Creștinii ortodocși sărbătoresc, astăzi, Adormirea Maicii Domnului

Creștinii ortodocși sărbătoresc, astăzi, Adormirea Maicii Domnului

Pe 15 august, Biserica Ortodoxă prăznuiește Adormirea Maicii Domnului, sărbătoare ce are o importanță aparte pentru locuitorii orașului de la malul Mării Negre, fiind și Ziua Marinei Române.

Praznicul Adormirii Maicii Domnului reprezintă momentul în care Maica Domnului a trecut din viața pământească la cea cerească, eveniment reliefat de cântările Bisericii: „Mutatu-te-ai la Viață, fiind Maica Vieții”. Despre Adormirea Maicii Domnului nu sunt consemnate informații în Sfintele Evanghelii, ci doar în Sfânta Tradiție a Bisericii. Conform acesteia, Arhanghelul Gavriil i-a adus Maicii Domnului vestea că misiunea ei pe pământ se încheie, iar aceasta a mers în Grădina Ghetsimani și s-a rugat. Întorcându-se acasă, și-a luat rămas bun de la cei apropiați. Toți apostolii, cu excepția Sfântului Apostol Toma, au fost prezenți la înhumare.

A doua zi de la înmormântare a sosit și Sf. Ap. Toma, care a vrut să vadă pentru ultima dată trupul Fecioarei, dar, când mormântul a fost deschis, trupul Preasfintei nu mai era acolo, fiind mutat de către Fiul ei în Împărăția Cerurilor, tradiție intrată și în iconografia sărbătorii, care Îl înfățișează pe Hristos ținând în brațe o pruncă înfășată în alb.

Cea mai veche atestare documentară a praznicului Adormirii Maicii Domnului este din Siria, în secolul V. Locul originar al sărbătorii este Ierusalimul, unde se sărbătorea anual sfințirea unei biserici ridicate între Ierusalim și Betleem, în apropierea unui loc unde Fecioara Maria ar fi poposit înainte de nașterea Domnului. Generalizarea sărbătorii a avut loc în secolele VI-VII, când împăratul bizantin Mauriciu a rezidit biserica Maicii Domnului din Grădina Ghetsimani și a fixat data praznicului la 15 august.

Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului a fost declarată zi de sărbătoare legală, în anul 2008.

Ziua Marinei

Declarată Zi de Sărbătoare Națională, a fost oficializată la data de 15 august 1902. Atunci, din dorința de a atrage turiști, primarul Constanței, Cristea Georgescu, îi anunța pe primarii din reședințele de județ din toată țara: „cu ocazia serbării Sfintei Maria, patroana Marinei, în apele Constanței și pe uscat se organizează niște serbări demne de văzut, precum regate, alergări, corabia Argonauților și altele”.

Tot atunci, la bordul crucișătorului „Elisabeta” a avut loc o slujbă de Te Deum la care a luat parte și ministrul de Război, Dimitrie A. Sturdza.

Din an în an serbările au sporit în amploare și semnificații, astfel că adeseori Ziua Marinei a fost pusă sub înaltul patronaj al oficialităților de stat, precum Regina Elisabeta, Regele Carol al II-lea sau Ministerul Apărării Naționale.

Perioada anilor 1960-1990 a fost una neagră în istoria Zilei Marinei, prin politizarea și accentul propagandistic al evenimentului, în detrimentul încărcăturii spirituale, motiv pentru care a fost despărțită de sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului.

Revenirea la tradiție s-a petrecut în 1990, iar în anul 2004, prin Legea 328, ziua de 15 august a fost reinstituită drept Ziua Marinei Române.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*