Tehnologia și implicit digitalizarea nu schimbă doar maniera de comunicare, ci și felul în care oamenii de pretutindeni trăiesc și muncesc, iar situația creată de pandemia de COVID-19 a dat Uniunii Europene și țărilor membre un puternic imbold de a depune eforturi în direcția tranziției mai accelerate spre digitalizare în sectorul public și privat.
Conform statisticilor Consiliului European, la nivelul Uniunii, ne confruntăm cu o cerere tot mai mare din partea tuturor sectoarelor de lucrători cu competențe digitale. În contextul dat, Tech Academy își propune să contribuie activ la digitalizarea forței de muncă din România prin instruirea a 660 de angajați din regiunile Sud Vest, Sud Muntenia și Sud Est.
Deficit estimat de angajați ,,digitalizați” în Uniunea Europeană de aproximativ un milion de persoane
Soluțiile digitale contribuie activ atât la crearea de locuri de muncă, la stimularea inovării, progresului și competitivității, cât și la o îmbunătățire generală a vieții cetățenilor. Digitalizarea face acum parte din viața noastră, indiferent că suntem angajați sau antreprenori, de tipul de companie pentru care lucrăm și de domeniul în care activăm. Este o trăsătură cu care generațiile noi „se nasc” și pe care generațiile existente trebuie să „o dobândească”, în anul 2020 statele membre ale UE confruntându-se cu un deficit estimat de 1 milion de experți în domeniul digital necesari pe piață. Unul dintre punctele de pe agenda liderilor UE este de înjumătăți acest număr până în anul 2025 prin facilitatea și îmbunătățirea educației digitale și prin actualizarea competențelor forței de muncă.
Tech Academy – cursuri pentru digitalizarea României pentru 660 de angajați. 90 la sută dintre cursanți vor obține și diplomă recunoscută de ANC
Contrar faptului că ne mândrim cu o comunitate respectabilă de specialiști IT și cu viteze de internet greu de egalat, România se află pe ultimele locuri în Europa în ceea ce privește nivelul general de alfabetizare digitală a populației, conform ultimului raport despre indexul de digitalizare realizat de Banca Europeană de Investiții.
Astfel, dată fiind nevoia evidentă de cursuri IT pentru lucrătorii din toată Europa, printre care și România, au fost alocate fonduri considerabile care să contribuie la integrarea tehnologiei în viețile angajaților. Așa a apărut Tech Academy, proiect al cărui principal obiectiv este de a contribui activ la digitalizarea forței de muncă din România. Fiecare cursant va beneficia de 10 ore de consiliere profesională pentru stabilirea acțiunilor viitoare și identificarea nevoilor de instruire conform aptitudinilor actuale. Ulterior, toți cursanții vor participa la IT Bootcamp, un program accelerat de 80 de ore de dezvoltare a competențelor digitale.
Cine poate participa la Tech Academy?
Conform reprezentanților proiectului, participarea la Tech Academy este voluntară, iar grupul țintă va fi compus din minim 660 de persoane, angajați cu contract individual de muncă (cu normă întreagă sau cu timp parțial), inclusiv PFA și întreprinderi individuale, cu domiciliul sau reședința în regiunile Sud Vest, Sud și Sud Est și vârsta cuprinsă între 25 și 64 ani.
Be the first to comment