Vot controversat în ședința de Consiliu Local Constanța. În timp ce consilierii PSD au votat pentru aprobarea Proiectului de Hotărâre, cei PMP au fost împotrivă, iar cei de la PNL și independentul Popescu, împotriva. Drept urmare, municipalitatea va trebui să plătească 91 de milioane de euro sub formă de penalități. Banii se vor întoarce totuși în comunitate, a promis Eduard Martin, administratorul Polaris M Holding, acesta având un plan în acest sens.
„Astăzi Consiliul Local Constanța a respins Proiectul de Hotărâre inițiat de Primarul Decebal Făgădău, care aprobă tranzacția judiciară dintre Polaris M Holding și Primăria Constanța. Această tranzacție stabilea, pe scurt, renunțarea de către Polaris la încasarea celor 91 de milioane de euro sub formă de penalități, cu condiția achitării celor 14 milioane de euro, sumă rezultată din ajustările tarifare neacordate de Primăria Constanța începând cu anul 2011. Cele 14 milioane de euro, sumă de bază și cele 91 de milioane de euro penalități , au fost stabilite de expertiză judiciară, prin Sentință judecătorească din aprilie 2017.
Urmare respingerii tranzacției prin abținerea sau votul împotrivă Proiectului de Hotărâre a unor consilieri locali, în calitate de administrator unic al Polaris M Holding, doresc să fac următoarele precizări:
1. În aprilie 2017, după sentință care stabilea că Polaris are dreptul să încaseze 91 de milioane de euro sub formă de penalități, am făcut prin intermediul postării Facebook din data de 24 aprilie 2017, o ofertă prin care eram dispuși să renunțăm la penalități, dacă se punea în executare sentință din 2012, prin care Polaris era îndreptățit să primească ajustarea.
2. Timp de 6 luni s-a discutat o formă de tranzacție judiciară care avea că principiu de bază renunțarea la penalitățile de 91 de milioane de euro.
3. Am constatat cu surprindere că în notă de fundamentare a departamentului juridic al primăriei, sunt prezentate critici la adresă Hotărârilor instanțelor definitive și irevocabile care ne dau drept câștigători ai proceselor legate de ajustare.4. Fiecare zi de întârziere a punerii în executare a Sentinței din 2012 prin care Primăria este obligată să acorde ajustarea, înseamnă aproximativ 150.000 de euro penalități pe zi.
5. Orice demersuri va face Primăria Constanța, decizia instanței din 2012 care stabilește definitiv și irevocabil obligația de ajustare a tarifelor începând cu anul 2011 și Hotărârea instanței din 2015, definitivă și irevocabilă, care stabilește 1% penalități pe zi, rămân valabile și autoritate de lucru judecat.
6. Am luat decizia renunțării la penalități în aprilie 2017, pentru că am considerat că populația orașului nu trebuie să plătească pentru deciziile greșite ale administrației locale de a nu pune în executare hotărârile instanțelor definitive și irevocabile, preferând însă în schimb să critice decizia judecătorilor.
Având în vedere aspectele de mai sus am luat următoarele decizii în cadrul firmei Polaris:
1. Vom merge până la capăt pentru încasarea penalităților de 91 de milioane de euro ele fiind calculate până la 30.04.2016. Pentru cei care nu cred în șansa de reușită a demersului nostru, le reamintesc că Hotărârile instanțelor din 2012 și 2015 care privesc obligația ajustării și stabilirea cuantumului de 1% pe zi penalități, rămân definitive și irevocabile. Este doar o chestiune de timp să fie puse în executare aceste Hotărâri definitive și irevocabile.
2. În termen de maxim o săptămâna vom deschide un nou proces pentru recuperarea unor daune certe cauzate de nepunerea în aplicare a sentinței din 2012, pe care deja le-am cuantificat prin expertiză extrajudiciara finalizată în urmă cu 2 săptămâni, la nivelul sumei de aproximativ 4 milioane de euro, Primăria fiind deja înștiințată oficial cu privire la această speță (este o altă sumă la care eram dispuși să renunțăm în cadrul tranzacției respinsă azi de Consiliul Local).
Ce va face Polaris M Holding cu penalitățile pe care le va obține în urmă executării silite ?
Având în vedere principiul pe care l-am mai enunțat și anume că populația Constanței nu trebuie să plătească pentru ambițiile personale, greșelile și jocurile politicienilor votați să conducă orașul, am luat următoarea decizie împreună cu managementul firmei și asociatul meu:
Orice sumă încasata peste sumă care reprezintă sumă ajustării, va fi întoarsă în comunitate printr-o modalitate extrem de transparența astfel:
1. Vom înființa o fundație care va avea că scop returnarea către comunitate a sumelor încasate sub formă de penalități
2. Membrii acestei fundații și care vor avea drept de vot, vor fi ONG-uri locale, formatori de opinie, medici, profesori și alți componenți ai societății civile. Nu va putea face parte din această fundație, niciun membru al vreunui partid politic.
3. Prin intermediul acestei fundații se vor finanță edificarea și funcționarea unor proiecte necesare în domeniul sănătății, învățământului, protecției sociale și orice alte proiecte care au utilitate directă și adresabilitate către cetățenii municipiului Constanța.
Regret că s-a ajuns în această situație, personal am făcut tot ce se putea face că să nu se ajungă la plată penalităților, dar am speranța și voi milita că tot răul să fie spre binele cetățenilor orașului Constanța,“ a precizat Eduard Martin prin intermediul unui comunicat de presă.
Be the first to comment