un apartament aflat la etajul șase al unui bloc de locuințe de pe bulevardul Mamaia, din Constanța. O femeie în vârstă de 56 de ani a murit după ce a sărit de la balconul apartamentului cuprins de flăcări. Cadrele medicale au încercat zeci de minute să o resusciteze, dar într-un final au trebuit să declare decesul.
Și reprezentanți ai Inspectoratului de Poliţie al Județului Constanţa au anunţat că a fost deschis un dosar de cercetare penală, in rem, pentru ucidere din culpă.
De asemenea, atât comanda Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Dobrogea” al județului Constanța, cât și o comisie a Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, vor verifica modul în care au intervenit pompierii constănțeni la incendiu.
Șeful ISU „Dobrogea”, colonelul Cristian Mihai Amarandei, a precizat miercuri, 17 februarie, într-o conferință de presă, că se verifică „punct cu punct, pas cu pas” cum s-au desfășurat operațiunile de alertare, alocare de resurse, organizarea și desfășurarea intervenției.
„Să vedem unde sunt acele disfuncționalități care au condus la producerea unor neînțelegeri în ceea ce privește modul cum au ajuns la locul intervenției forțele alocate. Din păcate, s-au strecurat niște erori în ceea ce privește timpul în care a ajuns la locul intervenției autoscara, autoscara fiind o autospecială din cadrul altui detașament, Detașamentul Palas. Acesta se află la o distanță de aproximativ 8-9 kilometri față de locul producerii incendiului. Din datele ulterioare s-a constatat că această autospecială a ajuns în jurul orei 9.41 și nu cum s-a declarat inițial 9,27. (…) Există o neconcordanță între ceea ce comunică personalul de serviciu din dispecerat și ceea ce ne comunică personalul de serviciu de la Detașamentul Palas. Momentul anunțării din dispecerat este ora 9 și 17 minute, timpul până când echipajul a fost alertat nu este explicat de personalul de serviciu de la Detașamentul Palas. Acum încă suntem în cercetare, atât comisia constituită la nivelul inspectoratului, cât și comisia venită de la IGSU. Credem că a fost o eroare la Detașamentul Palas”, a precizat șeful ISU „Dobrogea, colonelul Cristian Mihai Amarandei.
Be the first to comment