Încă din cele mai vechi timpuri, omul a fost preocupat de aspectul său exterior, apelând la diverse tehnici de înfrumusețare în speranța de a ajunge cât mai aproape de perfecțiune. Când vorbim despre frumusețe, totul este relativ, de aceea și multe dintre aceste metode de înfrumusețare, mai mult sau mai puțin eficiente, au stârnit numeroase controverse.
Chirurgia estetică reprezintă, evident, una dintre cele mai eficiente metode de eliminare a defectelor fizice și corectare a efectelor trecerii timpului și, deși pare a reprezenta o soluție ce ține mai mult de modernitate, oamenii au apelat la binefacerile sale încă din… antichitate! Astfel, hindușii, dar și egiptenii antici apelau relativ des la rinoplastii, existând mărturii istorice cu privire la practicarea medicinii estetice, în Asia, Africa și Europa, încă înainte de era noastră.
În prezent, lucrurile au evoluat într-un mod inimaginabil, poate, cu doar 50 de ani în urmă, iar femeile și, uneori, bărbații apelează la chirurgia estetică în căutarea unui “înveliș” care să le ofere încredere în relațiile interpersonale, o mai mare plăcere de a trăi și o evidentă creștere a stimei de sine.
Despre fațetele chirurgiei estetice, cu avantajele și dezavantajele sale, despre când este (sau nu) întemeiată decizia de a apela la priceperea unui medic chirurg estetician, jurnalistul Paul Alexe a discutat cu dr. Bogdan Caraban, medic primar chirurgie plastică și estetică, șef al Secției Clinica Chirurgie Plastica, microchirurgie – reconstructivă din cadrul SCJU “Sf.Apostol Andrei” Constanța și fondator al Clinicii private de chirurgie estetică “DIANTUS ESTET” Constanța.
Be the first to comment