În scopul prevenirii apariţiei unor episoade de toxiinfecţii alimentare în perioada Sărbătorilor Pascale Catolice și Sărbătorilor Pascale Ortodoxe, când se comercializează o cantitate mai mare de produse alimentare, Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Constanţa va dispune măsuri specifice de monitorizare, supraveghere şi control sanitar veterinar a activităţilor de producere, depozitare, transport şi valorificare a cărnii de miel, ouălor şi produselor din ouă, laptelui şi produselor lactate, peştelui şi produselor din pescuit pe teritoriul Judeţului Constanţa.
În acest sens, în baza unui program stabilit de către Directorul executiv al DSVSA Constanţa, în perioada 5 martie – 7 aprilie, medicii veterinari cu atribuţiuni de control oficial din cadrul DSVSA Constanţa precum şi medicii veterinari din cadrul CSVSA şi CSVZ vor efectua controale şi verificări ale modului în care sunt respecate condiţiile sanitare veterinare în pieţele agroalimentare, centrele de sacrificare temporare ale mieilor şi iezilor, unităţi de tranşare, unităţi de depozitare şi în toate unităţile unde se comercializează alimente de origine animală.
De asemenea, va fi asigurată permanență la nivelul DSVSA Constanţa, CSVSA şi CSVZ inclusiv în zilele de sâmbătă şi duminică, afişându-se programul de lucru, numele medicului veterinar responsabil precum şi numărul de telefon la care consumatorii pot sesiza orice aspect privind nereguli în domeniul siguranţei alimentelor, respectiv 0786/577.007.
Nr. crt. Circumscripții sanitare veterinare Medici veterinari oficiali Nr. de telefon
1 CSVSA Constanța Sud Dr. Preduț Ion 0721/280.368
2 CSVSA Constanța Nord Dr. Tuică arion Magda 0784/206.514
3 CSVSA Năvodari Dr. Caragheorghe Zoița 0784/206.520
4 CSVSA Mangalia Dr. Săvescu Nicu 0722/319.158
5 CSVSA Medgidia Dr. Iusco Ionuț 0727/395.582
6 CSVZ Constanța Dr. Pop Grigore 0722/933.313
7 CSVZ Mangalia Dr. Vâjială Angela 0784/206.528
8 CSVZ Hârșova Dr. Ghiță Stere 0784/206.524
9 CSVZ Băneasa Dr. Ionescu Iulian 0784/206.517
10 CSVZ Medgidia Dr. Ionescu Ion 0784/206.522
Activităţile sanitare veterinare vor avea ca obiectiv următoarele aspecte:
Sacrificarea mieilor/iezilor
Sacrificarea mieilor şi iezilor se realizează în unităţi de abatorizare autorizate sanitar veterinar pentru schimburi intracomunitare pentru sacrificarea ovinelor, publicate pe site-ul ANSVSA. În abatoarele sanitare veterinare autorizate personalul sanitar veterinar de specialitate va admite la tăiere doar animalele sănătoase provenite din exploataţii comerciale şi gospodăriile populaţiei, însoţite de documente care să ateste starea de sănătate a acestora. Marca se sănătate, de formă ovală, va fi aplicată pe carcasele de miel/ied numai după examinarea post-mortem de către medicul veterinar care asigură supravegherea sanitară veterinară a abatorului . Carcasele rezultate din abatorizare pot fi comercializate în pieţele agroalimentare numai dacă sunt însoţie de certificate de sănătate publică veterinară şi transportate cu mijloace auto autorizate sanitar veterinar, pieţe care trebuie să deţină spaţii special amenajate pentru depozitarea şi comercializarea carcaselor de miei/iezi sub un regim termic care să nu le modifice caracteristicile organoleptice, fizico-chimice şi microbiologice, oferite spre vânzare direct către consumatorul final.
DSVSA Constanţa va permite organizarea şi amenajarea locurilor speciale de sacrificare miei şi iezi numai în perioada 15.03.2018 – 31.03.2018, între orele 0700 – 1700 şi numai dacă există solicitări scrise şi argumentate din partea autorităţilor locale în acest sens.
Sacrificarea mieilor/iezilor în aceste locaţii va fi permisă numai dacă:
– fermele/exploataţiile de unde vor fi livrate animalele pentru tăiere, precum şi operatorii din domeniul alimentar care desfăşoară activităţi de procesare, depozitare, transport/distribuţie şi comercializare a cărnii de miel şi a produselor derivate din aceasta deţin autorizare/înregistrare sanitară veterinară eliberată în conformitate cu prevederile legislaţiei în vigoare;
– vor fi admise pentru sacrificare în vederea consumului public numai animalele cu o stare corespunzătoare de sănătate şi care sunt identificate conform legislaţiei în vigoare, crescute în ferme, localităţi şi zone indemne de boli transmisibile;
– respectarea regulilor de bunăstare a animalelor în timpul transportului, abatorizării sau tăierii, conform prevederilor legale, iar formularele de mişcare să fie completate corespunzător;
– transportul mieilor pentru tăiere să fie efectuat numai în mijloace auto autorizate sanitar veterinar şi însoţit de certificate sanitare veterinare, care să ateste sănătatea acestora, precum şi de documente privind informaţiile lanţului alimentar, conform modelului stabilit de ANSVSA;
– sacrificarea mieilor se realizează în unităţi de abatorizare autorizate sanitar veterinar pentru schimburi intracomunitare pentru sacrificarea de ovine, publicate pe site-ul ANSVSA.
– în cazuri excepţionale, sacrificarea mieilor poate fi realizată şi în spaţii amenajate temporar, organizate în condiţiile legii în care să se asigure supravegherea sanitară veterinară şi în care sunt respectate condiţiile prevăzute de legislaţie.
– spaţiile amenajate temporar pentru sacrificarea mieilor trebuie să fie situate în zone în care nu au fost impuse restricţii din motive de sănătate a animalelor;
Centrele de sacrificare temporară a mieilor/iezilor vor dispune de facilităţi pentru cazarea animalelor înainte de tăiere cu asigurarea condiţiilor de bunăstare animală (furajare, adăpare, umbrare), spaţiu pentru sacrificare şi jupuire, sistem de alimentare cu apă potabilă caldă şi rece, facilităţi de colectare a subproduselor necomestibile şi a materialului cu risc specific, spaţiu pentru controlul sanitar veterinar post-mortem al carcaselor, vestiar şi grup sanitar. Carnea rezultată din aceste puncte de sacrificare temporare va fi comercializată direct numai consumatorului final imediat după sacrificare, examinare şi marcare. Aplicarea mărcii de sănătate, pe carcasele de miel şi ied se va face numai după efectuarea examinării post-mortem de către medicul veterinar care asigură supravegherea sanitară veterinară a locului temporar amenajat pentru sacrificarea meilor şi iezilor. Marcarea cărnii va fi realizată cu o marcă de sănătate de formă rotundă cu diametrul de 3,5 cm, în interiorul căreia este înscris indicativul judeţului urmat de codul numeric acordat de DSVSA judeţeană.
Carnea de miel/ied rezultată în urma sacrificărilor în aceste locaţii amenajate temporar va fi obţinută numai la cererea directă a consumatorilor şi nu poate fi livrată către alte unităţi din domeniul alimentar înregistrate/autorizate sanitar veterinar.
Activitatea de sacrificare a mieilor şi iezilor în spaţiile amenajate temporar se realizează numai în perioada 15 -31 martie, în intervalul orar 7.00 – 17.00.
Be the first to comment