Directorul general al Societății Naționale Nuclearelectrica (SNN), Cosmin Ghiță a apreciat luni, 6 septembrie, că România urmărește reducerea dependenței de importurile de energie, ceea ce înseamnă investiții susținute în capacități de producere fără emisii de carbon.
„Sectorul de producere a energiei este responsabil la nivelul european de generarea a 75 la sută din totalul emisiilor de CO2 și 66 la sută la nivelul României. Este firesc că acesta să fie prioritatea în demersurile de decarbonizare. Țintele asumate de România sunt unele ambițioase, de reducere a emisiilor de CO2 cu 43,9 la sută până în 2030 comparativ cu nivelul lor din 2005. De asemenea, România urmărește reducerea dependenței de importurile de energie de la 20,8 la sută astăzi la 17,8 la sută până în 2030, ceea ce înseamnă investiții susținute în capacități de producere fără emisii de carbon sau de tranziție, cu producție în bandă care să asigure stabilitatea sistemului energetic național.
Industria nucleară din România este una robustă și integrată, cu o contribuție anuală de 5,7 miliarde Euro în PIB-ul național și 12.600 locuri de muncă create indirect în economie. Alături de SNN, companiile românești din domeniul nuclear sunt aliniate la noile direcții investiționale și pregătite să participe cu forță de muncă înalt calificată și expertiză pentru extinderea capacității nucleare în vederea atingerii țintelor de decarbonizare”, a declarat Cosmin Ghiță.
În ceea ce privește finanțarea sustenabilă, directorul general al SNN susține că proiectele de retehnologizare a unităților nucleare generează cea mai ieftină energie dintre toate sursele, inclusiv cele fără emisii de CO2, de 35 de dolari.
„Proiectele nucleare noi sunt, de asemenea, competitive ca și cost de finanțare, cu 69 dolari/MWh”, a mai precizat Cosmin Ghiță.
Pe de altă parte, directorul general al SNN apreciază că investițiile în energie, transport și digitalizare sunt cheia dezvoltării în regiunea Mării Negre, iar țările din zonă oferă lumii o oportunitate extraordinară în ceea ce privește investițiile, creșterea economică a acestora fiind mai mare decât cea a țărilor din Europa de Vest.
„Suntem la începutul celei de-a patra revoluții industriale. Investițiile în energie, transport și digitalizare sunt cheia dezvoltării în regiunea Mării Negre. Aceste probleme sunt, de asemenea, abordate în <<Inițiativa celor Trei Mări>> ca mijloc de a dezvolta regiunea și de a reduce decalajul dintre Orient și Occident. Se estimează că deficitul investițiilor în infrastructură, energie și domeniile digitale a crescut de-a lungul anilor până la 1,15 trilioane de euro.
În orice caz, țările din regiunea Mării Negre oferă lumii o oportunitate extraordinară în ceea ce privește investițiile. Creșterea economică a acestor țări este mai mare decât cea a țărilor din Europa de Vest începând cu 2020 (de 2,9 la sută în 2020, comparativ cu o medie de 1,6 la sută pentru Uniunea Europeană în ansamblu).
Numai proiectele nucleare ale SNN se ridică la investiții de până la opt, nouă miliarde de euro în următorii ani. Impactul acestora este cuantificabil atât în ceea ce privește securitatea sporită a aprovizionării pentru România și în regiune, având în vedere piața europeană unificată care se estimează că va atinge o interconectivitate de 15 la sută până în 2030, precum și in ceea ce privește dezvoltarea industriilor conexe, a infrastructurii, cercetării și dezvoltării și educației.
Securitatea energetică și decarbonizarea trebuie să meargă mână în mână în regiunea Mării Negre pentru a aborda problema diversificării aprovizionării și independenței față de importurile de energie. Având în vedere poziția sa geopolitică la confluența mai multor proiecte de conducte de gaz, țările din zona Mării Negre trebuie să ia în considerare toate alternativele cu emisii reduse de carbon pentru a îndeplini obiectivele de decarbonizare, dar, de asemenea, să rămână competitive și să asigure o tranziție lină de la combustibilii fosili”, a mai declarat Cosmin Ghiță.
Cosmin Ghiță, directorul general al SNN, a participat luni, 6 septembrie, ca speaker la „Black Sea and Balkans Security Forum 2021”, în cadrul panelului „Oportunități în regiunea Mării Negre pentru sectorul energetic. Dezvoltare, cooperare, diversificarea furnizorilor”. De asemenea, el a fost invitat și la Simpozionul Român al Energiei 2021, în cadrul panelului “Programe guvernamentale și politici investiționale în tranziția energetică în România”.
Be the first to comment