Pe parcursul anului 2021, echipa pirotehnică a Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Dobrogea” al județului Constanța a executat 22 de misiuni de asanare a terenurilor de muniția rămasă neexplodată și două ședințe de distrugere a muniției asanate.
„Este o meserie foarte riscantă în care nu este loc pentru greșeli”, spune maiorul Gabriel Oprea, ofițer specialist II pirotehnic și coordonatorul echipei specializate a ISU „Dobrogea” al județului Constanța.
Maiorul Gabriel Oprea s-a alăturat salvatorilor militari în anul 2006. A fost, pe rând, operator în Dispeceratul Integrat ISU-SMURD-SAJ, ofițer III la Detașamentul de Pompieri Constanța-Port, iar, în anul 2010, ofițer pirotehnic în cadrul Inspecției de Prevenire. Începând din anul 2011, el coordonează toate activitățile de asanare a muniției neexplodate de raza județului Constanța.
Printre cele mai grele misiuni pe care le-a avut, pirotehnicianul își amintește un eveniment din localitatea Baia, județul Tulcea, când au fost solicitați în sprijin de colegii de la ISU Tulcea. În curtea unui localnic, a fost descoperit un depozit de muniție din cel de-al Doilea Război Mondial. Nu mai puțin de 255 de proiectile de calibrul 75 milimetri și două proiectile de calibrul 125 milimetri au fost scoase la suprafață. A fost cea mai mare cantitate de muniție descoperită vreodată, iar maiorul Gabriel Oprea a coordonat atunci întreaga intervenție.
„O altă intervenție destul de dificilă a avut loc în urmă cu cinci ani, chiar pe vremea aceasta. Am recuperat din mare un rocket booster (n.e., motor de rachetă) care a aparținut unui bombardier german din al Doilea Război Mondial. Piesa era extrem de grea – cântărea undeva la peste 400 de kilograme, plus că a trebuit scoasă din apa înghețată a mării. A fost o misiune foarte dificilă și riscantă”, a povestit coordonatorul echipei pirotehnice din cadrul ISU „Dobrogea”.
Ulterior, motorul de rachetă a fost predat Muzeului Național al Aviației Române, fiind al doilea cel mai bine conservat din lume.
„Nu este o meserie pentru toată lumea. Este foarte riscantă. Trebuie să ai o bună pregătire teoretică dar și practică. Îți trebuie multă calmitate și îndemânare pentru manipularea în siguranță a elementelor neexplodate, trebuie să ai un simț de observație și analiză extrem de bun și să poți lua cele mai bune decizii cu celeritate, fără a te lăsa influențat de nimic; să fii concentrat, focusat pe ceea ce faci la momentul respectiv”, susține mr. Oprea.
Be the first to comment