Comuna Mihail Kogălniceanu se pregătește pentru implementarea unui sistem integrat de colectare și valorificare a gunoiului de grajd. Primăria a depus proiectul răspunzând astfel apelului lansat de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor pentru accesare de fonduri prin Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).
Valoarea investiției se ridică la 3.927.967,70 de lei, fără TVA. Banii astfel alocați prin PNRR vizează extinderea și modernizarea sistemelor de gestionare a deșeurilor în România, cu accent pe colectarea separată, măsuri de prevenție, reducere, reutilizare și valorificare în vederea conformării cu directivele aplicabile și tranziției la economia circulară, după cum informează Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor.
Sistemul integrat tipic de colectare și valorificare a gunoiului de grajd care va ajunge la Mihail Kogălniceanu trebuie să conțină următoarele elemente: platformă comunală, platforme individuale pentru fermierii mici și mijlocii (până la 100 Unități Vită Mare (UVM)) și echipamente pentru gestionarea compostului (buldoexcavator -1 mc/90 CP; tractor – 75/102 CP; braț încărcător atașat – 0,6 mc; remorca 8 to; împrăștietor gunoi de grajd; 8/10 to; vidanja – 5.000 l).
De asemenea, contractorul care va câștiga licitația va trebui să țină cont și de necesitatea ca platforma comunală pe care o va amenaja să aibă formă dreptunghiulară, deoarece, pe timpul compostării, gunoiul de grajd suportă trei mutări și răsturnări de grămadă, iar abia în a patra lună se depozitează definitiv până la administrare, au explicat, pentru CTnews, reprezentanții administrației locale din Mihail Kogălniceanu, responsabili de managerierea proiectului.
Un sistem de colectare și valorificare a gunoiului de grajd aduce o serie importantă de beneficii. În primul rând, contribuie la gestionarea eficientă a deșeurilor rezultate din activitățile agricole și zootehnice. Primarul comunei Mihail Kogălniceanu a enumerat, pentru CTnews, câteva dintre aspectele esențiale care justifică investiția pentru care se solicită fonduri:
„Gunoiul de grajd este o sursă bogată de nutrienți esențiali pentru plante, cum ar fi azotul, fosforul și potasiul. Prin colectarea și utilizarea eficientă a acestuia, se poate obține un îngrășământ organic valoros pentru culturile agricole. De asemenea, colectarea și gestionarea adecvată a gunoiului de grajd contribuie la prevenirea poluării mediului înconjurător, în special în ceea ce privește contaminarea apei cu substanțe dăunătoare.
Noi ne dorim să contribuim și la reducerea dependenței de îngrășăminte chimice, iar implementarea acestui sistem integrat oferă avantaje în acest sens. Colectarea și valorificarea gunoiului de grajd contribuie la dezvoltarea unui sistem agricol sustenabil, în care nutrienții sunt reciclați într-un ciclu închis. Pe termen lung, acest lucru duce inclusiv la îmbunătățirea calității solului pe termen lung.
Un alt aspect pe care îl avem în vedere este reducerea mirosurilor neplăcute asociate cu acest tip de deșeuri. Avantaje există și pe termen lung. Spre exemplu, există tehnologii care transformă gunoiul de grajd în biogaz, iar acesta poate fi folosit apoi pentru generarea de energie electrică și termică, deci o sursă regenerabilă de producere a energiei”, a punctat primarul Ancuța Belu.
Be the first to comment