Consilierii județeni au aprobat majorarea bugetelor Spitalului Județean și a celui de Pneumoftiziologie Constanța

Spitalul Județean Constanța

Ședința ordinară de astăzi, 23 iunie, a Consiliului Județean Constanța a avut pe ordinea de zi un număr de 19 proiecte de hotărâre.

Printre acestea vă reamintim proiectele ce au vizat rectificarea Bugetului de Venituri și Cheltuieli al județului Constanța precum și rectificarea bugetelor celor două instituții medicale din subordinea CJC. De asemenea, pe ordinea de zi au mai fost trei proiecte care au vizat drumul județean DJ 226 dar și cel privitor la aprobarea situațiilor financiare anuale ale Regiei Autonome Județene de Drumuri și Poduri Constanța. Tot astăzi, consilierii județeni au mai avut spre aprobare un proiect de hotărâre privind regimul finanțărilor nerambursabile din fondurile de la bugetul local, pe anul 2021 și un proiect privind respingerea unei plângeri prealabile împotriva HCJ Nr. 127 din 26 mai 2021.

Primul proiect de pe ordinea de zi a ședinței Consiliului Județean a avut ca temă de discuție rectificarea Bugetului de Venituri și Cheltuieli al instituției. Mai exact, vorbim de o influență în minus față de ultima rectificare, cu valoarea de aproximativ 13.000 lei. Această modificare vine ca urmare a diminuării unor subvenții pentru planurile urbanistice generale. Astfel, bugetul CJC este în valoare totală de 459.409.878 lei.

Următoarele două proiecte de hotărâre au fost cele de rectificare a bugetelor Spitalului Clinic Județean de Urgență “Sf. Apostol Andrei” Constanța și Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie Constanța. În cazul spitalului județean, consilierii județeni au votat majorarea bugetului cu suma de 39.285.983 lei, de la valoare de 595.317.804 la cea de 634.603.787 lei. Și în ceea ce privește cea de-a doua instituție medicală, vorbim de o majorare a bugetului, cu suma de 6.397.898 lei. Aceste majorări bugetare vin ca urmare a modificărilor survenite la conturile de venituri proprii, ale acestor două instituții medicale.

Proiectele care au vizat drumul județean DJ 226 au fost aprobate și ele de către consilierii județeni. Primul dintre cele trei proiecte dezbătute a fost cu privire la dezmembrarea tronsonului 1 al acestui drum județean, mai exact vorbim de o suprafață de 2702 metri pătrați suprafață care a făcut obiectul investiției Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere SA Constanța, prin Direcția Regională de Drumuri și Poduri Constanța, investiție ce a constat în amenajarea unui sens giratoriu la intersecția dintre DN 22 și DJ 226, în dreptul localității Lumina. Următoarele două proiecte au vizat transmiterea unor solicitări privind transferul unor bunuri imobile din domeniile publice ale UAT Comuna Mihai Viteazu și UAT Comuna Corbu, în domeniul public al UAT Județul Constanța, în vederea implementării proiectului “Modernizare infrastructură de transport regională pe traseul DJ 226 Corbu – Săcele – Istria – Mihai Viteazu”.

Un alt proiect important a fost cel al aprobării situațiilor financiare anuale ale Regiei Autonome Județene de Drumuri și Poduri Constanța. Regia autonomă, instituție subordonată CJC, se află în proces de reorganizare judiciară, încă din anul 2015, conform încheierii nr. 828/29.12.2015, pronunțată de Tribunalul Constanța. Astfel, conform prevederilor legale în vigoare, RAJDP Constanța are obligativitatea întocmirii situațiilor financiare anuale și transmiterii acestora spre aprobarea CJC. În urma bilanțului contabil întocmit precum și a celorlalte acte contabile necesare întocmirii situației financiare, rezultă faptul că la data de 31.12.2020, profitul net s-a ridicat la valoarea de 15.218.000 lei, în creștere cu 6.452.000 lei, față de anul precedent. De asemenea, activul net al acestei societăți este în creștere față de anul 2019, cu suma de 20.418.000 lei, mai exact, activul net înregistrat în anul 2020 este de 35.728.000 lei.

Consiliul Județean Constanța și-a propus să susțină cu finanțări nerambursabile din fondurile publice ale județului Constanța, atât proiecte sportive cât și proiecte culturale, și în anul 2021. În acest sens, consilierii județeni au adoptat astăzi proiectul de hotărâre privind aprobarea regimului finanțărilor nerambursabile, din fondurile bugetului județean, pe anul 2021. Mai exact, pentru programele sportive și culturale, finanțate conform Legii Nr. 350/2005, Consiliul Județean Constanța a alocat pentru acest an suma de 1.135.000 de lei.

Un alt proiect dezbătut de către consilierii județeni a fost cel cu privire la respingerea plângerii prealabile înregistrată la Consiliul Județean Constanța sub nr.19575/04.06.2021, împotriva Hotărârii Consiliului Județean Constanța nr. 127/26.05.2021. Această plângere prealabilă a fost semnată de cinci Unități Administrativ Teritoriale de pe raza județului Constanța, respectiv Comuna Limanu, Agigea, Deleni, Ciobanu și Nicolae Bălcescu, prin care au solicitat revocarea actului administrativ mai sus enunțat. Aceste UAT-uri și-au bazat plângerea, în principal pe nemotivarea actului administrativ cu referire atât în cuprinsul acestuia dar și la actele ce au stat la baza emiterii lui, respectiv, invocarea necunoașterii in mod concret a algoritmului urmat de Comisia de analiză a solicitărilor unităților administrativ teritoriale de pe raza Județului Constanța, existența/inexistența unei ierarhii a priorităților, cadrul legal pentru stabilirea priorităților. În subsidiar, acestea au mai invocat și încălcarea prevederilor art.33 alin.3 lit.b), alin.4 lit. f) și alin.5 din Legea nr.273/2006 privind finanțele publice locale, precum și încălcarea prevederilor art.7 alin.1 și următoarele, din Legea nr.52/2003 privind transparența decizională. În referire la motivele invocate de petenți, prin instrumentele de motivare, parte integrantă din proiectul de hotărâre aflat pe ordinea de zi, acestea sunt neîntemeiate și nu se poate reține lipsa motivării în fapt sau în drept a actului administrativ contestat, corect fundamentat în rapoartele de specialitate. De asemenea, față de susținerile de necunoaștere a algoritmului urmat de Comisia de analiză a solicitărilor unităților administrativ teritoriale de pe raza Județului Constanța, aceasta, la elaborarea și adoptarea hotărârii Consiliului Județean Constanța nr.127/26.05.2021 a respectat categoriile de programe stabilite de legiuitor. Această hotărâre a fost adoptată cu un număr de 21 de voturi.

Ședința de astăzi s-a ținută în regim de videoconferință și au fost prezenți un număr de 36 de consilieri județeni, dintr-un total de 37 de consilieri.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*