Comuna Cumpăna e în sărbătoare: timp de două zile în localitate a răsunat muzica populară de la Căminul Cultural, pe a cărui scenă au urcat cei mai talentați tineri artiști în cântec popular. Este un regal folcloric care a reunit în concurs cele mai bune tinere voci din toată țara: Festivalul Internațional Concurs de Folclor “Dor de Cânt Românesc” se află deja la a 13-a ediție.
“Este obligația noastră sacră, a administrației publice locale de a duce și-a transmite mai departe tinerilor noștri, moștenirea poporului român: folclorul românesc. Asta încercăm noi să realizăm aici la Cumpăna, având ca și concurenți 61 de interpreți din 17 județe ale României – cele mai frumoase zone etnofolclorice ale țării noastre” a declarat primărița din Cumpăna, Mariana Gâju pentru jurnaliștii Constanța NEWS.
Festivalul este o manifestare a tezaurului folcloric din România şi are ca obiectiv afirmarea valorilor autentice și nu doar atât: prin vârsta tânără a concurenților, concursul de muzică populară își propune să introducă în circuitul naţional noi talente, cât şi prezentarea celor mai frumoase costume din diferitele zone etno-folclorice ale ţării. Din juriu au făcut parte personalităţi ale lumii folclorului românesc, oameni de cultură şi oameni din media, profesori de muzică.
“E un juriu de prestigiu alcătuit din profesioniști – doar câteva nume trebuie să rostesc: Elize Stan, Grigore Leșe, Maria Marin Tănase, Doina Iștvanoni – profesioniști în a aprecia cântecul popular românesc și în a aprecia în același timp și costumul popular românesc. Cu alte cuvinte folclorul românesc se află “acasă” aici la Cumpăna” spune cu mândrie primărița Mariana Gâju.
Festivalul este deschis artiştilor amatori, solişti vocali din ţară, interpreţi ai cântecului popular românesc, cu vârste cuprinse între 6 şi 18 ani, structuraţi pe trei secţiuni de vârstă, sub acompaniamentul Orchestrei „Rapsodia Vasluiului“, condusă de dirijorul Cristian Năstase. Folclorul românesc din toată ţara a fost reprezentat la Cumpăna, concurenţii provenind din judeţele Alba, Argeş, Bacău, Braşov, Brăila, Bucureşti, Buzău, Constanţa, Dâmboviţa, Galaţi, Gorj, Dolj, Ialomiţa, Iaşi, Ilfov, Mehedinţi, Mureş, Neamţ, Prahova, Suceava, dar şi din Republica Moldova.
“Ceea ce este mulțumitor pentru noi organizatorii – Primăria și Consiliul Local Cumpăna – este că acest festival crește în calitate. Are importanță plus valoarea pe care o aduc tinerii comunei noastre împreună cu tinerii din alte comune ale României, pentru că aici este vorba în majoritate de reprezentanți din mediul rural – “Veșnicia s-a născut la sat” este și motto-ul Asociației Comunelor din România și are importanță că promovăm în același timp localitățile noastre” a declarat pentru Constanța NEWS, edilul Mariana Gâju.
Festivalul a găzduit și recitalurile susţinute de nume de răsunet ale folclorului românesc: Grigore Leşe, Polina Gheorghe, Mariana Man-Gheorghe, Ion Drăgan, Maria Tănase-Marin, Grigore Gherman, Cătălin Doinaş, Elena Plătică, alături de câştigătoarea trofeului ediţiei anterioare a festivalului, Vasia Oprea. De-a lungul timpului, Festivalul “Dor de Cant Românesc ” a devenit o rampă de lansare pentru câştigătorii concursului.
Be the first to comment